Washington'un, Karadeniz'deki Rus deniz ablukasını kırmaya yardımcı olmak için, Ukrayna'ya Boeing'in Harpoon ve Raytheon Technologies'in Naval Strike Missile (NSM) füzeleri göndermeyi planladığı bildirildi. Biden yönetiminin harekete geçtiğini belirten kaynaklar, Harpon ve NSM'nin Rus gemilerinin ablukasını kaldırabileceğini söylüyor.
Londra merkezli uluslararası haber ajansı Reuters'ın Biden yönetiminden ismini açıklamadığı üç yetkili ve Kongre'den iki kaynağına dayandırdığı haberine göre, gönderilmesi planlanan füzeler için, Boeing'in Harpoon füzesi ile Raytheon Technologies tarafından üretilen NSM füzesi yer alıyor.

Kaynaklara göre, Füzelerin doğrudan Kiev'e mi sevk edileceği yoksa Avrupalı bir müttefik aracılığıyla mı nakledileceği konusunda görüşmeler sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batılı destekçilerinin Harpoon veya benzer yeteneklere sahip başka füzeler göndermeleri için Nisan ayından beri görüşmeler yapıyor.

Bununla birlikte, Reuters haberinde, Batılı ülkelerin 'Ukrayna'ya verilen bir Harpoon'un bir Rus gemisini batırması halinde, Moskova'nın misillemesinden' korktuğu belirtiliyor. Bu nedenle Batılı müttefikler Kiev'e bu tür silahları sağlayan ilk ulus veya tek ulus olmaktan kaçınıyordu.

Habere göre, iyi kaynakları olan bir ülke (ABD) şimdi bu tür füzeleri Ukrayna'ya ilk gönderen ülke olmayı düşünürken, diğerleri de onu takip edebilir.

Editör: TE Bilişim