Merkez Bankası politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde sert bir şekilde artırdı. Politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 25 seviyesine yükseltildi. Merkez Bankası bundan önceki son 2 toplantısında politika faizini toplamda 900 baz puan artırmıştı.

ERDOĞAN’DAN FAİZ KARARINA ONAY

24 Haziran’daki seçimlerin ardından ekonomideki A takımında köklü değişimler yaşanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesi ekonomide Ortodoks politikalara dönüşün sinyali olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamalar ile ekonomide alınacak kararlar için Şimşek ve Erkan’a destek olacağını vurgulamıştı.

Merkez Bankası’nın bugünkü sert faiz artış kararı ise Erdoğan’ın yeni ekonomik politikalara tam destek verdiği ve yaşanan süreci onayladığı şeklinde yorumlandı.

“HAYAT PAHALILIĞI SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri törenin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Milletimizin bizar olduğu hayat pahalılığı sorununu çözmek için de yoğun gayret gösteriyoruz. Kurduğumuz mekanizmalara ilave yeni adımlarla kısa sürede bu konuda da netice almaya başlayacağımıza inanıyorum.”

13 Mayıs dolar kuru ne durumda? 13 Mayıs dolar fiyatları 13 Mayıs dolar kuru ne durumda? 13 Mayıs dolar fiyatları

MEHMET ŞİMŞEK’TEN İLK AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…” dedi.

MERKEZ BANKASI PPK KURULU ARDINDAN ŞU AÇIKLAMA YAPILDI:

“Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.”

Editör: Bünyamin Dobrucalı