35 yılda tüp bebek yöntemiyle 50 binden fazla sağlıklı bebeğin dünyaya gelmesine katkı sunan Tavmergen Tüp Bebek Merkezi’nin kurucusu, Türkiye’nin ilk tüp bebek doktoru Prof. Dr. Erol Tavmergen, Radyo Ege’de Eylem Aslan’ın moderatörlüğünde ‘Sağlıkta Bir Nefes’ programında dinleyicileriyle buluşmaya devam ediyor.  

Prof. Tavmergen yumurtalıkları tıkalı olan ya da iyi çalışmayan kadınlara tüp bebek yönteminin uygulanabileceğini hatırlatarak hali hazırda bu en temel sebep geçerlidir ama günümüzde yumurtlama tedavileri yapıldığı halde gebe kalamayan kişiler ya da sperm paramiletrelerinde düşüklük olan erkekler, bu bazen menide sperm hücresi bulunmayanlar da olabilir, 90’ların başında yeni bir teknik geliştirilerek döllenme sağlanabiliniyor. Her şey çok normal göründüğü halde sebebi izah edilemeyen şekilde gebelik elde edemeyen çocuksuzluk dediğim kişilere tüp bebek tedavisi uygulanabilir dedi. 

İşte Prof. Dr. Tavmergen’in açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

TÜB BEBEK YÖNTEMİ DIŞINDA DA YÖNTEMLER VAR 

Yardımcı üreme teknikleri içinde sadece tüp bebek yok, tüp bebek bunlardan sadece birisi. Uç bir tedavi şekli. Önden yapılacaka şeyler var. Buna rağmen gebe kalınamıyorsa o zaman tabi o yönteme başvurulabilir. Genetik problemi olan çitler olabilir. Kromozonal yapı problemleri gibi. Çocukta ortaya çıkacak rahatsızlıkları ayıklamak için tüp bebek tedavileri genetik ayıklama yapılarak yapılabilir. 

SPERM SAYISI ÇOK DÜŞTÜ 

Ben öğrenciyken sperm sayısının alt limiti mililitrede 70 milyon idi. Şimdi geldiğimiz noktada 15 milyonun altı anormal, 15 milyona kadar olanı normal kabul ediliyor. Erkek sperm sayısında o tarihten bu tarihe oldukça ciddi bir azalma var. Son dönemde maruz kaldığımız elektro manyetik alanlar, cep telefonları, bilgisayarlar, çevresel atıkların yarattığı faktörler bunda etkili olmuş olabilir. Et deniyor ama bir bakıyorsunuz içinde soya var.  

MAKROFAJ AŞISI KİMLERE YAPILIR? 

Makrofaj aşısı yani tutundurma aşısını herkese yapmamak lazım. Bazen ters de tepebilir, olan mekanizmayı da bozabilir. Yani rahim iç tabakasındaki yerleşme mekanizmlarını da bozabilir. O yüzden biz bunu herkese teklif etmeyiz. Ediliyorsa da önermeyiz açıkçası. Buna çok dikkat etmek ve bir nedensellik ilişkisi içinde yaklaşmak lazım. Eğer bir problem varsa o probleme yönelik tedavi önermek lazım.  

PSİKOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ 

Psikolojinin de önemi var. İnanmak çok önemli. Laf olsun diye bir merkeze gidiyorsa bir hasta gitmese daha iyi. O zaman ne oluyor? Eleştiriler, güvensizlikler oluşuyor. Bu ne uğraşan ekibe bir fayda sağlıyor ne de hastaya. Hastanın sağlık ekibine inanarak teslim olması lazım. Bu gibi durumlarda şahıslar spontan gebe kalabiliyor. Tüp bebek yapıp yirmi yıl sonra doğurabilen kadın var. Kendi hastalarımdam bile çok var bunlardan.  

ÖSTRÖJEN SEVİYESİ 

Öströjen seviyesinin yüksek olduğu zamanlarda rahim iç tabakası da olumsuz yönde etkileniyor. Dolayısıyla bunlarda bütün embriyoları dondurup daha sonra transfer etmek daha akıllıca. 

VAKA VAKA DÜŞÜNMEK GEREKİR 

Bugün dünyada geline nokta vaka vaka düşünmek şeklinde bireysel yaklaşmak gerektiği yönünde.  

ÜÇÜNCÜ GÜN EMBRİYO TRANSFERİ 

Üçüncü gün embriyo transferi rahatlıkla yapılabilecek bir şeydir. Bilhassa yaşı ileri olan kişilerde embriyoların dış koşullara dayanması zor olabilir. Bazı durumlarda dış koşullar doğal koşular kadar yeterli olmayabilir. Biz hep doğayı taklit ettiğimiz için olgudan olguya değişmekle birlikte üçüncü gün embriyo transferi yapılabilir. Hatta gerekirse ikinci gün transfer dahi yapılabilir. Böyle çok gebelik elde ettiğimiz örnek var. 

Editör: TE Bilişim