Son Mühür - Osman Günden / İzmir’de eski çalışanına yönelik cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği eski başkanlarından G.R. hakkında verilen karar açıklandı. İzmir 61. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında, tutuksuz sanık G.R. ve taraf avukatları hazır bulunurken, müşteki Z.K. duruşmaya katılmadı.
Mahkeme, G.R.'yi nitelikli cinsel istismar suçundan suçlu bularak, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.
Sanık G.R. suçlamaları reddetti
Duruşmada söz alan sanık G.R., hakkındaki suçlamaları reddederek beraatini talep etti. G.R. savunmasında, müştekinin iddialarının gerçek dışı olduğunu ve kendisine yönelik suçlamaların asılsız olduğunu söyledi.
G.R.’nin avukatı da müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek, beraat talebinde bulundu.
Müşteki avukatından üst sınırdan cezalandırılma talebi
Mahkemede müşteki Z.K.’nin avukatı Çiler Nazife Koşar da bir açıklama yaparak, sanığın ekonomik üstünlüğünü kullanarak müştekiyle manipülasyon yaptığını ve adaletin tecelli etmesi için sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti. Avukat Koşar, sanığın, mağdura karşı fiziksel ve psikolojik baskılar kurduğunu ve bunun sonucunda cinsel istismarın meydana geldiğini belirtti. Koşar, sanığın cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
Mahkeme kararını verdi: 3 yıl 1 ay 15 gün hapis
Duruşmanın ardından kararını açıklayan İzmir 61. Asliye Ceza Mahkemesi heyeti, G.R.’ye nitelikli cinsel istismar suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, sanık G.R.’nin cezayı daha ağır bir şekilde almasını gerektirecek bir başka unsur olmadığını belirterek, cezanın bu şekilde verilmesine karar verdi.
İddianame ve suçlamalar
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, G.R.’nin, 2022 yılında sahibi olduğu gıda firmasında çalışan Z.K.’yi, eşinin vefatının ardından telefonla taciz ettiği ve fiziksel tacizde bulunduğu öne sürülmüştü. İddianamede, G.R.'nin Z.K.’ye yönelik çeşitli taciz ve istismar eylemleri gerçekleştirdiği belirtilmişti.
G.R.’nin avukatı kararın ardından, sanıklarının suçsuz olduğuna inandıklarını belirterek, temyiz başvurusu yapacaklarını açıkladılar. Öte yandan, müşteki Z.K. ve avukatı, verilen hapis cezasının, mağdurun yaşadığı travma ve istismarın boyutları göz önüne alındığında yeterli olduğunu düşündüklerini ifade etti.