Ege Denizi'nin Santorini Adası açıklarında, 28 Ocak'tan itibaren başlayan sismik hareketlilik, bölgedeki deprem sayısını 1200'ü geçirdi. Son olarak 9 Şubat'ta, Kuşadası'nda da hissedilen 5.3 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki en şiddetli sarsıntı olarak kaydedildi. Depremlerin arkasında, deniz altındaki yanardağ hareketliliği olduğu öne sürülüyor.

Yanardağ patlaması ve tsunami riski

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'ndeki sismik aktivitenin, Santorini'nin yakınlarındaki yanardağ hareketleriyle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Ercan, "Yazılabilecek en olumsuz senaryo kül, taş ve topakların fırladığı bir patlamanın gerçekleşmesi olabilir. Patlama, 5 ile 7 arasında deprem üretebilir. Depremle birlikte süpürtü (tsunami) dalgaları da oluşabilir. Bu dalgalar, bütün Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir" dedi.

Amargos çukuru ve sismik tehditler

Bölgedeki Amargos çukurunun, Afrika ve Anadolu kıtaları tarafından çift taraflı sıkıştırıldığını belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu durumda Amargos çukuru ya kırılarak ya da yanardağların patlaması sonucu deprem üretebilir.

Şu an bölgede yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 2 bin 200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla magma odalarını dolduruyor. Odalara, yaklaşık 250 kilobarlık basınç uyguluyor. Bu baskı, bölgenin patlaması için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor. Bana göre şimdi olan da bu" şeklinde konuştu.

Depremler ve tsunami dalgalarının Türkiye'yi etkilemesi

Prof. Dr. Ercan, yanardağ patlaması durumunda oluşabilecek en kötü senaryonun taş, toprak ve kül fırlaması olduğunu vurgulayarak, "Patlama, 5 ile 7 arasında deprem üretebilir.

Depremle birlikte süpürtü (tsunami) dalgaları da oluşabilir. Bu dalgalar, bütün Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir. Geçmişte de bunlar yaşanmış ancak şu an korkulacak bir durum söz konusu değil. Çünkü süpürtü dalgaları Türkiye kıyılarına ulaşana kadar etkisini yitirir" diye belirtti.

Yunanistan'a yardım çağrısı

Kuşadası'ndan Yunanistanlı meslektaşlarına seslenen Prof. Dr. Ercan, Türkiye'nin, gerekli önlemleri almakta olduğunu belirterek, "Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis isimli iki tane sismik araştırma gemimiz var. Yunanistan hükümetine derhal Türkiye'ye başvurup, daha çok araştırma yapmak için bizden yardım istemelerini öneriyorum.

Çünkü yaşananlara doğru yorum yapabilmemiz için Yunanistan'dan bilgi akışı son derece sınırlı bir şekilde geliyor. Türkiye, şu an gerekli olan her türlü önlemi alıyor. Herkesin içi rahat olsun" dedi.

Kaynak: İHA