Son Mühür - Seçil Ünlü / İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihsel kimliğini yeniden canlandırmaya yönelik önemli bir projeyi hayata geçiriyor. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün üstlendiği “Nostaljik İzmir Durakları” projesi kapsamında, 1930’lu yılların sonlarında İzmir Belediyesi tarafından kent içi ulaşım ağlarına kazandırılan ikonik durak tasarımı modernize edilerek kente kazandırılıyor. Proje ile birlikte hem nostalji hem de günümüz teknolojisi bir araya geliyor; kent belleği ile bugünün kent yaşamı arasında güçlü bir bağ kurulması amaçlanıyor.
Proje, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kentin tarihi dokusunu yaşatmak amacıyla başlatıldı. ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, dönemin mimari çizgilerini taşıyan duraklar, günümüzün yapı teknolojileriyle birleştirilerek yeniden tasarlandı. Geçmişin izlerini taşıyan ve aynı zamanda günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştirilen bu duraklarla birlikte İzmir, toplu ulaşım alanında hem teknolojik hem de sosyal bir dönüşüme imza atmayı hedefliyor.
Yetkililerden yapılan açıklamada, “Tarihsel izler taşıyan bu yenilikçi uygulama ile ESHOT, kent içi toplu ulaşımda hem teknolojik hem de sosyal bir dönüşümde öncü olma özelliğini vurguluyor. Bu nostaljik duraklar, İzmirliler ile kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlere tarihsel ama bir o kadar da modern duraklarda bekleme deneyimi sunulacak.” ifadeleri yer aldı.
İlk durağın yeri, tarihiyle aynı: Talatpaşa Bulvarı’nda yeniden doğuyor
Projede ilk olarak dört nostaljik durak inşa edilmesi planlanıyor. Bu durakların ilki ise, Konak ilçesi Alsancak Mahallesi’nde, Talatpaşa Bulvarı üzerinde yer alan Turan Güneş Parkı’nda (Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi önü) hayata geçirilecek. Bu lokasyonun seçilmesindeki en büyük etken, 1930’lu yılların sonlarında İzmir Belediyesi tarafından yapılan ilk modern durağın yine aynı yerde bulunması. Projenin tarihi bütünlüğünü korumak adına bu tercihin bilinçli yapıldığı belirtildi.
Durağın yapımına 5 Mayıs’ta başlanacak. Mevcut kapalı otobüs durağı kaldırılarak geçici bir durak yerleştirilecek. ESHOT tarafından yapılan açıklamada, “Ulaşım ve yaya geçişlerinde bir aksama olmayacak, yeşil alana ve ağaçlara herhangi bir müdahalede bulunulmayacak.” denildi.
Yazın serin, kışın sıcak: İzmir iklimine uygun inovatif tasarım
Yeni nesil nostaljik duraklar, İzmir’in mevsimsel özellikleri dikkate alınarak iklim dostu bir şekilde tasarlandı. Yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak bir ortam sunmayı amaçlayan duraklarda, yüksek verimliliğe sahip iki inverter klima kullanılacak. Durak içindeki sıcaklığın korunması için ise kapı girişlerine iki adet hava perdesi yerleştirilecek.
Konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede, “Böylece; hem enerji verimliliği desteklenecek hem de durakta bekleyen vatandaşlar kötü hava şartlarından etkilenmeyecek.” denildi.
Konforun yanında çevreci yaklaşım
‘Nostaljik İzmir Durakları’ projesi yalnızca nostaljik tasarımı ve konfor özellikleriyle değil, aynı zamanda çevreci altyapısıyla da dikkat çekiyor. Durakların enerji ihtiyacı, çatılara yerleştirilecek olan Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) panelleri sayesinde karşılanacak. Bu sayede, kent genelinde sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ulaşım noktaları oluşturulmuş olacak.
Engelsiz ulaşım için özel altyapı
ESHOT, erişilebilirlik ilkesini bu projede de sürdürerek engelli bireylerin ihtiyaçlarını öncelikli olarak değerlendirdi. Her bir nostaljik durak, engelli erişimine uygun olarak tasarlandı. İki akülü engelli aracının aynı anda şarj edilebileceği altyapıya sahip olan duraklar, özel gereksinimli vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarını daha bağımsız ve kolay şekilde gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak.
Ayrıca, günümüzün dijital çağ ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla durak içerisine cep telefonu şarj edilebilecek priz ve altyapı da entegre edilecek.
LED ekranlar ile anlık bilgi akışı sağlanacak
Yolcuların konforu kadar bilgilendirilmesine de önem verilen projede, LED ekran teknolojisine de yer verildi. Nostaljik durakların içinde yer alacak bu ekranlar aracılığıyla, otobüslerin güzergah bilgileri ve anlık hareket durumu takip edilebilecek. Bu sayede, yolcular zorlu hava koşullarından etkilenmeden durakta beklerken, sefer bilgilerini anlık olarak izleyebilecekler.