Tarım sektöründeki sorunları anlatan Orhan Sarıbal, iktidarın tarım politikaları ile çiftçiye ağır darbe vurduğuna işaret etti. İzmir ve Ege Bölgesi’nin Cumhuriyet dönemi boyunca Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüleriyle önemli tarımsal üretim merkezi olduğuna işaret eden  Sarıbal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de kentte üreticiye büyük destekler sağladığını anlattı. Sarıbal şunları söyledi:

“Türkiye hiç hak etmediği bir tarihsel dönemden geçiyor. Genel Başkanımız ‘Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek’ demişti. Çünkü bu ülkede her gün 1 milyon insan yatağa aç giriyor. Toplumun büyük bir kısmı yeterli ve dengeli beslenemiyor. Yeterli gıdaya birçok sebepten dolayı ulaşamıyoruz. Bu ülkede ciddi bir gıda krizi var. Çok ciddi bir gıda krizi içindeyiz İthalata bağlı olduğu, üretmediği için bu krizin içinde.”

Yeniden yapılanmak gerekli

Tarım kesiminde çiftçinin yeniden mutlu olacağı bir düzeni kuracaklarını belirten CHP Milletvekili Sarıbal şöyle devam etti:

Çiftçimiz kazanacak. Bunun için CHP’nin tarım politikaları çok açıktır. Bir, tarım topraklarımızı koruyacağız. Bir toprak koruma kurulu var. O topraklarımız korumak için değil başkalarına peşkeş çekmek için çalışıyor. İki, planlamamızı yapacağız. Hangi ürünü nerede ne kadar üreteceğimize karar vereceğiz. Bunu için bir mucizeye gerek yokça ten Türkiye’nin hangi bölgesinde ne yetiştiği ortada. Planlamayı yapacağız. Ama bu yetmez. Çiftçinin birikmiş borçları var. Öyle borç ki bunlar… 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde 2 milyon 780 bin çiftçimiz vardı. Bugün kayıtlı çiftçimiz 2 milyon civarında. Şu anda borçları 162 milyon lira. Biz borçları yapılandıracağız. Bütün faizleri sileceğiz. Kalan borları da çiftçinin ödeyebileceği şekilde şekillendireceğiz. Bütün riskleri giderecek etkili bir sigorta sistemini hayata geçireceğiz. Diğer çözüm ise alım garantisi. Ürünlerde fiyatları ekim zamanında belirleyeceğiz. Bir taban fiyatı oluşturup üstüne kar da koyacağız. Çiftçi günü geldiğinde en azından bu fiyatı alacağını bilecek. Biz devlet olarak çiftçiye alım garantisi vereceğiz. Yem, gübre, mazot, tohum ve elektrik, su faturaları. Çiftçinin onlarca girdisi var. Biz girdileri kontrol altına alacağız.

Sarıbal, yaşanan gelişmelerin acil bir erken seçimi işaret ettiğini de belirtti.

CHP İl Başkanı Deniz Yücel, “Tarım Bakanı ‘Türkiye’de zarar den çiftçi yok’ diyecek kadar olayalar yabancı” dedi. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise”Tarımın kenti olmanın hem güzelliğini hem de zorluklarını yaşıyoruz. İki yönlü bir durum var. Girdiler pahalı ve tüketiciye giden yılların hepsi de pahalı. Artık seçim sattı mahalline girdik. Bizler yerel politikacılar olarak sizlerin ve üreticinin işlerini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Nerede doğdularsa orada doysunlar sevdasındayız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim