MTA'nın son teknoloji arazi incelemeleri ve uydu görüntülerinin analiziyle oluşturduğu güncellenmiş Diri Fay Haritası, Türkiye'nin deprem riskini belirlemek için kapsamlı bir veri kaynağı sunuyor. Hangi illerin hangi derecede risk altında olduğunu açıkça gösteren bu harita, vatandaşların deprem önlemlerini alması ve hazırlıklı olması açısından büyük önem taşıyor. Detaylı bilgiler ve risk altındaki illerin listesi için haberimizi takip edin...

20230220 Mta Diri Fay Haritasini Guncelledi 982485 D366A4406C8Fbfb2Ecb3

Türkiye'nin Deprem Riski Haritası Güncellendi

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), son teknoloji arazi incelemeleri ve uydu görüntülerinin analizi gibi çeşitli yöntemlerle elde edilen verileri birleştirerek Türkiye Diri Fay Haritası'nı güncelledi. Bu güncellenmiş harita, Türkiye'nin deprem riskini belirlemeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türkiye genelinde 45 ilde, 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay tespit edildi. Bu fay hatlarının tespiti, deprem riskinin belirlenmesinde önemli bir veri kaynağı oluşturuyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin deprem riski en yüksek bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Hatay'dan başlayan ve Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşen bu fay hattı, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş gibi illerden geçerek önemli bir etki alanına sahip.

Kuzey Anadolu Fay Hattı

Kuzey Anadolu Fay Hattı ise Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Saros Körfezi'nden başlayarak Aras Vadisi'ne kadar uzanan bu fay hattı, İstanbul, Bursa, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Erzincan, Erzurum, Van gibi büyük şehirlerin yanı sıra birçok ilçeyi etkileyen potansiyele sahip. Haritaya göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

Batı Anadolu Fay Hattı

Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi'nde etkili olan bir başka önemli fay hattıdır. Bu hat, Ayvalık, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta gibi şehirleri kapsayan geniş bir alana yayılarak önemli bir deprem riski oluşturuyor.

Deprem Riski Olan İller

MTA'nın güncellenmiş Diri Fay Haritası'na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt gibi iller birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

Panathinaikos, Aris'e mağlup oldu: Fatih Terim sinirden telefonu fırlattı! Panathinaikos, Aris'e mağlup oldu: Fatih Terim sinirden telefonu fırlattı!

İkinci derece riskli bölgeler arasında ise Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum gibi birçok il bulunmaktadır.

Üçüncü derece riskli bölgeler ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir'i içermektedir.

Deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grup iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak belirlendi.

Kaynak: Haber Merkezi