İzmir’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan 6. Uluslararası İzmir Sanat Bienali 13-15 Mayıs tarihleri arasında Uğur Mumcu salonunda, İzmir fuarında gerçekleşecek. Son Mühür ekranlarında Bienal hakkında bilgiler aktaran Genel Direktör Ressam Seba Uğurtan Belediye’den destek görmediklerini ifade etti. Bienalin adını domino etkisi koyduğunu aktaran Uğurtan, jüri üyelerinin akademisyenler-profesyonellerden oluştuğunu ve hiçbir ücret almadan geldiklerini kaydetti.

“TÜM DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR”

Bienallere nasıl başladıklarını ve yaşadıkları zorlukları aktaran Seba Uğurtan “Bienal İzmir’de yapılıyor belki ama tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Dünya çapında fuarların ve bienallerin toplandığı büyük bir organizasyon var Türkiye ilk defa oradan bir davet aldı. Senelik aidatları var bunu yatıramadığımız için kabul edilemedik. Sanatçılar maddi-manevi bütün varlıklarını ortaya koyarak bu bienali gerçekleştirmeye çalıştılar.” İfadelerinde bulundu.

“BELEDİYE’DEN DESTEK ALMADIK”

“Kültür bakanlığı desteği ile gittiği floransa sanat bienalinden sonra böyle bir bienali İzmir’de yapsak gelir misiniz dedim ve neticede dönünce hazırlıklara başladıklarını ve sanatçıları İzmir’de yapılacak olan bienale davet ettiğini ve girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Birinci bienalde daha evvel bizim bir fuar alanımız vardı İzmir fuarının antrepoları onu vermişti belediye başkanımız ama panelleri, halıları ışıkları vermediler bunun için gereken para da yüz bin liraydı ve yine panel ışıklarını kültür bakanlığı karşıladı ama büyükşehir belediyesi onu benden halı kilim panel kirası olarak aldı. Diğer masrafları sanatçıların kendi aralarında topladığı parayla karşıladık. İkinci Bienal’de devlet desteği kesildi, destek verilmeyince kapıda bize halı, panel ve kilimler bize verilmedi. Sadece salonu verdi büyükşehir panelleri yine sanatçıların paralarıyla aldık.

Üçüncü Bienal’de TÜYAP kitap fuarını kendi paramızla kiraladık size halı kilim panelleri bırakalım panelleri biz kiraladık yine halı kilimleri biz bırakalım siz üzülmeyin paranız madem yok dediler. Halıları yerlerinden alıp büyük bir antrepoya yerleştirmeye çalıştık ama büyükşehir para almadığı için ne yazık ki panelleri üzerinden sökmedi halıları başka yerlere çekmeyelim diye. Bir işin bu kadar sabote edilmeye çalışılması inanılır gibi değil. Dördüncü Bienal’de ise Adnan Saygun verildi ancak bienal sırasında tavan tadilatı konuldu ve salonların önleri bariyerlerle kapatıldı. 5.6. derken bugünlere geldik. Şu bir gerçek ki bu arada çeşitli politik olaylar oldu 14 Temmuz devlet desteğini veremedi o karmaşada falan neyse bu son bienalde devlet çalışın arkanızdayız sizi gözlüyoruz dedi kültür bakanlığı ve bu tabi bana müthiş enerji verdi bu sene beş altı sanatçının 56 bin liralık sponsorluğuyla başladım.”

“NE OLUYOR İZMİR’E”

“Yazışmaları daha çok ekiple yapıyorum, belediyenin kültür müdürlüğüyle. Randevu istiyorum 20’ye yakın randevu ve hepsi cevap verilmeden reddedildi Tunç Bey’den. Bienalin davetiyesini tunç beye gönderirken kendisine yazdığım mektubu içine koydum ve kapalı zarf yaptım. Derhal geri dönüş yaptı ‘biz ne yaparız yanınızdayız’ diye. Ne oluyor bu İzmir’e? Bir ekip hatası mı var diyorum ben Belediye’de neticede ortaya çıkıyor başkanın haberi yok. Bu hatalar telafi edilecek hatalar. Şu an bize Bornova belediye başkanımız kol kanat gerdi uğur mumcu salonunu verdi.ege İzmir fuarına 64 sanatçıyı topladık birebir randevu alıp derdimi anlatabilseydim bunlar hiç olmazdı, bunlar İzmir’e yakışmayan şeyler”

Editör: TE Bilişim