İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘ Her İşin Başı Sağlık ‘ programında bu hafta Türkiye’deki sağlık sistemi hakkında bir sohbet gerçekleştirildi. Her salı saat 11.00'de olduğu gibi bu hafta da gündemdeki konular ele alındı. 


Lancet dergisinde Türk hekimlerinin yurt dışına göçünün yayınlanmasından bahseden İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak; ‘’ Dergi dünyanın en eski ve prestijli genel tıp dergilerinden bir tanesidir. Bütün tıp dünyası genel tıp dergilerini takip eder. Uluslararası genel tıp dergilerinde bazen Türk hekimleri yayınlara çıkar. Ancak Türk hekimlerinin yurt dışına göç konusunu dergide yayınlanması sorunun ne derece önemli olduğunu gösteriyor. 2012 yılında Türkiye’den sadece 59 hekim ülkeyi terk etmiş ancak 2022 ağustos ayı itibari ile TTB’den iyi hal belgesi talep edip yurt dışına giden hekim sayısı 1402 seviyesine ulaştı. İyi hal belgesi diplomalar dışında herhangi bir suça karışılıp karışılmadığını gösteren bir belgedir. Yurt dışında bu belge talep ediliyor. Türk hekimlerde bu belgeleri yurt dışına çıkarken almak durumunda kalıyor. Ancak özel ilişkiler ve yazışmalarla iyi hal belgesi almadan yurt dışına çıkan hekimlerde var. Rakamlar daha fazla olabilir. ‘’ dedi.


HEKİMLER GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYOR
Prof. Dr. Süleyman Kaynak; ‘’Temmuz ayı itibari ile açlık sınırı dört kişilik bir ailenin sadece yeme içme masrafıdır. Açlık sınırı rakamı 6 bin 840 Türk Lirasıdır. Yoksulluk sınırı ise asgari geçim için dört kişilik bir ailenin masrafıdır. Yoksulluk sınırı rakamı 22 bin 279 Türk Lirası seviyesine geldi. Dün itibari ile bazı iyileştirmeler yapılmış olabilir. Ancak dünden evvelki rakamlara bakacak olursak aile hekimi açlık sınırının 500-600 lira üzerinde kazanıyordu. Aile hekimlerine herhangi bir düzenleme yapılmadı. Bir uzman hekim ise 13 bin ile 14 bin bandında çalışmakta, oysa bu rakam yoksulluk sınırının 10 bin lira altında kalıyor. ‘’ dedi.


Süleyman Kaynak; ‘’ Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırına baktığımız zaman asgari ücret ile çalışan bir insan açlık sınırına ulaşmak için bin 340 lira daha kazanması gereklidir. Hekimlerin çalışma koşullarına baktığımız zaman aldıkları ücrete kıyasla çok ağırdır. Bir uzman hekime 13 bin lira maaş verilirken Ümraniye’de apartman dairesi kirası 8 bin liraya yaklaştı. Yani geçinmek imkansızlaştı.’’ açıklamasında bulundu.


HEKİMLERE YÖNELİK ŞİDDETE GÖZ YUMULAMAZ
Hekimlere yönelik şiddetten yakınan Kaynak; ‘’ 2017 yılında 7 bin 751 beyaz kod verilmiş. 2020 yılında ise 72 bin beyaz kod verilmiştir. 2021 yılınının bitiminde bu rakam 102 bine dayandı. Yani günde 80 civarında sağlıkta şiddet olayı anlamına gelmektedir. Sağlık sisteminin çöktüğünü gösteren önemli bir detaydır. Bir siyasi parti TBMM’de sağlıkta şiddet konusunu görüşmek için özel oturum açmak istedi. Ancak sağlıkta şiddet oturumuna yeterli çoğunluk sağlanamadı. 1 ağustosta meclise giderek oturuma katılmayan siyasilere buradan mesaj veriyorum. Neden katılmadılar ? ‘’ açıklamasında bulundu.


EKONOMİ VE KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI HEKİMLERİ KAYBETTİRİYOR
Süleyman Kaynak; ‘’Ekonomi ve beş dakikada bir hasta bakma anlayışı Türk hekimlerini yurt dışına itiyor. Çalışma koşullarının kötülüğü ağırlığı bir faktör ancak asıl sebep ekonomidir. Oraya giden vatandaşlar iyi şekilde çalıştığı için ülkede kalan hekimlere yurt dışına çıkma isteği oluşturuyor. ‘’ dedi.
Lancet dergisinde 10 yıl içerisinde sağlık sistemi çökecek yazısı hakkında konuşan Kaynak; ‘’ Bu açıklama ilerde gerçekleşebilir. Çok Hastaya bakmak iyi bir durum değildir. Önemli olan nitelik olarak hastalara nasıl bakıldığı önemlidir. Daha kaliteli nüfus ülkeyi terk ederek, ülkenin kalitesini aşağı düşürüyor. ‘’ dedi. 
Süleyman Kaynak; ‘’ Hasta kaybı fazla olduğu için cerrahi branşları hekimler tercih etmiyor. Sorumluluğu fazla ve geliri az olduğu için hekimler zor olan ve hasta kaybı riski fazla olan branşları seçmek istemiyor. Beyin cerrahisi, kalp cerrahisi ve kadın doğum gibi branşlara hasta kaybından ötürü gidilmiyor.’’ dedi.
Doktorların hastalıkları ortadan tamamen kaldırmak gibi doğa üstü güçleri olmadığından bahseden Kaynak ; ‘’ Hastaların daha rahat bir şekilde yaşamsal işlevlerini gerçekleştirmesine yardımcı olan insanlarız. Mucize yaratmak gibi bir yetimiz yoktur. Yaş arttıkça hastalık sayısı artacaktır. Biz hastalara daha kolay yaşam standartlarında hastalığı atlatmalarını sağlıyoruz. ‘’ dedi. 


SAĞLIK MERKEZLERİ TİCARETHANEYE EVRİLDİ
Kaynak; ‘’ Sağlıkta dönüşüm sistemleri sebebi ile hastaneler işletme merkezleri haline geldi. Doğuştan insan hakkı olan sağlık, devlet kuruluşları tarafından vatandaşlarına ücretsiz olmalıdır. Ancak hastaneler hastalara müşteri gibi bakmaya başladı. Kamu ve özel hastaneler, çalışanları sözleşmeli hale getirdi. Sözleşmeyi imzalayan hekim sendikalaşamaz ve kıdem tazminatı hakkı alamaz. Sözleşmeli personelin iş güvencesi yoktur. Sözleşme motivasyon düşüren bir sistemdir. ‘’ dedi.
Nöbet sayıları sekizden fazla olmayacak açıklaması hakkında konuşan Kaynak; ‘’ Sağlık sisteminde 24 saat çalışma esası vardır. Nöbet çalışma şartları açısından ağır bir yüktür. Ancak motivasyon artırmak için saat başı ücret verilebilir.’’ dedi.


PERFORMANS SİSTEMİ KALDIRILMADI
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak; '' Fahrettin Koca; ‘’ Performans sisteminin fişini çektik ‘’ dedi. Performans sisteminin kaldırılmasını biz yıllardır söylüyoruz. Son yapılan reform ile performans sistemi kaldırılmadı sadece isim değişikliğine gitti'' dedi.

Editör: TE Bilişim