Son Mühür / Osman Günden - Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle kentte faaliyet gösteren süt toplama, işleme ve pazarlama firmalarının temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirildi. Görüşmede sektörün mevcut sorunları, çözüm önerileri ve iş birliği alanları ele alındı.
Toplantıya Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, Başkan Danışmanları Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Salih Fulcun, Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Yılmaz Usta ile sektör temsilcileri katıldı.
"Ticaretin genel işleyişine karışmak istemiyoruz"
Genel Sekreter Burak Deste, belediyenin piyasaya müdahale etme gibi bir amacı olmadığını vurgulayarak, “Amacımız, kırsalda kooperatifler üzerinden üretimi desteklemek ve ürün kalitesini artırmak.
Ticaretin genel işleyişine karışmak istemiyoruz” diye konuştu ve firma yetkilileri ise kooperatifleşme sürecine destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
"Amacımız, kırsaldaki tarımsal üretimi arttırmak"
Son üç ayda 100’ün üzerinde kooperatifle görüştüklerini belirten Burak Deste, “Piyasaya müdahale etme gibi bir niyetimiz yok. Amacımız, kırsaldaki tarımsal üretimi arttırmak. BU güne kadar süt kooperatifleri ile ve üreticiler ile görüştük.
Çalışmalarımızın üçüncü ayağı olarak da sizlerle görüşüyoruz. Üretimin devam ettirilebilmesi için en önemli taraflarından biri de siz sütü alan firmalarsınız. Bizim amacımız kooperatifleşmeyi ve kooperatifler üzerinden de üretimi desteklemek. Diğer bir amacımız da çıkan ürünün kalitesini arttırmak.
Bunları kooperatifleri bilinçlendirerek, eğiterek, yeri geldiğinde girdi desteği, teknik destek sağlayarak yapmaya çalışıyoruz. Ticaretin işleyişine karışmak istemiyoruz.
Arz, talep dengesizliğini gidermek, üretilen sütün kalitesini arttırmak, kooperatifleşmeyi destekleyecek hamleler yapmak istiyoruz. Bunun için sizinle buluşmak, görüşmek istedik” diye konuştu.
"Hayvancılığı bırakan çok çiftçi var"
Kooperatiflerin önemine değinen Kurucu, “Amacımız, hepimizin ihtiyacı olan üreticinin yaşaması, para kazanması. Korkumuz ise, üreticinin yaşı ilerliyor. Dolayısıyla hayvancılığı bırakan çok çiftçi var. Büyükşehir Belediyesi olarak üretimin ve üreticinin yanındayız.
Çünkü olayın sosyal bir yanı var. Kırsaldaki göçü, kırsaldaki istihdamı nereye götüreceksiniz. Götüreceğiniz bir yer var mı, yok. Türkiye tarımı maalesef çok kötü durumda. Bu sorun sadece hayvancılıkta değil bitkisel üretimde de var.
Dolayısıyla bölgesel olarak çalışalım. Kamu, firmalarla rekabet etmez. Bu mantıktayız, bunu bilin. Siz ticaretinize devam edin. Ama biz kaliteli süt üretilmesi için yapacağımız bütün çalışmalarda da sizden destek istiyoruz. Manisa'da çok güzel ve büyük işletmeler var.
Bunlar olsun. Ama kırsaldaki küçük işletmeler de olsun. Tek Dam ve tek sağım merkezi gibi projeler ile küçük üreticinin yerinde kalmasını, yaşamasını istiyoruz. Onlara ulaşabileceğimiz tek anahtar yapı da kooperatifler. Kooperatifleri birlikte ayakta tutmalıyız.
Başka yolu yok. Manisa'nın bütün kooperatifleriyle görüşüp durumlarını analiz ettik. Bize söyledikleri ihtiyaçları tek tek gidip yerinde görmek ve o ihtiyaçları desteklemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Tek Dam Projesi’nin yatırımcısı olabilirsiniz”
Sütün kalitesinin artırılması için üretim koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Kurucu, “Gücü yetmiyorsa belediye bir olanak sunuyor. Büyük bir dam yapalım. İçerisinde modern sağım sistemleri, soğutma tankı olsun, veteriner hizmetleri düzgün bir şekilde gelsin, gıda mühendisi, hayvan bakıcısı olsun, hayvanların sürekli kontrolü ve bakımı yapılsın, aşılar kontrol edilsin ve sütün kalite standardı oluşşun.
Bu hepinizin işine gelir. Bu konuda iş birliğine açığız. Bir üreticiden tüketiciye tüm aktörlerin olduğu bir masa oluşturuyoruz. Bu masada siz eksiktiniz ve şimdi tamamlamış olduk. Masada; üretici, kooperatifler, birlikler var ve alıcılar olarak sizlerin de olması gerekiyor.
Bizi burada düzenleyici ve yatırım yapabilecek bir kurum olarak düşünün. Süt alıcısı firmalar olarak Tek Dam Projesi’nin yatırımcısı olabilirsiniz. Aynı zamanda sütün kalitesini denetleyen de olacaksınız” dedi.
“Markalaşma sürecini desteklemek istiyoruz”
Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Salih Fulcun ise süt ürünlerinde markalaşmanın yeterli seviyede olmadığını belirterek, “Kooperatifler vesilesiyle Manisa genelinde, üreticilerin birçoğuyla buluşma fırsatı bulduk Hem suyla ilgili sorun hem de ürünün iyileştirilmesi çok yönlü düşünülerek yapılan bir hazırlık.
Üretilen sütün ürüne dönüşmesine ihtiyacımız var. İlimizde bu alanda markalaşma sağlanamadı. Süt ürünlerinde markalaşma istenilen yerde değil. Bu anlamda bir güç birliğine ihtiyaç var.
Ferdi Başkanımızın bu konuda verdiği talimatlar ve Yusuf hocamızın akademik anlamda verdiği katkılar, bizim için bir şans. Hocamızın yaptığı akademik çalışmalarla birlikte doğru şeyleri yapabilmek anlamında iyi bir hazırlık süreci geçirildi.
Tek Dam Projesi ile kooperatiflerin koşullarını iyileştirecek iyi bir planlama yaptık ve bir noktaya getirdik. Hem sütün kalitesini artırmak hem de şehirde bir markalaşma sürecini desteklemek istiyoruz” dedi.
Firmalardan destek
Toplantıya katılan firma temsilcileri, Manisa’daki kooperatifleşme sürecine destek vermek istediklerini dile getirdi.
Yetkililer, kaliteli üretimin teşvik edilmesi halinde süt alımı konusunda bir sorun yaşanmayacağını, birlik ve kooperatiflerle iş birliğine açık olduklarını belirtti. Aynı zamanda üreticilerin de firmalarla koordineli çalışmasının önemli olduğu vurgulandı.