İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Doğan Türker, 6 milyon EYT’linin yasal düzenleme beklediğini belirtirken, ülkede asgari ücretin altında bir emekli maaşı olmaması gerektiğini söyledi. Yasanın resmi gazetede yayınlanmadan artık söylenecek sözlere inanamadıklarını vurgulayan Türker, “Madem çıkacak, verin kanun teklifini,çıkartın kanunu hep birlikte alkışlayalım” dedi.


1999’da çıkan yasanın iptal edilerek stajda geçen sürelerin geçersizliğine de işaret eden İzmir EYT Başkanı Doğan Türker, “Doktorların, avukatların stajı geçiyor ama endüstri meslek liseleri, icaret liselerinin stajları geçerli olmuyor. Sigorta başlangıcım staj başlangıcım ama bunlar gün olarak sayılmıyor” diye konuştu. Türker şöyle devam etti:


“Geçtiğimiz günlerde bir Denizli Milletvekili (Almanya’da bir emekli bir emekli maaşıyla gelip Türkiye’de 1 ay tatil yapabiliyorsa, biz de bir aylık maaşımızla  Almanya’da tatil yapalım) diyor. Bu milletvekilimiz milletin aklıyla dalga geçiyor. Asgari ücretin yüzde 30’uyla bağladığın maaşla mı tatil yapacak veya  evini geçindirecek? SGK  sistemindeki büyük çarpıklıklar var. Bunların kökten değişmesi gerekiyor. “ 

65 yaşa yükseltildi

2008 yılında çıkan yasayla emeklilik yaşı 65’e çıkarıldığını anımsatan İzmir EYT Derneği Başkanı Doğan Türker şöyle devam etti:
“Bizim durumumuz farklı. Biz işe girerken devlet yaş şartı koymamıştı. Bugün işe giren arkadaş ne zaman emekli olacağını biliyor. Biz, bir gecede ne zaman emekli olacağımızı bilemeden uyandık. Bunları geçtik. Bundan sonrasına bakacağız. Bu yasayı nasıl düzeltiriz bunun çalışmasını yapmamız lazım. Bir yıl sürecek çalışma değil. Artık teknoloji devrindeyiz. Neyi bekliyoruz?  2023’te bunu çıkaracağız  demek bize inandırıcı gelmiyor.  Devlet olarak bana bir numara vermişsiniz. O dönem sigorta girişini başlangıç girişi olmayacağını bilseydim kendim sigortamı yatırır yapardım. Staj borçlanması yapın ödeyelim. Devletin kasasına para girsin, biz de haklarımızı alalım.” 

Ekonomiye yük olmaz

EYT Başkanı Türker, mağduriyetin maliyetinin olamayacağını da savundu. Türker, “Halk mağdur ve perişan. EYT’liler r yıllarca umutlarla çalışıp perişan oldu. 5- 10 maaş alanlar yük olmuyor da, EYT’liler olacak. Bizim maliyetimiz de sayımız da abartıldığı kadar değil. Her zaman söylüyoruz; erkeklerde 5 bin gün 25 yıl, kadınlarda 20 yıl 5 bin gün. Biz burada gününü doldurmamış insanları emekli edin demiyoruz. Öyle bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Bunlar erken emeklilik istemiyoruz. Biz sadece bir gecede elimizden alınan haklarımızı geri istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim