Son Mühür- Anadolu’nun kapılarını Türk milletine açan tarihi zafere ev sahipliği yapan Muş’un Malazgirt ilçesi, tarihi günlerinden birini daha yaşadı.

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’nda düzenlenen geniş katılımlı törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alandaki vatandaşlara hitap ederek Türkiye Yüzyılı, milli birlik ve bölgesel barış konularında önemli açıklamalarda bulundu.

"Anadolu'nun cümle kapısını açtığımız Malazgirt'te sizlerle beraberiz"

Etkinlik alanındaki coşkulu kalabalığı selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aziz milletim, sevgili Muşlu kardeşlerim, Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, siyasi partilerimizin saygıdeğer genel başkanları, Türkiye Yüzyılı'nın teminatı sevgili gençler, kıymetli hanım kardeşlerim, hepinizi en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum.

Dün Anadolu'nun giriş kapısı, ata şehrimiz Ahlat'taki etkinlik alanını ziyaret ederek gençlerimizle kucaklaştık. Ardından Kabine Toplantımızı Cumhurbaşkanlığı Ahlat Külliyemizde üçüncü kez gerçekleştirdik.

Şimdi de Bizans'ın paslı kilidini iman anahtarıyla kırıp Anadolu'nun cümle kapısını açtığımız Malazgirt'te sizlerle beraberiz." ifadelerini kullandı.

"Şehit ve gazilerimize de Allah'tan rahmet niyaz ediyorum"

Törene katılan gençlerin vizyonuna ve milli değerlere sahip çıkışına vurgu yapan Erdoğan, 26 Ağustos tarihinin hem Malazgirt hem de Büyük Taarruz açısından taşıdığı tarihi anlamı hatırlattı. Konuşmasında ecdadın mirasına sahip çıkan kitleye teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,

"Malazgirt Zaferi’nin yılı kutlu olsun. Sultan Alparslan’ı ve onun yiğitlerini yad ediyorum. Bu meydanı tıka basa dolduran siz kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

Beyaz başörtülüleriyle burayı papatya bahçesine çeviren kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Gelecekteki zaferlerimizin, istikbalde yazacağımız destanların müstakbel neferleri olarak gördüğüm genç kardeşlerime özellikle teşekkür ediyorum.

SON DAKİKA Eski Bakan Denizolgun’un ölümü “şüpheli” bulundu: Alihan Kuriş’e cinayet soruşturması!
SON DAKİKA Eski Bakan Denizolgun’un ölümü “şüpheli” bulundu: Alihan Kuriş’e cinayet soruşturması!
İçeriği Görüntüle

Tarihinize, ruh köklerinize, ecdadın mukaddes emanetine sahip çıktığınız için, Alparslan'ın ve gaza erlerinin o mübarek ruhlarını bugün bir kez daha şahit ettiğiniz için, şu muhteşem kardeşlik tablosu için sizleri yürekten tebrik ediyorum.

Rabbim sizleri korusun. Rabbim bu aziz millete, bu büyük devlete en güzel, en hayırlı hizmetleri yapmayı siz gençlerimize nasip eylesin.

Bugün aynı zamanda Anadolu'nun harim-i ismetine uzanan kirli elleri topraklarımızdan söküp atmak üzere başlattığımız Büyük Taarruz'un sene-i devriyesini idrak ediyoruz.

Bu vesileyle Milli Mücadele'de bağımsızlığımız için bedel ödeyen şehit ve gazilerimize de Allah'tan rahmet niyaz ediyorum." dedi.

"Söz konusu vatan olduğunda kimseye boyun eğmeyiz"

Türkiye'nin tarih boyunca bağımsızlığından taviz vermediğini ve bundan sonra da vermeyeceğini dile getiren Erdoğan, sahadaki sarsılmaz duruşu şu ifadelerle aktardı:

"Bu toprakları savunmak için can almış ve can vermiş bir milletimiz. Bayrağımızın göklerde dalgalanması için kahraman bir milletiz.

Söz konusu vatan olduğunda kimseye boyun eğmeyiz. Bundan sonra bükülmez bilekle, çelikten yürekle bu topraklarda özgürce yaşamaya devam edeceğiz."

