Son Mühür - Türkiye'nin en büyük market zincirlerinden biri olan BİM, geçtiğimiz şubat ayında önemli bir ceza ile yüzleşmek zorunda kalmıştı.
Dev ceza kesilmişti
Rekabet Kurulu, uzmanlarının yerinde inceleme yapmasına engel olduğu gerekçesiyle BİM'e 1,3 milyar Türk lirası tutarında idari para cezası uygulamıştı. Şirket, bu cezayı 'hukuksuz ve adaletsiz' bulduğunu ifade ederek itirazda bulunmuştu. İtiraz başvurusunun sonucunun ne olacağı merak edilirken, Rekabet Kurulu'nun BİM'in de dahil olduğu bazı market zincirlerine yönelik iki yeni soruşturma daha başlattığı bildirildi.
Açıklama yapıldı
BİM'in Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Rekabet Kurumu tarafından aralarında Şirketimizin de bulunduğu çeşitli perakende şirketleri ve tedarikçilerine yönelik iki soruşturma açıldığı tarafımıza bildirilmiştir.Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılması, soruşturmaya konu teşebbüslerin kanunu ihlal ettikleri, cezai yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamayacak olup, konuyla ilgili gelişmeler sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak kamuoyu ile paylaşılacaktır."
Hisselerde düşüş yaşandı
Diğer taraftan, BİM hakkında başlatılan iki yeni soruşturma sonrasında hisseleri olumsuz bir seyir izlemeye başladı. Haberin duyurulmasının ardından satış baskısına maruz kalan BİM hisseleri, şu anda cuma gününe kıyasla yüzde 4,33 oranında bir düşüşle 530,50 TL'den işlem görürken, şu anki değeri yüzde 2,34'lük bir azalışla 540 TL seviyelerinde işlem görüyor.
Migros ve Şok'a da soruşturma
Migros Ticaret A.Ş., Rekabet Kurumu tarafından bazı perakende şirketleri ve tedarikçilere yönelik yeni bir soruşturma başlatıldığını bildirdi. Şirketin yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşan soruşturma bildirimlerinin bulunduğu ve bunun herhangi bir kanun ihlali anlamına gelmeyeceği vurgulandı. Migros yetkilileri, süreci yakından izleyeceklerini ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Rekabet Kurumu'nun soruşturmasına ilişkin detaylar hakkında ise henüz resmi bir bilgi verilmedi.
Şok Marketler, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, kendilerinin de dahil olduğu perakende şirketleri ve tedarikçilere yönelik iki yeni soruşturma başlatıldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, "Rekabet Kurumu, şirketimizin de yer aldığı gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren çeşitli işletmeler ve tedarikçiler hakkında iki soruşturma açılmasına karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Rekabet Kurumu tarafından, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ("Kanun") 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak, Kanun'un 41. maddesi uyarınca, aralarında Şirketimizin de bulunduğu gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren çeşitli teşebbüsler ve tedarikçiler hakkında iki soruşturma açılmasına karar verildiği hususu Şirketimize bildirilmiştir.Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılması bu aşamada soruşturmaya konu teşebbüslerin Kanun'u ihlal ettikleri veya Kanun kapsamında cezai yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamayacak olup, konuyla ilgili gelişmeler sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak tam ve zamanında kamuoyu ile paylaşılacaktır."