Son Mühür TV’de yayınlanan Ayşegül Koç ile Gün Başlıyor programının bugünkü konuğu CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’di. Serter Türkiye’de her bölgenin, her şehrin aynı sorunları olduğunu ekonominin getirdiği sıkıntıların artık herkesi tükettiğini ve tek çözümün seçimle geleceğini belirtti.

CHP’nin Ödemiş ve Kiraz ziyaretlerinden bahseden Serter,” Türkiye öyle bir kaotik hal aldı ki hiçbir şeyi düzgün konuşamıyoruz. Geçtiğimiz hafta il başkanlığımız nezdinde Ödemiş ve Kiraz’da 10 koldan çalışma yaptık. İnsanların konuşacak halleri kalmamış durumda. Sütçüler kan ağlıyor. Maliyetleri inanılmaz yüksek ve artık yavaş yavaş inekleri kesmeye başladılar. Doğurgan inekleri kesiyorlar bir gıda krizi söz konusu.” dedi.

“SARAYDA HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK”

Abdülkadir Selvi’nin kötü giden ekonomi ve tarım için söylenenleri spekülatif bulduğu söylemine Serter, ”O türlü beyler burada yaşamıyor. Onlar sarayın himayesinde olduğu için, o bölgelerde kar, yağmur yağmıyor her şey çok güllük gülistanlık. Biraz sokakta gezseler insanlara dokunsalar görecekler ama çıkamıyorlar yüzleri yok. Çıksalar Türkiye çok farklı boyutta. “

“ACİZ İKTİDAR HİÇBİR ÇÖZÜM BULAMIYOR”

“Türkiye’nin her yerinde aynı sorular var fakat şu an aciz iktidar hiçbir çözüm bulamıyor bunlara. Dövizi baskılayacağım diye inanılmaz derecede farklı enstrümanlar çıkararak insanların olmayan paralarını devlet hazinesinden başka taraflara aktarmaya çalışıyorlar. Bugün bekar bir işçi minimim 7258 lirayla ancak geçiniyor. Nerede 4258 lira asgari ücret. Yüzde 50’ye yakın zam getirildi. Onun üzerine yüzde 150’ye yakın fiyatlara zam geldi. İnsanlar eziliyor artık. Enflasyon oranında artış olmayınca yaşam tarzı iyileşmiyor ki olma ihtimalî de yok. Bir kilo peynir 130 lira, bir kilo kıyma 110 lira bununla başa çıkılmaz.”

“GELİRKEN GEVREK PEYNİR HESABIYLA GELDİ, GİDERKEN DE BU HESAPLA GİDECEK”

“İnsanlar diyor ki keşke geçen seneki asgari ücreti alsak ve geçen seneki alım gücümüz olsa. Bir parça simit bir parça peynir bir bardak çay 14 lira oldu, o da bir kişi için. Beyefendi 2002’de gelirken gevrek peynir hesabıyla geldi, giderken de bu hesapla gidecek. Hesap çok basit ve ortada.” şeklinde cevap verdi.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ NEREDE DURUR?

“20 YIL SONRA BİR EKMEĞE MUHTAÇ ETTİLER”

Fiyatlardaki artışın seçimle son bulacağının altını çizen Serter, ”Tek çözüm seçimle gelecek. Biz seçime hazırız, halkta hazır artık. 20 yılda beni bir ekmeğe muhtaç eden bir iktidarın nasıl peşinde gidebilirim diyor halk artık. Bütçenin ne olduğunu ne teslim alacağımız da bilmiyoruz. Hazinenin adı var kendisi yok. Varlık fonu dedikleri bir nokta var, bütün varlıkları içine boca ettiler karıştırıp duruyorlar. ÇAYKUR’u batırdılar. Bu güzelim Türkiye’yi bu hale getirdikleri için bunlara giderken başarısızlık kupası vereceğiz. Bir an evvel alın ceketinizi gidin, Türkiye huzura kavuşsun” dedi.

“HERKESİN MALINA ÇÖKMEYE ÇALIŞIYOR”

İşverenlerin de zor bir süreçten geçtiklerini, iş yerlerini idame ettirmekte zorlandıklarını şu sözlerle ifade etti: “İş dünyası da kaçış bulamıyor, kendini idame ettirmek için ter türlü tombalağı atıyor. Kredi faizleri yüksek, ithalatları karşılamaya çalışıyorlar, ihracatla ilgili büyük mücadele veriyorlar, pazarı canlı tutmaya çalışıyorlar. Adamlara ihracatının yüzde 25’ini bloke edeceksin diyor. Herkesin malına göz diktiler çökmeye çalışıyor. Organize sanayi bölgesindeki fabrikalara inanılmaz elektrik faturaları geliyor. Onlarda çok büyük sıkıntıda ama üretim durmuyor, kendi içinde kurtuluş savaşı veriyorlar. Bu kadar kötü bir yönetim bu kadar kötü bir hazine olamaz. “

“SORUMLULUK ÇEVRE VE TARIM BAKANLIĞI’NINDIR”

İzmir Körfezi’ndeki kötü koku ve müsilaj sorununa değinen Serter, “ Bu sorun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu değil, Çevre ve Tarım Bakanlığı’nın sorunu. İzmir’e gelen derelerin çayların bütün akıntıları körfeze geliyor. Onların temizlenmesi olmadıktan bu kokunun geçmesi mümkün değil. Bir sebebi de fabrikaların denetlenmemesi, bu pisliğin çoğu fabrika atığıdır. Burada Sanayi Bakanlığı’nın da devreye girmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi şehrin içindeki dereleri çayları her gün temizliyor.  Körfezdeki atıkları da mümkün olduğunca temizliyor. Sorumluluk Çevre ve Tarım Bakanlığı’nındır.” dedi.

“BUNLARIN TEK AMAÇLARI GİDERAYAK NERELERİ ÇARPARIZ”

Son olarak Çeşme Projesi’yle ilgilide fikirlerini belirten Serter, “ Nergis Koyu, Çeşme’nin dışında dünya mirası bir koy. Bu koyu talan etmeye çalışıyorlar. Hiçbir şeyi mantıklı düşünmüyorlar, her şey çok yüzeysel bir an evvel Katarlılara mı, İngilizlere mi artık kimeyse Turizm Bakanlığı o arazilerin pazarlanması için uğraşıyor. Biz CHP olarak her zaman mantıklı yatırımların yanında olmaya hazırız ama tabiatı talan eden, şehri talan eden mantıksız projelere karşıyız. Bunların tek amaçları giderayak nereleri çarparız. Ama biz burayı yedirtmeyeceğiz.” ifade etti.

Editör: TE Bilişim