Son Mühür/Merve Turan- Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) işbirliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Turan Film Festivali, yarın İzmir'de başlayacak. Festival, Türk dünyasının ortak kültürel değerlerini ön plana çıkarmayı ve bu değerler etrafında sinema aracılığıyla güçlü bir bağ kurmayı amaçlıyor. Etkinlik, 6 Mayıs tarihine kadar sürecek.

Türk Dünyasının kültürel zenginliği sinemayla buluşuyor

Ege Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, festivalin, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğini tanıtmayı, bu coğrafyadaki sinema üretimini uluslararası düzeyde görünür kılmayı hedeflediği belirtildi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, festivalin üniversitenin evrensel vizyonunun bir yansıması olduğunu vurgulayarak, “Türk dünyasının kültürel mirasını ve sinema sanatını küresel düzlemde buluşturmak bizim için önemli bir görev” dedi.

İzmir'de 2. Uluslararası Turan Film Festivali

1675 film başvurdu, genç yetenekler için fırsat kapısı

Festivalin, genç sinemacılara uluslararası alanda kendilerini tanıtma imkânı sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu seçkin organizasyona 80 ülkeden 1675 film başvurdu. Sadece sinema gösterimleriyle değil, aynı zamanda paneller, sergiler ve söyleşilerle de kültürel aktarımda köprü görevi görüyoruz. Festival, Türk dünyasında sinema alanındaki işbirliğini derinleştirmek amacıyla yönetmenleri, yapımcıları, oyuncuları ve sinemaseverleri bir araya getirerek yeni projelerin önünü açıyor.”

Kültüre katkı sunan isimler ödüllendirilecek

Festival süresince, Türk sineması ve kültürel yaşamına katkı sağlayan isimler, çeşitli kategorilerde ödüllendirilecek. Bu yıl da sanata ve kültüre hizmet eden önemli isimler onurlandırılacak.

Muhabir: MERVE TURAN