Son Mühür - Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla “konut ve iş yeri gibi taşınmaz kiralarının banka veya PTT ile ödenmesi” ile ilgili bir yasa çıkarmıştı. Ancak son dönemde yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ve TÜFE'ye göre yapılan kira artışları, bazı fırsatçı ev sahiplerini harekete geçirdi.
CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na bu konuda şikâyetlerin iletilmeye başlandığı bildirildi. Bazı ev sahiplerinin yüksek vergi ödememek için sözleşme yapmak istemediği, evlerini boş gösterdiği veya mevcut kira bedellerinin bir kısmını nakit, geri kalan kısmını ise düşük miktarda banka aracılığıyla almak istediği ortaya çıktı.
Bu durum, ev sahipleri ve kiracılar arasında sorunlara yol açmaya başladı. Kiracılar, yaşananların yasadışı olduğunu belirtse de, ev sahiplerinin bu tutumları bazı davalara da neden oldu.
Kiracılara da ceza kesilecek
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Maliye ekipleri bu konuda araştırmalarını derinleştirerek denetimlerini artırdı. Gelen şikâyetlerin yanı sıra saha araştırmaları da gerçekleştiren ekipler, evini boş gösteren, sözleşme yapmaktan kaçan veya eksik kira ödemelerini banka aracılığıyla alan ev sahiplerine ceza kesmeye hazırlanıyor.
Konuyla ilgili olarak tapu kayıt sistemi ve banka hesaplarının kontrol edileceği belirtiliyor. Hem ev sahipleri hem de kiracılar için ciddi mali yaptırımlar doğurabilecek bu durum karşısında, vatandaşların yasal çerçevede hareket etmeleri gerektiği vurgulanıyor.
Uzmanlar, cezai yaptırımlardan kaçınmak amacıyla tüm kira ödemelerinin kaydedilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle, ev sahibinin kabul edip etmemesi fark etmeksizin, 500 liranın üzerindeki tüm kira bedellerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Milyonluk ceza gündemde
Geçen yıl yürürlüğe giren düzenlemeye göre, daha önce iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza uygulanırken, konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. Ancak, TBMM'de temmuz ayında kabul edilen "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile kiracıya da ceza kesilmesi sağlandı.
Bu çerçevede, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden yapanlara her bir tespit için kira bedelinin yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ancak kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde ilgili idareye bildirirse, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.
Ayrıca, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya yükseltildi.