Türk imalatçılar kırmızı alarm verdi!

Türk imalatçılar kırmızı alarm verdi!Agbi. haberine göre Türkiye'deki imalatçılar, yeni siparişlerin yavaşladığını ve üretimin kısmen azaldığını gösteren bir raporun, daha güçlü stok artışları ve enflasyonist baskılardan dolayı ulusal ekonominin beklentileri konusunda belirsizlik yaşıyor. İstanbul Ticaret Odası ve kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's tarafından Türk imalatçıları arasında yapılan son anket, aylık Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) Nisan ayında negatif bölgeye geri döndüğünü gösterdi. Perşembe günü açıklanan anket sonuçlarına göre endeks, Mart ayında pozitif ve negatif genişleme beklentileri arasında nötr bir dengeye işaret eden 50 puandan Nisan ayında 49,3'e geriledi.

Faiz oranlarının etkisiyle talep azalmasını gözlemleyen Türk imalatçılar, maliyet artışları ve yüksek faiz oranlarından dolayı kırmızı alarmda.

Faiz oranlarının etkisiyle talep azalmasını gözlemleyen Türk imalatçılar, maliyet artışları ve yüksek faiz oranlarından dolayı kırmızı alarmda.İmalatçılar, artan maliyetler ve yüksek faiz oranlarının, hem yurt içi hem de yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki 10 aylık düşüşün devam etmesinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Ancak, anket sonuçlarına göre, imalatçılar Nisan ayında girdi malzemeleri stoklarını artırdılar, bu da gelecek aylarda talepte bir toparlanma olabileceğine işaret ediyor. Enflasyonun ikinci çeyreğin sonunda zirve yapması ve ardından düşmeye başlaması bekleniyor. Türkiye hükümeti, Nisan ayında yüzde 69,8'e yükselen enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. Merkez Bankası ise tüketici talebini azaltmak için geçtiğimiz Haziran ayında gösterge faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. Bu durum, ekonomik beklentilerdeki dengesizliği ve tedirginliği yansıtıyor

"Yüksek faiz oranlarının etkisi: türkiye'de üretim ve enflasyon değerlendirmesi"

Türkiye'de, Mart ayındaki yüzde 3,3'lük artışa kıyasla Nisan ayında aylık bazda yüzde 3,6'lık bir artış gösteren üretim tarafındaki fiyatların etkisinin görülmesi için zaman gerekebilir. Bu durum, toptan eşya enflasyonunun yıllık bazda yüzde 55,66'ya yükselmesine ve orta vadede enflasyonist baskıların devam edeceğine işaret etmektedir.Ekonomist Profesör Dr. Yalçın Karatepe'ye göre, PMI'daki zayıflama, üretimin yüksek faiz oranlarından etkilenmesi nedeniyle beklenen bir durumdu.

Türk moda endüstrisi sosyal uygunluğun ön saflarında yer alıyor Türk moda endüstrisi sosyal uygunluğun ön saflarında yer alıyor

AGBI'ye konuşan Karatepe, "Türkiye'nin reel sektörü büyük ölçüde ithalata dayalı olduğundan, ithalatın düşmesiyle birlikte geçtiğimiz ayın dış ticaret verilerinde yavaşlamanın işaretlerini almıştık," dedi. "Bu da Türkiye'nin 2024'teki büyümesinin beklentilerin altında kalacağı anlamına geliyor."

OECD'nin 2 Mayıs'ta yayınladığı bir rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,4 oranında büyümesi bekleniyor; bu oran 2023'teki yüzde 4,5'lik orandan daha yavaş, ancak kuruluşun ilk çeyrekte açıkladığı yüzde 2,9'luk tahminin üzerinde. Bununla birlikte, Türkiye'nin üretim yöneticileri gibi OECD de Türkiye pazarındaki talebi etkileyebilecek enflasyon ve tüketici tüketimi üzerindeki baskılar konusunda temkinli olmaya devam etti.

Kaynak: AGBİ