Türkiye’nin ilk tüp bebek doktoru olan Prof. Dr. Erol Tavmergen bilgi birikimini Radyo Ege dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Perşembe günleri saat 11.00’de ‘Sağlıkta Bir Nefes’ programıyla Radyo Ege mikrofonlarından seslenen Prof. Dr. Tavmergen ‘kısırlık değil çocuksuzluk’ problemine dikkat çekerek ‘dünya geneline baktığımızda yüzde 40 kadın kaynaklı, yüzde 40 erkek kaynaklı, yüzde 20’si de hem kadın hem erkek kaynaklı sorun olduğunu görüyoruz’ dedi.
GELİN HANIMDA SORUN VAR ALGISI DEĞİŞTİ
Bir zamanlar dendiği gibi evlendiler, çocukları olmuyorsa gelin hanımda sorun vardır gibi düşüncelerin doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen, ‘o görüş günümüzde değişti. Son 20 yıllık periyotlar içerisinde erkek problemlerinde bir artış var. Dünya Sağlık Örgütü de 30 yıl önce 70 milyon sperm alt sınır sayısını 20 milyona düşürmüştü, 10 yıl önce de 15 milyona düşürdü. Normalin alt seviyesinin aşağı doğru çekilmesi söz konusu’ hatırlatmasında bulundu.
FAST FOODLAR, GDO’LU ÜRÜNLER
Bu duruma birçok sebep olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Erol Tavmergen şunları söyledi.
‘Geçirilen enfeksiyon hastalıkları, kullandığımız birçok yiyecek ve içecek, besinleri sakladığımız kaplar, fast food adını verdiğimiz dışarıdan temin edilen hazır yiyecekler, konservatif maddeler, tarımda kullanılan GDO bir ihtimal. Elektromanyetik alanlar, cep telefonları artık vücudumuzun bir parçası gibi. Çok yanlış aslında. O cep telefonunu bir yere bırakmalıyız.
STRESS FAKTÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ
Stress faktörü çok önemli. Eşi doğum yapmış bir erkeğin ölçümlerine bakıldığında sperm sayısının azaldığı görülebilir. Covid sonrası çok karşılaştık. Kadınlarda da yumurta kalitesinde düşüş olabilir. Döllenmeyle, düşük riskinin artışıyla karşılaştık. Bugün üretilen bir yumurta hücresi yaklaşık 3 ay sonra olgunlaşır.