“Sanal dünyada” arsa alıp üzerine otel, villa, AVM kurabilirsiniz. Hatta “sanal yatırımlarınızla” zenginleşip lüks bir “sahte cennette” yaşayabilirsiniz. Bunlar Türkçeye AlternatifEvren ya da EvrenÖtesi şeklinde çevrilebilecek Metaverse “sanal evreninde” yaratılan Sandbox, Decentraland, OVR isimli “sanal dünyalarda” mümkündür.

“Sanal yatırımınızı” yaptıktan sonra Avatarınızla (dönüşebileceğiniz sanal kişi) “hayali dünyaya” geçip yaşayabilirsiniz. Her internet oyunu gibi bilgisayara, internete ve donanıma sahip olmanız gerekir. Elbette oyun bittiğinde, uykunuz geldiğinde veya internet kesildiğinde “gerçek hayatınıza” dönmek zorunda kalacaksınız.

Böyle bir “sanal dünyada” hayranı olduğunuz ünlülere komşu hatta sevgili bile olabilirsiniz. “Sanal dünyalarda” her şey mümkün olmalı. Parasıyla değil mi?

“Sanal arsalar” şimdilik ucuz. Erkenden alırsanız artması muhtemel fiyatlarla “sanal dünyada” “sanal köşeyi” dönebilirsiniz. Sonra oradaki “sanal servetinizi” paraya çevirip “gerçek hayatınıza” zengin olarak dönebilirsiniz.

Facebook ticari adını Meta olarak değiştirerek bu alanda büyük “sanal yatırımlar” yapmaya karar vermiş. Benzer pek çok firma da girecektir.

Bu firmalar değerlerini kurdukları platformlar üzerinde “sanal iletişim” kurmak isteyen “gerçek insanlardan” oluşan üye sayısından alıyorlar. Üye sayısı arttıkça şirketler daha çok kişisel bilgiye sahip olup para karşılığı kullandırabilmektedirler. Ayrıca platformlar daha çok ziyaret edildiklerinde reklam geliri elde edilebilmektedir.

Gelir sınırlarına ulaşmış bu şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri yeni açılımlara ve yeni kazançlara bağlıdır. Metaverse içerisindeki “sanal dünyalarda” satışa sunulan “sahte cennet” veya “online hayaller” aradıkları açılım olmuş. Her uyuz eşeğin bir kör alıcısı olduğu sürece kapitalizmde çareler tükenmez.

Bu “sanal dünyalara” giriş biletiyse kriptolardır. Önce kripto alacaksınız sonra “sanal dünya” yatırımınızı yapacaksınız. Yani bu açılım talep sorunu yaşayan kriptolara da Facebook gibi şirketlere de can simidi yapılacak gibi. Bir taşla iki hatta daha fazla kuş vurma niyeti var.

“Sanal yatırımınızı” yaptıktan sonra gelecek yeni müşterilerin oyuna girmeleriyle zenginleşebilirsiniz. Gerçek hayatlarında yalnız ve mutsuz insanlar oldukça “sanal dünyalarda” hayal ticaretine ve “sahte cennetlere” talep olacaktır.

Ancak risk çok yüksek; kazanç ve zarar potansiyeli de. Değer mi? Size kalmış.

Ama sizden sonra “sanal yatırımcı” gelmezse bu “Ponzi Oyununda” paranızı kaybedersiniz. “Sahte Cennetiniz” de “Gerçek Cehenneminize” dönüşecektir.

Prof. Dr. Mehmet Hasan EKEN