İstiklal Savaşı gazisi Mehmet Adil Güngen'in oğlu Gündüz Sait Güngen, 19 yaşında TCDD'nin bursluluk sınavını kazanarak üniversite eğitimi için ABD'ye gitti. Yüksek mimar mühendisi olarak Türkiye'ye dönen Güngen, vatani görevini tamamladıktan sonra burs borcunu ödeyebilmek amacıyla TCDD'de çalışmaya başladı. Uzun yıllar boyunca TCDD'de çalışan Güngen, İnşaat Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükseldi. Daha sonra Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak atanan Güngen, ardından ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nin kurucu öğretim üyelerinden biri oldu ve birçok öğrenci yetiştirdi. Güngen, 15 Mayıs 1961'de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretilen Devrim otomobilinin kaporta ekibinde yer aldı. Devrim otomobilinin 4 prototipini yapan 24 mühendisten biri olan 2 çocuk babası Güngen, 15 Mart'ta 99 yaşında hayatını kaybetti. Güngen, cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilirken, vasiyeti üzerine Türk bayrağı tabutunun üzerine örtüldü. 

Devrim Arabası Foto 1

15 gün gecikmeyle ekibe dahil olmuş

Cenaze işlemleri için Dubai'den gelen otel işletmecisi Lale Güngen Çakmak, babasının en önemli başarılarından birinin Devrim otomobili ekibinde yer alması olduğunu ifade etti. Çakmak, "1961 yılı Mayıs ayında, Cemal Gürsel'in talimatıyla 'Herkes uzaya adam gönderiyor, biz de kendi otomobilimizi yapacak teknik yeterlilik var mı? Bunu bir araştırın.' dediği zamanın Ulaştırma Bakanı Orhan Mersinli'nin hem eğitim hem teknoloji hem de imkanlar açısından bu projenin Devlet Demiryolları'nda gerçekleştirilebileceğini düşündüğünü aktardı. Proje için 750 bin ya da 900 bin lira gibi bir ödenekle çalışmaya başlandığını belirten Çakmak, Devrim'in üretimi için çalışmaların başladığını dile getirdi. O dönemde Devlet Demiryollarının mimari ofisinde 6 kişi bulunuyormuş. Babam, o sırada ODTÜ'de ders verdiği için ve sınav dönemi olduğu için, bir arkadaşının Eskişehir'e gitmesini önermiş. İlk ekip Eskişehir'de çalışmaya başlamış. 15 gün sonra babama 'sen de git' demişler, onun da sınavları bitmiş olduğu için, 15 gün gecikmeli olarak Eskişehir'deki ekibe katılmış. 

Devrim Arabaları Foto 2

SONDAKİKA : Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Rams Park'ta! SONDAKİKA : Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Rams Park'ta!

İstiklal Savaşından gelen isim

Lale Güngen Çakmak, İstiklal Savaşı gazisi dedesi Mehmet Adil Güngen'in cephede savaşırken 'Gündüz' isminin aklına geldiğini de dile getirerek, "Dedem İstiklal Savaşı sırasında, Bilecik yakınlarında, Gündüz Bey köyünde karşıdaki Yıldız Tepe'yi düşmandan geri almak için uzun süre çarpışmış. Bu sırada 'oğlum olursa adını Gündüz, kızım olursa adını Yıldız koyacağım' demiş. İlk babam doğmuş Gündüz, sonra halam doğmuş o da Yıldız" şeklinde konuştu. Babasının vasiyetinin Türk bayrağına sarılmak olduğunu ve bu vasiyeti yerine getirdiklerini belirten Çakmak, vefat eden babasının son isteğini gerçekleştirdiklerini aktardı ve ekledi: "Kendisi işini, ülkesini seven, ilerici, devrimci, bilime inanan, vatansever bir insandı".

Kaynak: Hürriyet