Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı.

İsveç, NATO üyelik başvurusunun TBMM Dışişleri Komisyonunda kabulünü memnuniyetle karşıladı.

Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

CHP'nin kedisi "Şero'dan" güzel haber! CHP'nin kedisi "Şero'dan" güzel haber!

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç Krallığı'nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

Oylamada AK Parti, MHP, CHP “Evet” oyu verirken; İYİ Parti ve Saadet Partisi "Hayır" oyu verdi. DEM Parti'nin tek üyesi Komisyonu terk etti ve oy kullanmadı.

Protokol, TBMM Genel Kuruluna sevk edilirken ne zaman gündeme alınacağına ilişkintarih verilmedi. 

TBMM onayı ve ABD’den F-16 alımı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini, Türkiye'nin ABD’den F-16 savaş uçağı satın alma talebi ile ilişkilendirmesinden kısa bir süre sonra kanun teklifi TBMM’ye sevk edilmişti.

Erdoğan, bu ay başında yaptığı bir açıklamada ise Ankara’nın İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması konusunda TBMM ve ABD Kongresi’nin eş zamanlı hareket etmesini istedi.

İki ülkenin NATO’ya başvurusu
Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılım başvurusu yaptı.

Ancak Türkiye, iki ülkenin Ankara'nın "terörist olarak nitelendirdiği grupları koruduğu" gerekçesiyle itirazda bulundu.

Finlandiya'nın üyelik başvurusunu nisan ayında onay veren Türkiye, Macaristan ile birlikte İsveç'e henüz onay vermiş değil.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsveç'in üyeliğinin onaylanmasına ilişkin tasarıyı ekim ayında parlamentoya sundu.

Editör: Mustafa Temiz