1- FaceTime

FaceTime ile video görüşmesi yaparken, SharePlay ile eş zamanlı olarak ekran paylaşımı yapılabilecek. Bu özellikle birlikte arkadaşınızla izlemek istediğini dizi, film ya da videoları ya da dinlemek istediğiniz müzikleri eş zamanlı paylaşımı mümkün hale gelecek. Benzer bir mantıkla sunum yapılan ekran diğer muhataplara anında gösterilebilecek. 

FaceTime ile grup görüşmeleri yaparken, uzamsal ses teknolojisinden yararlanılabilecek.  Dolayısıyla tele konferans yöntemi ile gerçekleşen toplantıların yüz yüzeden farkı minimuma inecek. Katılımcılar, ekranda dilediğiniz gibi yerleştirebilecek ses dağılımının da bu konumlandırmaya paralel duyacaksınız. Toplantı deneyimini zenginleştiren yenilik iş hayatındaki verimliği zirveye taşıyacak. 

Yeni güncellemede ayrıca; FaceTime'a portre modu eklendi.  Bu özellik, görüşmelerde sizi merkeze alarak ve arka planda kalan görüntülerin bulanıklaşması sayesinde profesyonel çekim kalitesinde bir görünüm sunuyor. Ayrıca mikrofon modları ile etrafınızdaki gürültüleri en az seviye indirecek. Geniş spektrumdan faydalanabileceksiniz.

2- Mesajlar ve Memoji

Mesajlar uygulamasına  zamandan tasarruf ettirecek bir yenilik daha geldi. Buna göre paylaşılan bağlantıları, görselleri ve diğer içerikleri Sizinle Paylaşılanlar sekmesinden mesaja tıklamadan görebilmek mümkün olacak. mesajlaşmayı daha pratik hale getiren uygulama, tıklamadan cevap verme imkanı sağlıyor. 

Memojileriniz artık şık görünecek. Çünkü bu klavyeye kıyafet seçme opsiyonu eklendi.  Rengarenk aksesuarlar ve giysiler arasından size uyanı seçerek Memoji'nizin imajını düzenleyebilirsiniz. Son olarak, artık Mesajlar uygulamasındaki fotoğrafları bir kolaj olarak kullanabilirsiniz. 

3- Odak Modu

iOS 15 ile kullanıma giren Odak Modu, o an dikkatin dağılmaması hususunda yardıma yetişiyor. Sistemin sunduğu odaklardan birisini belirleme ya da kendi odak modunuzu oluşturma bu özellikle mümkün hale gelecek. Anlık olarak  erişmek istenen bildirimleri ya da aramaları biçimlendirebileceksiniz. Yeni güncelleme 'rahatsız etmeyin' modunun daha kiiselleştirilmiş versiyonunu getiriyor. 

Ancak korkmayın acil durumda yakınlarınız yine size ulaşabilir. Seçtiğiniz mod ile birlikte karşı tarafa da bildirim gidecek. Aktif olup olmadığınız görülebilecek. 

4- Bildirimler

Bildirimler, artık yeni bir tasarıma sahip. Bu versiyonda uygulama simgeleri ve kişi fotoğrafları daha büyük ölçekte yer alıyor. Yani; gelen bildirimin uygulamadan ya da kişiden kaynaklandığı daha hızlı farkedilecek. Buna ilaveten  Bildirim Özeti, belirlediğiniz saatlerde günlük olarak her şeyden hızlıca haberdar olmanızı sağlıyor.

5- Harita

Harita uygulaması yenilendi ve yeni kolaylıklar eklendi. Sürücüler,tek tıkla daha fazla ayrıntıya erişirken; yayalar, yakındaki durakları ve toplu taşıma saatlerini görebilecekleri entegrasyona kavuşuyor. Ayrıca bir yere yürüme seçeneği için, daha detaylı yol tarifleri yer alıyor. 

6- Canlı Metin

iOS 15 hem kamerada hem de fotoğraflarda Canlı Metin özelliği ile birlikte geliyor. Bu sayede kameranıza metni okutabiliyor ve bu metni çeşitli senaryolarda (internette arama, çağrı, mesaj vb.) kullanabiliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey, metni kameraya tutmak!

7- Safari

Kullanıcıların internette gezinme alışkanlıklarına göre yeniden tasarlanan Safari, yenilenmiş sekme çubuğu ile birlikte geliyor. Bu sayede sekme çubuğuna ekranın altından ulaşılabiliyor. Ekran alanı verimli bir biçimde kullanılıyor. 

Tüm bu detaylara ek olarak sekme grupları ile kendinize uygun kategorilendirmeler ve düzenlemeler yapabilir, sesle arama ile elleriniz dolu olduğunda da bir şeyler arayabilir ve Safari genişletmelerini iOS 15 itibarıyla iPhone ve iPad cihazınızda da kullanabilirsiniz.

8- Diğer Yenilikler

  • Erişilebilirlik: Her bir uygulamada ekranı ve metin boyutu ayarlarını özelleştirebilirsiniz. Sadece istediğiniz uygulamalarda metni kalınlaştırabilir, büyütebilir ya da kontrastını artırabilirsiniz.
  • Hava Durumu: Yenilenen tasarımı ile birlikte Hava Durumu, detayları bir grafik haline sunuyor.
  • Çeviri: Otomatik Çeviri özelliği daha akıcı hale geliyor.
  • Bul: Anlık çevrim içi güncellemeleri, dostlarınızın ve ailenizin konumlarını görün.
  • Siri: Siri, artık fotoğrafları ya da internet sitelerini ekranda paylaşabiliyor.
  • Gizlilik: Uygulama Gizlilik Raporu ve Mail Gizlilik Koruması eklendi.
  • Sağlık: Sağlık uygulamasındaki verileri sevdiklerinizle paylaşabileceksiniz.
Editör: TE Bilişim