BÜNYAMİN DOBRUCALI /
‘’ Zehir gemisini kentimizde istemiyoruz.
Tonlarca zehirli maddeyle yola koyulan Nae São Paulo gemisinin karşısında sendikalarımız, baromuz, meslek odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte duruyoruz.
Basın açıklaması ve ortak davamız için yarın Bayraklı Adliyesindeyiz’’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sosyal medya üzerinden bugünkü paylaşımı bu. Başta Soyer olmak üzere DİSK, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK ve TMMOB’un biraz da panik halinde koşuşturması boşuna değil. Rotasını İzmir Aliağa limanına çeviren Nae Sao Paulo gemisi Atlas okyanusundaki yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor. Hollanda bandıralı Alp Center römorkör tarafından çekilen zehirli gemi Batı Afrik ülkesi Moritanya’nın kıyılarına ulaştı. İspanya’nın Kanarya Adaları’na ulaşmak için yoluna devam eden tartışmalı geminin önümüzdeki hafta başına Akdeniz’e girmesi bekleniyor.  


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un "Miktarın 9,2 ton olduğunu biliyorum, uluslararası mevzuat buna izin veriyor. Bu daha önce de yapılmış, sökülmüş. 900 ton ise biz sokmayız. Tek çevreci kendileri mi? Uluslararası sözleşmelere tabiyiz. Kara sularımızda bakma hakkımız var. Bize bildirilenin dışında bir şey varsa araştıracağız, varsa bir saniye tutmayacağız" mesajı geminin İzmir’e gelmesine tepki gösteren kesimleri rahatlatmış görünmüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi, DİSK, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK ve TMMOB 24 Ağustos Çarşamba günü İzmir Adliyesi’nin güney kapısında ‘Aliağa dünyanın çöplüğü değildir’ çığlığı ve adaleti göreve çağırıyoruz mesajıyla düzenlenecek basın açıklamasına tüm İzmirliler’i davet etti.

Editör: TE Bilişim