Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programının konukları, Eğitim Gücü Sendikası İzmir Temsilcisi Uğur Güner ve Eğitim Gücü Sendikası Engelsiz Eğitim Üst Kurulu Genel Başkan Yardımcısı Can Polat oldu. Yardımcı hizmetler sınıfı işlevselliğini yitirdi diyen Güner; “İstihdam yapısı içerisinde okulların temizlik işleri ile ilgilenen yardımcı hizmetler sınıfımız var. Uzun zamandır da kadrolu alım azaltıldı. Bunun yerine İş Kur kapsamında bir çalışma sistemi oluşturuldu. Belli periyotlar ile temizlik işlerini yapmak için personel görevlendiriliyor. Bunu çözecek bir yöntemin bulunmasını arzuluyoruz” dedi.

“Çizgimizi hiç bozmayacağız”

Öğretmenler gününden bahsederek söze başlayan Güner; “24 Kasım’da genel merkezimizle birlikte Anıtkabir’e gittik. İzmir’de öğretmenlerimizle buluşup öğretmenler gününü kutladık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duyuyoruz. Bizim de üstümüze vazife olan konu onun koyduğu temeller üzerinden yürüyebilmek. Biz burada çizgimizi hiç bozmayacağız” derken, onun ilkelerini benimseyerek yola çıktık diyen Polat ise; “Her zaman ilkelerine sahip çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.


“Tek hedefimiz eğitim çalışanlarının sorunları”

İzmir'in en yüksek binalarını tanıyor musunuz? İzmir'in en yüksek binalarını tanıyor musunuz?

Eğitim Gücü Sendikası ile ilgili bilgi veren Güner; “2021 yılında Genel Başkan Oğuz Özat önderliğinde kuruldu. 2 sene zarfında Türkiye’nin 6. büyük sendikası oldu eğitim kolunda. En büyük özelliğimiz apolitik olmamız. Tek hedefimiz var eğitim çalışanlarının sorunları ve o sorunları çözmenin yollarını bulmak. İki senede ciddi kazanımlarımız oldu. Şuan 13 bin üye civarındayız. Hızlıca büyüyen bir sendikayız. Bu denli ilgi görmesinin sebebi de sendikal işlere siyasetin bulaşmaması. Bizim en dikkat çekici yönümüzden bir tanesi de sendikamızın üyelerinin çoğunluğunda engelli çalışanlarımızın olması” dedi.


“Hasarlı okul binaların yapımı oldukça yavaş…”

İzmir’de eğitimle ilgili yaşanan sıkıntıların başında deprem sonrası hasar gören okul binaları olduğunu söyleyen Güner; “Birçok okul deprem güçlendirmesi sebebiyle yıkıldı ve yapımı yavaş ilerliyor. Bu yüzden pek çok çocuk bazı okullara yığılmış durumda, sınıflar çok kalabalık, eğitim ikili olarak devam ediyor. Daha temeli atılmış ama bekleyen yerler var. Bunların çok hızlı yapılması gerekiyor. Mesela tam gün eğitimin çok faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak devam eden bu sıkıntılar, eğitimin tam zamanlı olmasını mümkün kılmıyor” ifadelerini kullandı. 


“Okullara yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır”

Eğitim çalışanları maddi olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyor diyen Güner; “Bazı iyileştirmeler yapılsa da günün ekonomik şartlarında bu bir işe yaramıyor. Öğretmenler odasında bir birinden farklı ücretlendirilen bir grup öğretmen oturuyor. Hepsi aynı işi yapıyor ama aynı ücreti alamıyor. Maddi anlamda güçlendirilmesi gerekiyor eğitim çalışanlarının. Öğretmenlerimizin çoğu temel ihtiyaçlarını gideremiyor. Maddi geçim kaygısından dolayı bütün motivasyonu bozuluyor. Elbette tüm özverisiyle çalışmaya devam ediyor öğretmenlerimiz ama bazı sorunları da görmezden gelemeyiz. Mesela okul öncesi öğretmenlerin teneffüs hakkı bile yok. Öğretmenlere, okullara, öğrencilere yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. MEB’den eğitime ayrılan pay diğer kurumlara göre yüksek olabilir ancak yeterli değil. Okullarda güvenlik sorunumuz var. Okullar resmi kurumlar ancak o kapıyı kontrol edecek bir güvenlik görevlisi yok. Hem öğretmenler hem de öğrenciler çeşitli riskler altında. Bir nöbetçi öğretmenle bu işler dönmez. Öğretmene şiddette çok yükseldi. Ne yazık ki caydırıcı bir yaptırım yok” ifadelerini kullandı. Eğitim müfredatı ile ilgili bakanlığın çalışmaları var diyen Güner; “Müfredatın değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun ile ilgili talepleri de bakanlığa ilettik. Biz sadeleşmesini istiyoruz. Yani çocuğun özel yeteneklerini ortaya çıkarabilecek, kendini gerçekleştireceğiz bir müfredat talebimiz var. Görüşler alınıyor, umarım beklentilerimizi karşılar” açıklamasında bulundu.

“Yardımcı hizmetler sınıfı işlevselliğini yitirdi”

Güner; “İstihdam yapısı içerisinde okulların temizlik işleri ile ilgilenen yardımcı hizmetler sınıfımız var. Uzun zamandır da kadrolu alım azaltıldı. Bunun yerine İş Kur kapsamında bir çalışma sistemi oluşturuldu. Belli periyotlar ile temizlik işlerini yapmak için personel görevlendiriliyor. Bizim bu konuda talebimiz var bakanlığa da ilettik. Yardımcı hizmetler sınıfı işlevselliğini yitirdi. Bunu çözecek bir yöntemin bulunmasını arzuluyoruz” derken, Polat ise; “Özellikle engelliler büyük problemler yaşıyorlar. Kolu olmayan arkadaşımızdan boya yapması, gözü görmeyen arkadaşımızdan temizlik yapması isteniyor. Özellikle engelliler üzerinde bu büyük bir sıkıntı. Sayın bakanımıza rica ediyoruz. Engelli arkadaşlarımızı bir kereye mahsus yardımcı hizmetler kadrosunu, genel idari hizmetler kadrosuna geçirsinler” dedi.

Editör: Bünyamin Dobrucalı