Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da gerçekleştirilen Balkan Rekabet Platformu Toplantısı’na katılarak açılış konuşmasını yaptı. Toplantıya Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya ve Yunanistan'dan gelen rekabet otoriteleri temsilcileri de katılım sağladı.

Bakan Bolat, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ve sektörel denetimlere ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Fahiş fiyat uygulamaları ve stokçuluk ile mücadeledeki denetimlerin yoğunlaştığını belirten Bakan Bolat, uygulanan idari para cezalarına dair şu bilgileri verdi:

"Ticaret Bakanlığı olarak regülasyon görevimiz kapsamında yaptığımız mevzuat değişikliklerinin yanında denetim görevimizi de hiç ihmal etmeden yapıyoruz. Bu kapsamda, bakanlığımız iç ticaret birimlerince 2023 yılında 55 bin 772 gerçek ve tüzel kişiye 1,5 milyar lira idari para cezası kesilmiştir. Bu yılın ilk 8 ayında ise 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon TL idari para cezası kesilmiştir."

Yılın ilk 8 ayında 142 firmaya 4,8 milyar lira ceza kesildi

Bolat ayrıca, Rekabet Kurumu'nun sektörel denetimlere ilişkin yoğun çalışmalarına değinerek şunları ekledi:

"Rekabet Kurumu da rekabeti sınırlayıcı ve piyasa yapısını bozucu faaliyetlere karşı yoğun bir denetimde bulunmaktadır. 2023 yılında 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira idari para cezası kesilmiştir. Bu yılın ilk 8 ayında ise toplam 142 firmaya 4 milyar 840 milyon lira idari para cezası kesilmiştir."

QNB Finansbank ticaret unvanı değişikliğine gitti: QNB Bank Anonim Şirketi olarak KAP'a bildirildi QNB Finansbank ticaret unvanı değişikliğine gitti: QNB Bank Anonim Şirketi olarak KAP'a bildirildi

Bolat, konuşmasının devamında rekabeti sınırlayıcı faaliyetleri engellemek adına yapılan mevzuat değişikliklerine dikkat çekti:

"Ülkemizde gerek Ticaret Bakanlığımız gerekse bağımsız bir kurul olan Rekabet Kurumu, adil rekabet ve adil piyasa oluşumu için yetkili ve sorumlu kuruluşlardır ve görevlerini titizlikle yapmaktadırlar. Ticaret Bakanlığı olarak bu süreçte adil ve etkin işleyen bir piyasa mekanizmasının tesisi için hem regülasyon hem de denetim anlamında yoğun bir çaba gösterdik."

Bakan Bolat, ayrıca otomotiv, emlak, sebze ve meyve ticareti gibi çeşitli sektörlere yönelik yapılan düzenlemelerden de bahsetti:

"Otomotiv sektörüne yönelik düzenlemeler kapsamında 'Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliği'ni yürürlüğe soktuk. Emlak sektörüne yönelik düzenlemeler kapsamında ise EİDS yetki doğrulması uygulamasını 15 Eylül itibarıyla devreye aldık. Sebze ve meyve ticareti ile lisanslı depoculuk alanlarında da bazı mevzuat düzenlemeleri yaptık."

Kaynak: Haber Merkezi