ABD Başkanı Biden’ın sözde “soykırım” açıklamasına tepki gösteren Davutoğlu, bunun millete hakaret olduğunu ve infial oluşturduğunu söyledi. Biden’ın açıklamalarını kınayan Davutoğlu, Biden’ın açıklamasının Türkiye’nin son yıllarda caydırıcılığını ve itibarını kaybetmesinin bir göstergesi olduğunu söyledi ve Erdoğan’ın sessizliğini de eleştirdi. 

Konuyla ilgili geçmişte birlikte mesai yaptığı dünya liderleri ve dışişleri bakanlarına hitaben bir mektup göndereceğini de söyleyen Davutoğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şu şekilde: 

YAŞANAN TARİHİ ACILAR İÇ SİYASET MALZEMESİ YAPILMAMALIYDI

23 Nisan Cuma günü yaptığımız açıklamada ise, ABD yönetimine, Türk-Amerikan ilişkilerine bugün hakim olan sıkıntılı konjonktürü istismar çabalarına imkan verilmemesi, yaşanan tarihi acıların iç siyaset malzemesi yapılmaması, ABD’nin  karşılıklı empatiye dayalı bir diyalog sürecine ve barış vizyonuna katkıda bulunması yönünde çağrıda bulunduk. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu çağrımızın aksine subjektif ve tek yanlı tarih yorumlarına dayalı “sözde soykırım” açıklamasında bulunmasından hemen sonra bu açıklamayı şiddetle kınadık ve bu haksız ve hasmane açıklama karşısında yetkili makamlarca yapılacak diplomatik girişimlere ve atılacak doğru adımlara destek vereceğimizi ve dayanışma içinde olacağımızı beyan ettik. Siyasi istismara dayalı bu açıklamanın ikili ilişkilere, Kafkasya’da bölgesel barışa ve Türk ve Ermeni toplumları arasında kurulabilecek yeni bir diyalog zeminine darbe vurmuş olduğu açıktır. 

TÜRKİYE’NİN İTİBARININ VE CAYDIRICILIĞININ SARSILDIĞININ GÖSTERGESİDİR

Yarım asrı aşan kararlı bir diplomatik mücadele sonrasında gelinen bu son derece onur kırıcı tabloda koalisyon iktidarının hamasete dayalı, irrasyonel, bilgi ve donanımdan uzak ve teslimiyetçi yaklaşımlarının payı büyüktür. Dış politikada tarafların gösterdiği tepkiler ülkelerin genel itibarına göre şekillenmektedir. Böylesi bir açıklamanın 100. Yıl gibi sembolik bir tarih olan 2015’te  yapılmadığı halde şimdi yapılabiliyor olması, 2016’dan bu yana dış politikada kaybedilen itibarın ve sarsılan caydırıcılığın bir göstergesidir. Açıklama sonrası başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar kanadının sergilediği tutum  kriz yönetimi ile ilgili hiçbir hazırlığın yapılmadığını ve bu teslimiyetçi tavrın sürdüğünü ortaya koymuştur. 23 Nisan’da Biden ile Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Amerikan tarafı bu hasmane açıklamanın yapılacağını söylemiş olmasına rağmen kararlı bir karşı söylem ve tutum geliştirilememiştir.

SAYIN ERDOĞAN NEREDE?

 ABD Büyükelçisi açıklamadan saatler sonra Dışişleri Bakanlığına çağrılmış, karşı tedbirler konusunda ise kamuoyunu tatmin eden hiçbir açıklama yapılamamıştır. En önemlisi de herhangi marjinal bir konuda bile hiç düşünmeksizin açıklama yapması ile bilinen Sayın Erdoğan böylesi hayati bir konuda şu ana kadar sessiz kalmayı tercih etmiştir. Son günlerde sık sık sorulan “128 milyar nerede?” sorusunun yanına bir de “Sayın Erdoğan nerede?” sorusu eklenmiştir. 

