Son Mühür - Sayıştay, koruyucu giyim malzemeleri de dahil olmak üzere memurlara ayni olarak verilen ‘giyim yardımı’ ödemelerini ‘kamu zararı’ olarak değerlendirip zimmet çıkardı. İlk uygulama, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde görev yapan memurlar için gerçekleştirildi.
Sayıştay, DSİ yönetiminden 2021 yılında yapılan giyim yardımı ödemelerinin her bir memurdan faiziyle birlikte tahsil edilmesini ve ödemeyenlere haciz işlemi yapılmasını talep etti. Temyiz süreci tamamlanarak kesinleşen bu önemli kararın, giyim yardımı yapan tüm kamu kurumlarını kapsayacağı ve yaklaşık 250 bin memuru olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
687 memura 4 milyon 383 bin lira
Kamudaki işçilere yıllardır verilen eldiven, şapka, su ve ısı geçirmeyen bot, mont, yelek gibi çeşitli koruyucu giysiler için sağlanan giyim yardımı, ilk kez 2012 yılında memurlar için de uygulanmaya başlandı. Memurların bu giyecek yardımı hakkı, Hakem Kurulu kararıyla yapılan ilk toplu sözleşmede enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolundaki memurlara verildi. Daha sonra bu uygulama bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri, kültür-sanat, ulaştırma ve son olarak tarım ve ormancılık hizmet kollarına yaygınlaştırıldı.
Sayıştay, 2021’de yaptığı denetimlerde birçok kurumda ‘kıyafet yardımı’ kapsamında yapılan ödemelerin kamuyu zarara uğrattığını belirledi. Sayıştay denetçilerinin raporlarına itirazlar gelmesine rağmen, 11 kişilik Sayıştay Temyiz Kurulu 7 oyla DSİ’de yapılan giyim yardımı ödemelerinin haksız olduğuna karar verdi ve 687 memur için toplam 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkardı. Sayıştay, bu tutarların her bir memurdan faiziyle birlikte tahsil edilmesini DSİ’ye bildirdi. Diğer kurumlardaki incelemelerin ise sürdüğü öğrenildi.
Emekliye ayrılan memurlar ne olacak?
DSİ dışındaki diğer kamu kurumlarında memurlara yapılan giyim yardımlarıyla ilgili Sayıştay incelemeleri devam ediyor. Sayıştay’ın diğer kurumlar için de kamu zararı tespiti yaparak zimmet kararları vermesi bekleniyor. Birçok kurumda 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımları sürerken, bazı kurumların 2024 ve 2025 yıllarında da bu ödemeleri yaptığı belirtiliyor. Bu durumda her bir memura yıllık ortalama 20 bin lira tutarında zimmet çıkarılabileceği ifade ediliyor. Yetkililer, zimmet ve icra işlemlerinin emekli olmuş memurlara da uygulanacağını ve ayrıca vefat eden memurların mirasçılarına kadar uzanabileceğine dikkat çekti.