Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, yeni yılda memurlara, sağlık çalışanlarına yüzde 33 oranında zam yapıldığını belirtti, “Gerçekleşen enflasyona göre, memur cebinden yiyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon değil. Çok daha yukarıda araştırma şirketleri araştırıyor. Memurlara 33 zam yapıldı. Yılbaşında gelen zamlarla birlikte verilen zamlar bir iki ay içinde geri geri gitmeye başladı” dedi. Doğruyol şöyle devam etti:

“ Buradaki maaş zamları önemli değil. Çalışanların alım gücünü sağlayabilmek. Hiç zam yapmasanız da enflasyon sıfır olursa aynı ortamda kalacaktır. Ocak- Şubat ayını geride bıraktık, yapılan zamların hiçbir hükmü kalmadı. Sizin yaptığınız zam yüzde 33 olduğunda, doğalgaz elektrik yüzde 60 olursa geriye gider. Reel enflasyon sağlıklı yapılmalı. Ancak yapılmıyor, hep birlikte görüyoruz.”

Yaşam mücadelesi veriyorlar

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 4 kişilik bir ailenin yolsulluk sınırının hesaplandığını belirtirken, “4 kişilik aileler hayat mücadelesi veriyor. En iyi durumda gördüğümüz doktorlar, hakimler yoksulluk sınırı altında kalıyor. 4 bin 200 lira ile çalışan vatandaşları hiç sormayın zaten. Bu ülke bizim. Ekonomik olarak çıkış aramamız lazım. Üretim diyorlar ekonomistler. Maalesef üretimi gerektiren temel maddeler, elektriksiz üretim yapılamaz. Akaryakıt, doğagaz, gübre. Gübreye yüzde 600, elektrik yüzde 125, böyle bir ortamda, üretim yapmayın der gibi hava var. temel maddelerde indirim yapılması lazım. Gübreye zam yaptığınızda, üretim yapan vatandaşın halini düşünebiliyor musunuz? Devlet büyüklerinin üretimi teşvik etmelidir. Enflasyonun en büyük faturasını sabit ücretliler ödüyor. AK Parti asgariden vergi kaldıracağız diyordu. Halen kaldırılmadı 20 senede.”

Sağlıkta kanun yok

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanları olarak pandemiyle birlikte memurların içinde en çok mobinge uğrayan sağlık çalışanları olduğunu da söyledi. Doğruyol şöyle konuştu:

“Burada memurların esnek çalıştığı dönemde iki katına alıştılar. Kovid olan vatandaşlarımız odluğu için iş yükü diğerlerine bindi. Bir serviste dörtse iki oldu. Burada sağlık çalışanlarına söz vardı. Ümidimizi her geçen gün kaybediyoruz. Sevdiklerinden uzak kalarak sağlık çalışanlarımız pandemide iyileştirme yapılmadıysa bu süreçten sonra zordur. Özel çalışma şartları olan bir kurum. 24 saat çalışan asker polis sağlık çalışanları. Askerlerin 3 yönetmeliği, polislerin de kanunu var sağlıkçıların kanunu yok. Öğretmenler saat 08.88 – 17.00 arasında çalışıyor, maliye aynı. Sağlık çalışanları 24 saat çalışıyor. Kendine has kanun olması lazım. Bunu söylediğimizde diğer memurlar biz de memuruz diyor. Hatanın telafisi yok. Canla ödeniyor.”

Mobbing sorunu

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği bir yazı ile damardan enjeksiyon yapıldığında vatandaşın rızasının alınmasını istediğini belirtirken, şunları söyledi:

“Her işlemde risk vardır. Hastaneye Burada bir onam formu yapılacak. Bu durum iş yükünü artıracak. Bunu hukuk yargı olarak değerlendirirken bunu böyle değerlendirmesi gerek. Ameliyatta olabilir. Damar yolunda iş yükünü artırır. Sağlık çalışan baskı var. 5 dakikada bir hasta bakacaksınız talimatı verildi. Psikaytri beş dakika derse baktığı hastadan verim alamaz. Konuşturacak tanıyacak. Pandemi mobbing memurların içinde baskı uğrayan sağlık çalışanları. Hizmet alan vatandaşları da yine biz koruyoruz.”

Yurtdışına giden hekimler

Devlet hastanelerinin imkanlarının özelden daha iyi olduğunu vurgulayan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Ancak özel hastaneye gittiğinizde görsel daha kuvvetli. Hekim- hemşire diyalogu daha iyi. İletişim çok daha farklı. Sağlık bakanlığındaki arkadaşlarda kötü değil ama özelde işletme mantığıyla gidildiği için daha farklı” dedi. Doğruyol şöyle devam etti
“Önümüzdeki yıllarda böyle gidersek, birkaç yıl sonra devlet hastanelerinde vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak. Mesleğinde iyi olan arkadaşlar yurtdışına gitti ya da özel hastaneye geçti. Önümüzdeki süreçte bu artacak. Gerek doktor arkadaşları hemşireleri elimizde tutamıyoruz. 5 lira alıyorsa, özel hastanede 10 alıyorlar; yurtdışında 20 lira alıyor. Neden 5 liraya çalışayım ki diyor. Sağlık Bakanlığı hekim arkadaşların ek göstergelerini düzeltme adına, 5 bin lira zam yaptık diye. Verilen zam yoktu ortada. Somut olarak. 5 bin lira yapılan zam yetersiz. Biz hekimlerimizi kamuda tutmak istiyorsak, sağlık kuruluşunda doktor arkadaşlarımız biz yabancı dil öğrenmeye çalışıyoruz, yurt dışına gitmeye çalışıyoruz diyorlar. Türkiye doktor kaybetti 4 tane, Norveç 4 kasiyer kazandı mesajını gördük. Ne Kadar üzücü bir şey. Bunlar bizim gençlerimiz. Beyin göçünü engellememiz gerekiyor. Bizim ülkemiz cennet gibi vatan. O insanları kaybetmemiz lazım. “

Mhrs randevuları sıkıntısı

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Mhrs sisteminden randevu sorununu da dile getirdi şöyle konuştu:

“Mesela kanser hastası var. Kanser hastasının doktoru var kontrol ediyor. Mhrs’den randevu alamıyor. Hafif hasta olan vatandaş randevu alıp gidebiliyor. Tedavi süreci başlamış devam eden arkadaşların ayrı bir randevu sistemi oluşturulması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde burada ağız diş sağlığı merkezlerimizde çene cerrahımız kalmadı İzmir’de. Ortodonti tedavisi, çocukların dişleri düzgün olmaması tedavileri. Bu tedavilerde uzmanı olmayan arkadaşlar hizmet veriyordu. Bu da iptal edildi. Ortodonti uzmanı olmayan hekimler ortodonti yapamıyor. Özelde yapıyor. Özelde ortodonti uzmanı olmayan arkadaşlar ise yapıyor.”

Editör: TE Bilişim