Muğla’nın Girmeler Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi Filiz Hanife Keleş (26) ve annesi Gülizar Gürhan (56), dört yıl önce internette gördükleri ipek böcekçiliğine ilgi duyarak üretime başladı. Ev hanımı olan anne-kız, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Arıcılık, İpek Böcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi” projesine başvurdu.

Başvuru sonrası Filiz Hanife Keleş asil listede, annesi Gülizar Gürhan ise yedek listede yer aldı. Daha sonra her ikisi de hibe desteği almaya hak kazandı. Proje kapsamında anne-kız için 120’şer metrekarelik ipek böceği besleme evi inşa edildi ve birer dönümlük araziye 300 dut fidanı dikildi. Bu yıl dördüncü kez hasat yapan anne-kız, yılda yaklaşık 100 kilo koza üretir hale geldi.

“Bu sene kilosunun 2-3 bin lira olmasını bekliyoruz”

İpek böcekçiliği süreciyle ilgili bilgi veren Filiz Hanife Keleş, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Evde çocuklarımla ilgilenirken aynı zamanda ipek böceği işi yapabiliyorum. Üretime yüzde 100 hibeyle başladığını belirten Keleş, “Böcekler geldiğinde gözle göremeyecek kadar küçük oluyorlar, biz onları besleyerek yaklaşık parmak boyutuna getiriyoruz. Böceği ilk gördüğümüzde dokunmaya bile korkuyorduk. Şimdi alıştık ve elimize alıp sevebiliyoruz. Zararsız bir hayvan"

Bahçedeki mevcut dut yapraklarının zamanla yetersiz kaldığını vurgulayan Keleş, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çobanlar Mahallesi'ne büyük dut bahçesi yapmış. Mahallemize de bir dut bahçesi yapılmasını istiyoruz. Yeterli dut yaprağımız olsa belki 300 kilo koza elde edecek alanımız var. Geçen sene kilosu 1000 liraydı ama bu sene 2-3 bin lira olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“45 gün sonra hasada başlıyoruz”

Anne Gülizar Gürhan ise yüzde 100 hibe desteğiyle kızıyla birlikte 4 yıl önce üretime başladıklarını belirtti. Üretim sürecine ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

“Devletin verdiği yüzde 100 hibe ile kızıyla 4 yıl önce üretim yapmaya başladık. Koza Birlik’ten gelen böcekler yaklaşık 45 gün sonra kozaya dönüşüyor ve o zaman hasada başlıyoruz"

Anne-kızın üretimi sürdükçe bölgedeki potansiyelin daha da artması bekleniyor.

Kaynak: AA