Son Mühür- Berivan Kaya/ Türkiye genelinde nisan ayında hava sıcaklığının düşmesi sonucu pek çok ilde zirai don meydana geldi. İzmir Menemen'de de üzüm bağları, domates ve çilekler zira dondan etkilendi. Menemen'de yaklaşık 400 çiftçi mağdur olurken, İlçe Tarım Müdürlüğü destek için dilekçe istedi. 

üzüm bağları menemen

3 bin dönüm üzüm bağı etkilendi.. 

Menemen'de çiftçilerin zor durumda olduğuna dikkat çeken Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, "3 bin dönüm üzüm bağında, 400 dönüm domates, 50 dönümde çilekler zirai dondan etkilendi. İlçe Tarım Müdürlüğü Cuma gününe kadar zarar gören üreticilerden dilekçe istediler. Hasar tespiti yapılacak. Zararları karşılamaya çalışacaklar. Menemen'de bağlarda 350, çilekte 15 üretici, domateste ise 50 üreticinin ürünleri zarar gördü. Üretim maliyetleri zaten çok yükseldi. Doğal afetlerden dolayı da çiftçi zor duruma düştü. Devletimizin bize destek olmasını istiyoruz. Zararın bir kısmının devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz. 6 yıl önce Gediz taşkınından dolayı 82 parselde kışlık ürünler zarar görmüştü ancak zarar karşılanmadı. Bu sefer çiftçilerimizin zararlarının en azından bir kısmının karşılanması için mücadele ediyoruz" ifadelerine yer verdi. 

necati başar eryılmaz

Çıkmadık candan umut kesilmez! 

CHP Menemen Belediyesi Grup Başkan Vekili Necati Başar Eryılmaz ise, "Çiftçilerimiz mağdur. Desteğe muhtaç durumunda. Geçmiş dönemde yaptıkları gibi dilekçeleri alıp çiftçileri çaresiz bırakmasınlar. İnsanların bir yılı gitti. Bir sene daha üretecek anca seneye ürünü alabilecek. Çiftçilerimiz zor durumda. Bizim sesimizi duyan yok ama çıkmadık candan umut kesilmez" ifadelerini kullandı. 

üzüm bağı

Kader değil... 

Tarım Bakanlığı'nın alması gereken önlemleri almadığına dikkat çeken DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, " Tarım Bakanlığı 36 ilin etkilendiğini söyledi ama zirai don 41 ili kapsadı. En ağır olanı da Malatya ve Manisa'da yaşandı. Manisa'da üzümler çökerken, Malatya'da kayısı deprem döneminden daha hasarlı olduğu söyleniyor. Bu iklim meselesinin yarattığı tahribatlar var. Bunun olacağı belli olmasına rağmen tedbir alınmadı. Tarım Bakanlığı da çözüm üretmek adına hiçbir önlem almıyor. Bu tür don olayları karşısında alınacak tedbirler var. Bazı üreticilerimiz kendi olanakları çerçevesinde sulama sistemi yapmışlar ve ürünleri kurtarmışlar. Ancak olanakları zayıf olanlar için devlet destek verebilirdi ve bu zarar olmayabilirdi. Biz bunu bir afet olarak değerlendirmeliyiz. Bir kader olmadığını ve kamusal destek yapılmadığı için çiftçilerin zarar gördüğünü düşünüyoruz. Bir an önce çiftçilerin talepleri yerine getirilmeli. Sadece ürün kaybı değil meyve ağaçlarının da kuruması sebebiyle zararın büyük olduğunu düşünüyoruz. Sadece Tarım Sigortası olan üreticilerin değil, sigortası olmayan veya olanakları olmamış tüm üreticilerin zararları giderilmeli" dedi. 

ibrahim akın

Çiftçilere çağrı: Sokağa çıkın! 

Türkiye'de tarımın büyük zarar gördüğünü dile getiren DEM Partili Akın, çiftçilere taleplerini sokağa çıkarak anlatması için çağrıda bulundu. Akın açıklamasında, " Sadece üreticiler değil tüketiciler açısından da zararlar olabilecek. Maliyetler ve ürün azlığı bağlamında yükselmiş olacak. Sıradan bir olay değil. Önemli bir sorun ile karşı karşıyayız.  Çiftçiler hasar tespit yapıp başvuru yapsınlar. Nasıl gençler haklarını istiyorlarsa halk da kendi hakkını savunma konusunda aktif rol alsınlar. Çiftçilerin bu talep çerçevesinde sokağa çıkması lazım. Bunun başka yolu kalmadı. Bu devlet sadece belli bir grubun temsilcisi gibi davranıyor. İklim Kanunu çıkartıyorlar ancak tamamen fosil yakıt tüketimini teşvik eden bir iş yapıyorlar. İklim kanunu ile alakası olmayan bir durum var. Sonuç olarak bu sonucun alınmasında büyük ölçüde iklim bozulmasının etkisi var. Bunları görmüyor ve düşünmüyorlar. İklim bozulmasının yarattığı tahribatlar konusunda bedel ödemesi gereken insanlar yerine çiftçiler ve köylüler zarar görüyoruz. Herkes raporunu tutsun ve devlete başvursun. Gerekirse o raporlarla beraber bir araya gelsinler. Bizler de destek verelim ve çiftçilerin yanında durarak elimizden geleni yapalım" ifadelerine yer verdi. 

Meclis Araştırması açılsın! 

Meclis araştırması açılmasını talep eden Akın, "Küresel iklim krizi kendisini her geçen gün daha da fazla hissettirir hale gelmiştir. En son yaşadığımız 3 günlük hava sıcaklığındaki ani düşüşler (10-11-12 Nisan) sebebiyle hemen hemen coğrafyamızın tamamında zirai tarım ürünleri zarar görmüştür. Bu bağlamda, Anayasa'nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince, Nisan 2025’te ülke genelinde etkili olan zirai don olayının sonuçlarının, tarımsal üretim ve gıda güvenliğine etkilerinin araştırılması, üretici çiftçilerin uğradığı zararların giderilmesine yönelik yürütülecek olan politikaların tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim" dedi. 

Muhabir: BERİVAN KAYA