"Bugün ben de sizlerden biriyim"

Sultan Alparslan’ın zafer öncesindeki kararlı tutumunu aktaran ve Malazgirt’in sadece bir askeri başarı değil, tarihi bir dönüşüm noktası olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Malazgirt’in önemi kendisinin başlı başına bir tarih olmasından kaynaklanır. Sultan Alpaslan Cuma namazını eda etti ve askeriyle Allah’a dua etti ve ordusuna dönüp ‘Daha ne zamana kadar biz azınlıkta, düşman çoğunlukta olduğu halde böyle bekleyeceğiz.

Ben, bizzat Müslümanların minberlerde bizim için dualar ettikleri vakitte düşmanın üzerine atılmak istiyorum. Galip gelirsek ne ala. Aksi takdirde şehit olarak cennete gideceğiz.

Şu anda karşınızda ne emreden bir sultan ne de emir alan bir asker vardır. Bugün ben de sizlerden biriyim. Sizinle beraber kılıç sallayacağım. Benimle gelmek isteyenler gelsin. İstemeyenler geri dönsün.’ dedi."

"Bin yıldır Şehitler Tepesi’ni boş bırakmayanların ruhları şad olsun"

Zaferin coğrafi ve kültürel etki alanına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kardeşlerim, Sultan Alparslan muhteşem zaferiyle sadece Anadolu'nun kapılarını milletimize açmadı. Selahaddin Eyyubi ile Kudüs'e, Sultan Fatih ile İstanbul'a, Osmanlı Cihan Devleti ile üç kıtaya giden yolları da açtı.

Mevlana ile Yunus Emre ile Hacı Bektaş-ı Veli ile İdris-i Bitlisi ve Ahmed-i Han, ile gönüllere giden yolları da açtı.

Anadolu'dan Balkanlara, Hicaz'dan Kuzey Afrika'ya, Adriyatik'ten Ata yurdumuza giden yolları da açtı. Kilitliyoruz ya, işte o kilidi Sultan Alparslan ve ordusu açtı. Bin yıldır Şehitler Tepesi’ni boş bırakmayanların ruhları şad olsun." diye konuştu.

"Bağımsızlığımıza kasteden tüm alçakları bozguna uğrattık"

Birlik ve beraberliğin tarih boyunca kazanılan zaferlerdeki rolünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, atın kuyruğunu bağlamak geleneneğine atıfta bulunarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine olan bağlılığı vurgulayarak,

"Tarihte bazı hakikatlerin inkar edilmesi mümkün değildir. Biz ne zaman birlik olduysak, ne zaman kenetlendiysek başarıdan başarıya zaferden zafere koştuk.

Malazgirt Zaferi’ni böyle yazdık. Çanakkale'de, Milli Mücadele'de, 15 Temmuz'da zorlukları böyle aştık. Bağımsızlığımıza kasteden tüm alçakları böyle bozguna uğrattık.

Ama ne zaman ki tefrikaya kapıldık, birbirimizden uzaklaştık, işte o zaman çok ciddi tehlikeler yaşadık. Biz yüzünü bize çevirmiş kardeşlerimiz için de güçlü olmak zorundayız.

Tüm alanlardaki çabamız güçlü Türkiye’yi inşa etmektir. Bu uğurda elimize birlikte gövdemizi de taşın altına koymuş bulunmaktayız.

Bir sefere çıktığımız zaman bir yola çıktığımız zaman atımızın kuyruğunu bağlarız ve bunu sonuna kadar gideceğimizi anlatmak için yaparız. Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmek için atımızın kuyruğunu bağladık." ifadelerini kullandı.

"Türkiye barışçıl politikalarıyla bölgeye yön veriyor"

Terörsüz bir Türkiye ve huzurlu bir bölge vizyonu doğrultusunda adımların kararlılıkla sürdürüleceğini kaydeden Erdoğan, dış müdahalelere ve tahriklere geçit verilmeyeceğini söyleyerek,

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: "Terörsüz Türkiye, Terörsüz Bölge için atımızın kuyruğunu bağladık. Kardeşliğimiz için bunu yaptık.

Dost düşman herkes bilsin bölgemizde tarih yeniden yazılıyor. Türkiye barışçıl politikalarıyla bölgeye yön veriyor. Bunun önünü artık kimse kesemez.

Durduracaklarını hayal edenler yıkılacaktır. Birilerinin tahrikleriyle farklı yollara girmeyeceğiz. Azimle, sabırla ve kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle Malazgirt Zaferi’nin Yıl Dönümü bir kez daha kutlu olsun. Programa teşrif eden herkese teşekkür ediyorum. Tekrar görüşmek üzere sizleri Allah’a emanet ediyorum." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