Ertuğrul TURAN / Buca’nın artık inşaat ve nüfus yoğunluğunu kaldırmakta zorlandığını vurgulayan Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz, “Buca ilçesi çok yoğun betonlaşmanın olduğu, binaların çok yoğun şekilde birbirine bitişik olarak yapıldığı ve bölgede nefes alacak yerin kalmadığı bir hal almış vaziyette. Yıllardan beri Buca’da yapılan maalesef yanlış imar politikaları, bu güzel şehrimizi bu hale getirdi. Antik çağdan bu güne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Buca ilçesi, tarihi misyonu açısından baktığınızda, tarih, doğa ve kültür yerleşim yeri olarak nitelendirilen bir bölge. Biz de tarihin bize yüklemiş olduğu bu sorumlulukla bunu göz önüne alarak Buca’yı bundan sonra buna göre inşa edip, şekillendirmek zorundayız. Bu vesileyle biz bugün buradayız ve bu alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu plan değişikliği fikrini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Burada 80 bin metrekare alan içerisinde bir takım ticari alanlar yapılarak askıya asılmış. Biz bu bölgenin Buca’nın nefes alacağı bir bölge olabilmesi için, öncelikle buranın bir park olarak tasarlanmasını öneriyoruz, bunu savunuyoruz. Bunun için tüm Bucalı ve İzmirlileri askıda olan bu plana itiraz etmek için dilekçe vermeye davet ediyoruz. Gelin hep beraber el ele verelim, bu beton yığınlarından Buca’yı kurtaralım, burasını İzmir’in en güzel parkı haline getirelim. İçerisinde doğal koşu yolları, ağaçlar ve bölge halkının faydalanabileceği, ufaklı büyüklü spor tesisleriyle burada nefes alabilecekleri bir Buca inşa edelim. Bu konuyu partiler üzeri bir konu olarak görmek istiyoruz. Bu konu Buca’da yaşayan İzmir’de yaşayan 4 buçuk milyon İzmirlinin konusudur, geleceğidir. Bu duyarlılıkla hareket ederek bir hareket başlatmak istiyoruz. Daha önce TMMOB’un başlatmış olduğu açıklama ve fikirlerine de destek veriyoruz” dedi. 
ESKİ SAHİPLERİNE HAK DOĞABİLİR
Alanın geçtiğimiz 9 Eylül tarihinde İller Bankası’na satıldığının hatırlatılması üzerine Başkan Oğuz, yaşananların hukuki sorunları da beraberinde getirebileceğine dikkati çekti. Oğuz, “Bunun hukuksal boyutları da var, burası bir kamu arazisi. Peki, burası nasıl kamu arazisi oldu? Bundan yaklaşık 60-70 sene önce burada yaşayan insanların arazileri, arsaları devlet tarafından kamulaştırılmış. Cezaevi olarak kullanılma amacı ile kamulaştırılmış. Yıllar geçse de siz bu kamulaştırılmış alanları başka amaçla kullanıma açarsanız eski mülk sahiplerinin önüne hak doğar. Onların da hukuksal olarak dava açıp yerlerini geri isteme hakkı doğar. Bu konu atlanıyor; ama üzerinde durulması gerekiyor. Onlarca insanın mülkü cezaevi yapılacak denilerek kamulaştırıldı, bu kamulaştırılma sonucunda da cezaevi yapıldı. Burası ticari alan olarak kullanıma açılması ya da özel sektöre devredilmesi arkasında hukuki olarak sorunlar getirecektir” dedi.
DEPREM TOPLANMA ALANI OLABİLİR
Alanın mutlaka yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Oğuz, “Bölgenin kendine göre coğrafi sıkıntıları var. İzmir bildiğiniz gibi 1. Derece deprem bölgesi ve geçtiğimiz yıl, Bayraklı’da deprem sonrasında çok acı görüntülerle karşı karşıya kaldık. Bu duyarlılıkla, öncelikle tedbir alarak hayatımıza devam etmek zorundayız. Öncelikle kenti yöneten siyasilerin, bu riskleri en aza indirecek önlemleri alarak, hayatı ve şehirleri planlama zorunluluğu vardır. Burasının aynı zamanda olağanüstü durumlarda, bir deprem toplanma merkezi olarak da kullanılabilecek bir yapıda olmasını destekliyoruz. Burası İzmir için çok güzel örnek bir park olabilir. Gençler ellerinde telefonla antisosyal bir şekilde yaşıyor. Gençler bizim geleceğimiz. Bunun önüne geçebilmemiz için aynı zamanda büyük bir fırsattır. Bölgede yaşayan insanlarımız için, veya onların geleceği, çocuklarının geleceği için burada bu tür faaliyetlerin yapılabileceği bir alanın inşa edilmesini uygun görüyoruz” ifadelerini kullandı.
BURASI PARTİLER ÜSTÜ BİR ALAN
Basın açıklamasında İl Başkanı Cüneyt Oğuz’a eşlik eden Memleket Partisi Buca İlçe Başkanı Nizamettin Kalkan da alan üzerinden siyaset yapılmasını eleştirerek, “Geçen hafta AKP İzmir Milletvekili bir arkadaşımız, belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla buraya gelerek, bir takım açıklamalar yaptı. “Biz bunu yaptık, siz de gidin başka projeler yapın” dedi. Yani insanları ötekileştirmek… Böyle bir şey yok arkadaşlar. Burası partiler üstü bir yer, burası Buca halkının nefes almak istediği, gelip görmek istediği bir yer. Ben yaptım, sen yaptın değil. Biz Buca’yı temsil ediyoruz. Bu işin beni seni yok. Sayın Cumhurbaşkanının projeleri var, millet bahçeleri diyor. Ne uğraşıyorsunuz bir sürü şeylerle burada. Alın size millet bahçesi. Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanı, Zeytinburnu’nda millet bahçesi açılışı yaptı, mükemmel bir yer. Peki, Buca Zeytinburnu’ndan daha mı kötü bir yer. Niye Buca’da yapmıyorsunuz? 10 katlı binalar Çin Seddi gibi bizi mahkum ediyorsunuz” dedi. 

Editör: TE Bilişim