Karşıyaka Kent Konseyi tarafından Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Semtler ve Anılar-Kent Söyleşileri” etkinliğinin ikincisi, Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, gazeteci-yazar ve Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Şakir Örs ile araştırmacı-yazar Efdal Sevinçli, Şemikler ve Alaybey mahallelerinin tarihine dair önemli bilgiler paylaştı. Etkinliğe Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Dilek Karcı, Karşıyaka Belediye Meclisi üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"Karşıyaka ayrıcalıklı bir kent"
Etkinlikte söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka’nın tarihsel ve kültürel önemine dikkat çekti. Karşıyaka’nın, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerine ve Cumhuriyet değerlerine sıkı sıkıya bağlı, özel bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Ünsal, “Bizler çok şanslı insanlarız çünkü pek çok insanın hayallerini süsleyen bir ilçede, Karşıyaka’da yaşıyoruz. Bazılarımız burada doğdu, bazılarımız sonradan aramıza katıldı ancak hepimizin içselleştirdiği bir ilçede olmak, kendimizi buraya ait hissetmek bir ayrıcalık. Kültürün başkenti Karşıyaka, tarihiyle, hatıralarıyla ruhumuzu okşayan; cadde ve sokaklarıyla buram buram Atatürk kokan bir kent. Bu anlamlı etkinliğe ortak olmaktan mutluluk duyuyorum, emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Karşıyaka’yı, sahip olduğu kültür ve tarih ile bir bütün olarak anlatmanın önemine değinen Başkan Ünsal, “Karşıyakalı olmak, Karşıyaka’ya ait olmak, onu sahiplenmek gerçekten bir ayrıcalıktır. Bugün bu etkinliği düzenleyen Karşıyaka Kent Konseyi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu tür etkinliklerle hem geçmişimize sahip çıkıyoruz hem de geleceğe dair daha güçlü bir bağ kuruyoruz” şeklinde konuştu.
“Kentler uygarlık odaklarıdır”
Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şubesi Başkanı Cengiz Onur da etkinlikte bir konuşma yaptı. Onur, kentlerin sadece barınma ihtiyacını karşılayan alanlar olmadığını, aynı zamanda modern kentli toplumun yeniden üretildiği uygarlık odakları olarak algılanması gerektiğini vurguladı. Onur, “Kentlerimizi sadece barınma gereksinimine yanıt veren merkezler olarak değil, modern kentli toplumun yeniden üretildiği uygarlık odakları olarak algılamalıyız” dedi.
"Bu memleket bizim"
Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Dilek Karcı ise kent bilincinin önemini vurgulayarak, “Günümüzde kent kültüründen, tarihinden ve sanatından uzaklaşmanın bizleri maalesef insani değerlerimizden de uzaklaştırmaya ve toplumsal ayrışmalara neden olduğunu görüyoruz. Ancak unutmamalıyız ki bu memleket bizim” şeklinde konuştu. Karcı, kentlilerin kendi şehirlerine sahip çıkmasının, toplumsal dayanışmayı artıracağına ve kent kültürünü güçlendireceğine dikkat çekti.
Kentlilik bilincinin güçlendirilmesi
Etkinliğin yönlendiriciliğini üstlenen Salim Çetin, bu tür söyleşilerin vatandaşlarda kentlilik bilincinin oluşturulması ve güçlendirilmesi açısından önemli bir rol oynadığını belirtti. Çetin, “Kentlerin tarihi, kültürü ve toplumsal hafızası hepimize aittir. Bu etkinlikler, bu bilinçle hareket etmemiz gerektiğini hatırlatıyor” dedi.
Etkinlikte, konuşmacılar Mehmet Şakir Örs ve Efdal Sevinçli, Şemikler ve Alaybey mahallelerinin tarihini, bu bölgelerdeki kültürel izleri ve anıları anlatarak dinleyicilere nostaljik bir yolculuk sundu. Şiirlerden ve edebi metinlerden alıntılar yaparak İzmir’i, Karşıyaka’yı, Şemikler’i ve Alaybey’i tanıttılar. Katılımcılar, bu mahallelerin geçmişine dair yeni bilgiler öğrenmenin yanı sıra, Karşıyaka’nın tarihi ve kültürel mirasını daha yakından keşfetme fırsatı buldu.