Tekirdağ ili, Türkiye'de Marmara Denizi ve Karadeniz'e kıyısı olan altı il arasındadır. Tamamı Trakya topraklarında yer alan Tekirdağ, Marmara Denizi'nin kuzeyinde konumlanmıştır. Doğusunda Silivri ve Çatalca ilçeleri, kuzeyinde ise Kırklareli iline bağlı Vize, Lüleburgaz, Babaeski ve Pehlivanköy ilçeleri bulunmaktadır. Ayrıca, kuzeydoğusundan Karadeniz'e 1.5 kilometrelik bir kıyısı vardır. Tekirdağ ilinin yüzölçümünün büyük bir kısmı Trakya-Kocaeli Penepleni üzerindedir. Topraklarının %75.2'si platolar, %15.5'i ovalar ve %9.3'ü dağlarla kaplıdır. Genel olarak, yüksek dağlar, dik yamaçlar veya vadiler bulunmamaktadır. Marmara Denizi boyunca akarsularca taşınmış alüvyonlarla kaplı kıyı ovaları da ilin coğrafi özelliklerindendir. Platolar ise aşınma yüzeyi karakterine sahiptir. Peki, Tekirdağ'da hangi dağlar var? Tekirdağ'ın en yüksek dağı hangisi? 

TEKİRDAĞ'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Yıldız Dağları (Istıranca Dağları)

Yıldız Dağları (Istıranca Dağları)

Yıldız Dağları veya Istranca Dağları, Trakya'nın Karadeniz kıyılarına paralel olarak, Bulgaristan'dan İstanbul iline kadar yaklaşık 150 kilometrelik bir dağ zincirinden oluşmaktadır. Bu dağ zincirinin en yüksek noktası Kırklareli ilinde bulunan yaklaşık 1.031 metrelik Mahya Dağı zirvesidir. Bulgaristan'da bu dağlar "Strandja" olarak adlandırılırken, Türkiye'deki kısmı 197.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Eskiden kayın ormanlarıyla kaplı olan Yıldız Dağları, zamanla bu ormanlar kesilerek yerlerine kızılçam ağaçları dikilmiştir. Kırklareli'nin kuzeybatı-güneydoğu yönündeki Yıldız Dağları'nın jeolojik yapıları granit ve gnayslardan oluşmaktadır. Bu jeolojik yapıların üzerinde kristallenmiş yüzeyler bulunmaktadır. Orta yükseklikte bir dağ sırası olan Yıldız Dağları'nın en yüksek bölümü, Kırklareli ile Demirköy arasındadır. Bu bölgedeki büyük ve küçük Mahya Dağları 1.031 metreye ulaşmaktadır. Kırklareli-Demirköy hattının kuzeybatısına doğru ise yükselti azalmaktadır. Bu alanın başlıca yükseltileri arasında Fatmakaya Tepesi (901 m), Sivritepe (851 m), Kaletepe (846 m), Dalyantepe (725 m), Bocalar Tepe (680 m), Karakoltepe (719 m), Yeltepe (618 m), Çavuştepe (726 m) ve Topkoru Tepe (592 m) yer almaktadır.

Tekir Dağları

Tekir Dağları

Tekirdağ'ın belirgin bir coğrafi özelliği olan Tekir Dağları, Kumbağ'dan başlayarak Marmara Denizi boyunca uzanır ve Gelibolu Yarımadası'nda son bulur. En yüksek noktası Ganos Dağı'dır, 945 metre yüksekliğindedir. Ganos Dağı genellikle verimsiz topraklardan oluşur ve yer yer ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu dağın önünde ise Marmara Denizi'nin en derin noktası olan Batı Çukuru bulunmaktadır.

Ganos Dağı'nın doğusunda, Güney Trakya'nın önemli yükseltilerinden biri olan Koru Dağı yer alır. En yüksek noktası Yerlisu Tepesi'dir, 725 metre yüksekliğindedir. Bu bölgede, Çorlu yakınlarında sırtlar bulunmaktadır.

Koru Dağları

Koru Dağları

Kırklareli'nde sağanak yağış: Bazı caddelerde su birikintileri oluştu Kırklareli'nde sağanak yağış: Bazı caddelerde su birikintileri oluştu

Koru Dağları, Tekirdağ'ın Malkara ilçesinden başlayarak Edirne'nin Keşan ve Enez ilçelerine kadar uzanan tepeleri ve yükseltisi fazla olmayan uzantılarıyla kıyıya paralel bir şekilde yayılır. Bu dağlar, genellikle kızılçam ve meşe türlerinden oluşan ormanlarla, yaban hayatı koruma sahaları, karaca yetiştirme sahaları ve kır bahçeleriyle bilinen bir coğrafyadır. Zirve noktaları komşu Işıklar (Ganos) Dağları'na oranla daha alçak olmasına rağmen, doğal güzellikleri ve çeşitliliğiyle dikkat çekerler.

Çanakkale-İstanbul yolunun bir kısmı da Koru Dağı üzerinden geçer. Bu tepenin yüksekliği 350 metredir ve etrafı genellikle kızılçam ormanlarıyla kaplıdır. Bölgeden geçen Çanakkale-İstanbul yolunda dinlenme tesisleri de bulunmaktadır.

Ganos Dağları

Ganos Dağları

Tekirdağ'ın doğal güzellikleriyle ünlü olan Ganos Dağları, aynı zamanda zengin bir kültür ve lezzet mirasıyla da dikkat çeker. Mürefte ve Şarköy'den Uçmakdere ve Kumbağ'a kadar uzanan hat boyunca yer alan Ganoslar, geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise doğal yapısı ve zengin kültürel mirasıyla ziyaretçileri cezbeden Ganos Dağları, yamaç paraşütü, off-road yarışmaları, trekking turları gibi alternatif turizm aktivitelerine de olanak sağlamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi