Son Mühür/ Merve Turan- Radyo Ege'nin Prensi Balamir Yıldız ve Son Mühür Genel Müdür Yardımcısı Tunç Erciyas Karşıyaka Necip Demir Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu.

"Noktadan sonra büyük harf ile başlanır"

Karşıyaka Necip Demir Ticaret Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi 1

Mezun olduğu okula yıllar sonra başarılı bir yayıncı olarak dönen Balamir Yıldız, hem mesleki serüvenini hem de öğrencilik yıllarından anılarını samimi bir dille anlattı. Öğrencilere hitaben, “Öncelikle bu okulda olduğunuz için mutlu musunuz? Benim kadar heyecanlı mısınız bilmiyorum ama bu okula sonuncu olarak girdim, birinci olarak mezun oldum. 25 yıl bu meslekten ekmek yedim. Kazandım, hayatımı kurdum.”

Staj dönemine de değinen Yıldız, gençlere önemli bir uyarıda bulundu: “Stajyer olarak gelen öğrencilere ilk söylediğimiz şey şu: ‘Artık okulda değilsiniz.’ Lise ortamıyla iş hayatı çok farklı. Ben 17 yaşımda başladım bu mesleğe.”

Medya sektöründeki tecrübelerini aktaran Yıldız, Türkiye'de medya dünyasının hızını ve yoğunluğunu da şöyle özetledi: “Türkiye’de 40 televizyon kanalı vardı; 30’u ulusal, 10’u bölgesel. EGE TV'de bunlardan biriydi. Benim için bir okuldu. ‘3, 2, 1, yayın, sendeyiz!’ dediklerinde asıl mesleğim heyecanı başlıyor. Bunu yaşamanız lazım, yaşamadan bu mesleği sevemezsiniz. Mikrofona bir kere ‘merhaba’ demeniz gerekiyor.”

Karşıyaka Necip Demir Ticaret Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi 7

Gençlerin dil ve ifade konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini de vurgulayan Yıldız, sözlerine şu çarpıcı örnekle devam etti:

“Pandemi döneminden geldiniz, farkındayım. Ama çocuk haberi getiriyor önüme, noktadan sonra büyük harf ile başlamamış. Arkadaşlar, noktadan sonra büyük harf ile başlanır. Bu bir ayrıntı değil, mesleğin temelidir.

Haber yazarken noktalama işaretleri o metinin notalarıdır. Haber yazarken hataya yer yoktur. Çok okumak, çok yazmak bu meslek için çok önemlidir. Bir ekonomist olmanızı kimse beklemiyor ama ana başlıkları bilmeniz gerekiyor.

Bir hukukçu olmanızı kimse beklemiyor ama ana hatlarıyla hukuk bilmeniz gerekiyor. Eğer ekonomi habercisi olacaksanız o zaman tamamen konuya hakim olmanız gerekir.

Genel kültürünüz olmalı, dünyada olan değişimleri anlık bilmeniz gerekiyor. Canlı yayın yapıyorsunuz. Bu kadar akıcı ve doğru konuşmak için bu bir zorunluluktur. “

"Bu okulun öğrencileri, bizim mesai arkadaşlarımız oldu"

Karşıyaka Necip Demir Ticaret Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi 2

Gazeteci ve Son Mühür Gazetesi Genel Müdür Yardımcısı Tunç Erciyas, medya sektöründeki deneyimlerini genç iletişimcilere aktardı. Medya etiği, tarafsız habercilik ve dijital dönüşüm gibi konulara değinen Erciyas, okulun sağladığı eğitimi övgüyle anlattı:

“Öncelikle okulunuz çok kıymetli bir eğitim veriyor. Son Mühür Gazetesi’nde yaklaşık 4 yıldır, Ege TV’de ise 20 yılı aşkın süredir bu okuldan mezun olmak üzere olan stajyer öğrencilerle çalıştım. Gelen öğrenciler kamerayı da montajı da biliyor, haber sunabiliyor.”

Medya dünyasında dijitalleşmenin önemine dikkat çeken Erciyas, sektördeki dönüşümü şu sözlerle ifade etti: “sonmuhurcom’da 24 kişilik bir ekip çalışıyor. Artık çağ değişiyor. Gazetecilik, sürekli güncellenen bir ansiklopedi gibi; her gün yeni bir şey öğrenmek zorundasınız.”

Karşıyaka Necip Demir Ticaret Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi 3

Konuşmasının sonunda duygusal bir not da düşen Erciyas, okul koridorlarında karşılaştığı fotoğrafların kendisine neler hissettirdiğini şöyle aktardı:

“Ben bu mesleğe 1996’da Ege TV’de başladım. Ege TV bir okul gibiydi. Her yıl bu okuldan öğrenciler gelirdi. Az önce okulu gezerken o yıllardan kalan fotoğrafları gördüm. O karelerdeki kişiler sizin gibi bu sıralardan geçmişti; şuan baktığımda ise benim mesai arkadaşlarımdı onlar.”

Karşıyaka Necip Demir Ticaret Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi

Etkinlik sonunda öğrenciler, iki başarılı isme yoğun ilgi göstererek bol bol soru sordu ve hatıra fotoğrafları çektirdi. Konferans, genç iletişimcilere ilham verirken, eski bir mezunun başarı hikâyesiyle okulun gurur günlerinden biri olarak hafızalara kazındı.

Muhabir: Merve Turan