Panik atak nedir? Belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür?Agora fobi nedir? Gibi sorular Radyo Ege’nin Salı günleri yayınlanan ‘Her İşin Başı Sağlık’ programında bu hafta konuşulan konu olarak öne çıktı. İzmir Tabip Odası ve Radyo Ege işbirliğiyle hazırlanan ve Doç Dr. Nilgün Yener’le Ayşegül Koç’un moderatörlüğünde yayınlanan programın bu haftaki kouğu Psikiyatrist Arzu Dalmış’tı.  Panik ve atak sözcüklerinin ikisi de keskin kelimeler hatırlatmasında bulunan Arzu Dalmış, ‘hastalar kendilerini bu şekilde tarf etmekten hoşlanıyorlar. Gerçek bir tehlike olmaksızın bazı fiziksel belirtilerin eşlik ettiği korkularla karşılaşıyoruz. Toplumun yüzde 4-5 inde görülüyor’ dedi. 

İşte Psikiyatrist Arzu Dalmış’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

BİRDEN FAZLA ATAK OLMALI 

Bir kez atak geçirmek hasta olunduğu anlamına gelmiyor. 

Birden fazla atak gelmesi gerekiyor, aniden ortaya çıktığı için tekrarlanacak korkulardan endişe etmeye başlıyor.  

KORKUDAN KORKMAK 

Korkudan korkma başlıyor. Yaşamı açık bir cezaevine dönüştrüyor. 

Panik atağın birden fazla olması, en az bir ay sürmesi haLinde buna panik bozukluk diyOruz ve bunun tedavi edilmesi gerekiyor. 

NELER GÖRÜLÜYOR? 

İlk on dakika çok yoğun olur. Nefes alamama, çarpıntı, terleme, ateş basması olabiliyor, titreme, sarsıntı, göğüste sıkışma olablir. Bayılacak gibi olma, gerçekdışılık oluyor. Sanki bir dürbünden etrafa bakıyormuş gibi. Çıldırma korkusu olabiliyor. Bunlardan 4-5 tanesi bir arada olur. Genetik yatkınlık varsa görülme olsılığı artar. Strese maruz kalmak riski arttırır. Genelde 25-40 yaş arasında daha çok görülür.  

Tam bir kuru gürültü. Kişiyi hırpalayıp geçiyor.  

SAVAŞ YA DA KAÇ! 

İlk çağlardan beri bu hastalık var. Tehilke karşısında iki Seçenek var, savaş ya da kaç. Bu svaş ya da kaç tepkisi panikatak tepkisiyle aynı. Temel dürtüsü hayatta kalmak olan insan artık trafik cezası yememek faturaları ödemek gibi korkularla yüzleşiyor. Yüksek kapasiteli insanlarda daha çok görülüyor. Plaza insanı dediğimiz insanlarda çok yaşanıyor. Başarısızlık gibi, öfke gibi dürtüleri bastırıyorlar bu da bir süre sonra panik atak olarak ortaya çıkar. Pandemi döneminden sonra toplumda panik atak oranı çok arttı. 

KİMLERDE GÖRÜLÜR 

Genetik yatkınlık, kadın olmak, kadınlarda risk üç kat fazla, bazı ilaçlar, kafein, alkol, uyuşturucu maddeler, anti depresanlar, hızlı soluk alıp vermek, strese maruz kalmak, bir yakını kaybetmek, çocuklukla bağlantılı sıkıntılar bu rahatsızlığın nedenleri arasında öne çıkanlar. 

Tedavisi mümkün ancak tekrarlama riski var.  

Editör: TE Bilişim