Mustafa Sarıgül’ün ailesi ve gazeteci Murat Ağırel’in de adının geçtiği, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” iddiasıyla yürütülen soruşturmada adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden 15’i tutuklama, 2’si adli kontrol talebiyle mahkemeye gönderildi. Tutuklama talep edilenler arasında Ömer Sarıgül, Aylin Kotil ve gazeteci Murat Ağırel de bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Alman vatandaşı iki kişinin yurt içi ve yurt dışında kurulan şirketler üzerinden kaynağı belirsiz yüksek miktarda paranın aklanmaya çalışıldığı yönündeki iddiaları üzerine başlatıldı.

Soruşturma kapsamında 16 Ekim’de başlayan operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Toplam 17 kişi sağlık kontrollerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık işlemlerinin ardından şüphelilerden 15’i tutuklama, 2’si ise adli kontrol uygulanması talebiyle mahkemeye gönderildi.

80 milyon avroluk sözleşme ve para transferi iddiası

Soruşturma dosyasına yansıyan müşteki beyanlarında, 80 milyon avro tutarında sözleşme düzenlendiği, 100 milyon avro tutarında havale işlemi yapıldığı ve 1 milyar avroluk bir fonun kamu gücü ve nüfuzu kullanılarak kredi yoluyla yurt dışına çıkarılmasının vaat edildiği öne sürüldü. Ayrıca 1,5 milyon avro tutarında tekne satışı gerçekleştirildiği iddiası da dosyada yer aldı.

Müştekilerin, konuya ilişkin bilgi ve belgeleri gazeteci Murat Ağırel’e ilettikleri, belgelerin ilgili kişilere aktarılmasının ardından tehdit edildiklerini ileri sürdükleri belirtildi. Başsavcılık, müşteki beyanları, ses ve görüntü kayıtları ile soruşturma kapsamında elde edilen delillerin birlikte değerlendirildiğini bildirdi. İddialar soruşturma kapsamında inceleniyor.

Tutuklama talep edilen 15 kişi

Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği isimler şöyle:

1. Ömer Sarıgül
2. Özgür Bölükbaşı
3. Sadullah Ergün
4. Selim Daşdemir
5. Volkan Aslanbaş
6. Zekai Erdem
7. Zekeriya Yasemin
8. Aylin Kotil
9. Bayram Özata
10. Caner Baş
11. Cavidan Tanrah Artuner
12. Cihan Durak
13. Cihat Salman
14. Murat Ağırel
15. Mehmet Ali Aslan

Adli kontrol talep edilen 2 kişi

Savcılık, Cemil Vasken Barın ve Uğur Kurtulan’ın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Abdurrahman Emir Sarıgül’ün de avukatıyla birlikte emniyete giderek teslim olduğu bildirildi. Milletvekili Mustafa Sarıgül hakkındaki iddiaların ise ayrı değerlendirilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderileceği aktarıldı.

Kaynak: Haber Merkezi