DÜNYA LİDERLERİNE VE DIŞİŞLERİ BAKANLARINA MEKTUP YOLLAYACAĞIM

İktidarın bu edilgen ve teslimiyetçi tutumuna karşı biz elimizdeki imkanlarla gereken tepkiyi vermeye kararlıyız. Bu bağlamda geçmişte teşriki mesai yaptığım konuya taraf dünya liderlerine ve dış işleri bakanlarına hitaben kaleme aldığım bir mektubu yarın kendilerine göndereceğim. Bu mektupta hem bu haksız ithama karşı tepkimizi dile getirecek hem de tarihi acılardan yeni ve kalıcı düşmanlıklar değil ortak bir empati, diyalog ve barış anlayışı geliştirmek gerektiği konusunda çağrıda bulunacağım. Bütün vatandaşlarım bilmelidir ki, iktidar küçük ve konjonktürel hesaplarla sessiz de kalsa biz milletimizin onurunu ve ülkemizin çıkarlarını ilgilendiren her konuyu takip etmeye ve gerekli adımları atmaya kararlıyız.

İKTİDARIN 5 EVREDE 128 MİLYAR DOLAR CEVAPLARI

128 Milyar tartışmalarını iktidarın verdiği tepkiler açısından kendi içinde 5 evreye ayırmak gerekmekte. Bu 5 evreyi iktidar belirledi. Önce sayın Cumhurbaşkanı “Rezervler Hazinede duruyor”; “ortada 128 milyar dolar diye bir rakam rakam yok” diyerek bir “İNKAR” evresi başlattı. “İNKAR” evresinden birkaç gün sonra “ÖFKE” evresi devreye girdi. Savcılara talimat verilip yargı sopasıyla ÖFKE evresi tamamlandı. Sonra “PAZARLIK” evresine geçildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, MB başkanı ve sonra da Cumhurbaşkanı “Sattık ama neden sattık onu tartışalım” demeye başladılar.  Bir sonraki evre de “DEPRESYON” evresi oldu. Burada da çıkıp; “Bu çalkantılı ekonomik iklim elbette ekonomimizi de olumsuz etkilemiştir, yabancı sermaye çıkışı döviz talebini arttırmıştır” dediler. Son evre KABULLENME aşaması oldu. En sonunda da şöyle dediler “128 milyar dolar ne buhar olmuş ne de birilerinin cebine girmiştir, sadece yer değiştirmiştir.” Evet bunu da söylediler!

HER KAFADAN BİR SES ÇIKTI VE HEPSİ BİRBİRİNİ YALANLADI

Birinci soru: “128 Milyar rezerv neden eritildi? İkinci soru: “Bu rezervler nasıl eritildi?”. Yaptıkları açıklamalarla şaibeleri daha da büyütmekteler. Ortada cevaplar değil, bahane ve maskelemeler var. Her kafadan bir ses çıktı ve hepsi birbirini yalanladı.
Detaylar ortaya çıktıkça, ellerindeki ateş topunu birbirlerine fırlatıyorlar. Çok acı ama durum bu. Çünkü günah büyük. Cürümler fazla. Ülkenin bugünkü acıklı duruma gelmesinde bir turnusol bu 128 Milyar konusu. Kimse sorumluluğu üzerine almak istemiyor.

SORUNLARINIZI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZİ WEB SİTEMİZDEN GÖNDERİN

Bu hafta yeni bir uygulama ile huzurunuzda olacak ve her Perşembe günü vatandaşlardan ve farklı sektörlerden bize ulaşan sorunlarla ilgili çözüm önerilerimiz kısa videolar halinde sizinle paylaşacağız. “Milletin Sesi, Geleceğin Reçetesi” adını verdiğimiz bu programlar ile sesi duyulmayan geniş kitlelerin sesi olacak ve çözüm bekleyen sorunların reçetesini sunacağız. İlk olarak bu Perşembe salgında büyük kayıplar yaşayan kıraathane esnafının bize iletilen sorunlarını ve çözüm yollarını dile getireceğiz. Sizlerden de dile getirmemizi istediğiniz sorunlar ve çözüm önerileriniz ile ilgili görüşlerinizi web sitemiz üzerinden bize bildirmenizi rica ediyoruz. Biz sizin sesiniz olmak için varız.

Editör: TE Bilişim