Son Mühür - Beste Temel / İzmir, çevre duyarlılığını artırarak atık yönetimi konusunda önemli bir adım atıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ambalaj atıklarını evlerden toplama uygulamasını başlatarak, bu atıkların geri dönüşümünü sağlamayı hedefliyor. Proje, altı ilçedeki sekiz mahallede pilot olarak uygulanmaya başlanacak ve iki yıl içinde tüm şehre yayılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çevre dostu adım
İzmir, Avrupa’nın öncülük ettiği kapıdan kapıya atık toplama projesini hayata geçiriyor. Atıkların evlerde ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi için başlatılan proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ve İzdoğa AŞ iş birliğiyle yürütülecek. İzmir, bu projeyle, atıkları çevreyi kirletmeyecek şekilde toplayarak geri dönüşüm sürecine dahil etmeyi amaçlıyor.
Başkan Cemil Tugay, projenin, 6 ilçedeki 8 pilot mahallede uygulanmaya başlayacağını açıkladı. Bu mahalleler; Karabağlar, Narlıdere, Menderes, Bornova, Bayraklı ve Konak’tan seçilen mahallelerde hayata geçirilecek. Başkan Tugay, İzmir’in çevreyi koruma çabalarının ve geri dönüşüm projelerinin Türkiye’ye örnek olacağına inanıyor.
Hanelere mavi poşet dağıtılacak
Proje kapsamında 60 kişilik bir ekip, belirlenen pilot mahallelerde ambalaj atıklarını evlerden toplayacak. Bu ekip, evlere üzerinde barkod bulunan mavi renkli çöp poşetleri dağıtacak. Poşetlerin üzerinde QR kodu olacak ve bu sayede toplanan atıkların kaydının tutulması sağlanacak. Ayrıca, hanelerin bilgileri de veri tabanına kaydedilecek. Belediye tarafından geliştirilen uygulama sayesinde, atıkların toplanmasında etkin bir takip sistemi oluşturulacak.
QR Kodlu takip sistemi ile etkin atık yönetimi
Proje, QR kodlu takip sistemi ile etkin bir atık yönetimini mümkün kılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ tarafından geliştirilen bu sistem sayesinde, toplanan atık poşetleri ve haneler arasında eşleştirme yapılacak. Bu atıklar, İzDönüşüm Fabrikası'nda türlerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak.
Projeye katılacak hanelere sadece ambalaj atıkları yerleştirilebilecek. Organik atıkların poşetlere atılması durumunda, o poşetler geri dönüşüme dahil edilemeyecek. Bu tür yanlışlıklara karşı cezai yaptırımlar uygulanacak.
"Dünyaya bıraktığımız atıklar bizi yok edebilir"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, projenin çevre, doğa ve insan sağlığı açısından önemine dikkat çekti. Dünyadaki iklim krizinin giderek kötüleştiğini belirten Tugay, atıkların çevreye verdiği zararın büyüdüğünü vurguladı. Tugay, şunları söyledi:
“Dünyaya bıraktığımız atıklar bizi yok edecek. Doğada yok olmayan atıkların geri dönüştürülmemesi veya izole edilmemesi nedeniyle denizlerimiz, topraklarımız kirleniyor. Bu da insanların vücuduna taşınıyor. Dünya, bugün iklim krizi tehdidi altında. İklim krizi bizleri yok edebilir. Çünkü etkilerini yakından görüyoruz. Yağmur yağmıyor, barajlarda su sorunu var. Her sene bu durum daha da kötüye gidiyor. Su bulmakta zorlanabiliriz. Yine orman yangınları aşırı sıcaklardan kaynaklanıyor. İklim krizi nedeniyle şehirlerde hayat kalmayabilir.”
İzmir’de ayrıştırarak çöp toplanacak
Başkan Tugay, İzmir’de 2 yıl içinde her evden ayrıştırarak çöp toplanacağı müjdesini verdi. İzmir’in sıfır atık hedefi doğrultusunda önemli bir adım atacaklarını belirten Tugay, şu şekilde konuştu:
“Belediye şirket değil, kar için çalışmaz. Hizmet eder. Şehrini, doğasını, insanını korur. 2 yıl sonra bütün İzmir’de, her evden ayrıştırarak çöp toplayacağız. Bunu Roma’da, Londra’da yapıyorlar. İzmir’de de yapılacak. İzmir onlar kadar iyiliği ve güzelliği hak eden bir şehir. İlk önce plastik, ambalaj atıkları, metaller toplanacak. Bir süre sonra organik atıkları da ayrı toplamaya başlayacağız. Komposta dönüştüreceğiz.”
Başkan Cemil Tugay, İzmir’in temizlik çalışmalarına katkıda bulunanlara teşekkür etti. Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde sokaklardan çöp topladığını hatırlatan Tugay, belediye hizmetlerinin önemine vurgu yaptı:
“Bana ‘Koskoca belediye başkanı çöp toplar mı?’ diyenler oldu. Belediyenin bir numaralı görevi çöp toplamak. Bunu asla kötü bir iş olarak görmüyorum. Bu şehir hepimizin evi. O sokaklardan biz geçiyoruz. Çöp toplamak namuslu, ahlaklı insanın işidir. Göreve geldiğimden beri İzmir’i daha temiz yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yurttaşlardan bundan dolayı teşekkür alıyorum.”
İzdoğa’dan vatandaşlara uyarı
İzdoğa İşletme ve İştiraklerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Kalafat, vatandaşlara ambalaj atıklarıyla ilgili uyarılarda bulundu: “Her hanemizde çıkan en yoğun ambalaj atığı pet şişelerdir. Vatandaşlardan ricamız pet şişeleri tükettikten sonra hacmini minimuma indirip torbalara atmaları. Naylon, plastikler, meşrubat içilen alüminyumlar, kartonlar, kâğıtların torbalarda yer almasını bekliyoruz. Vatandaşlardan ricamız organik atıkları kesinlikle atmamaları. Geri dönüşmeyen ambalaj atıkları, yemek artıkları, çürümüş meyveler, çürümüş mamuller, bebek bezleri ve benzeri malzemeleri atmasınlar. Bunlar atıldığında ambalaj atıklarını da geri dönüştüremiyoruz.”
Kalafat, ayrıca geri dönüştürülemeyen atıkların sistemde kaydedeceğini ve ilerleyen süreçlerde cezai yaptırımların uygulanacağını belirtti.
Yeni süreç başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Projeler ve Planlama Şube Müdürü Özgür Canlı, projeyle ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “İzmir’de yeni bir süreç başlıyor. Bu projeyle hem mevcut katı atık bertaraf tesislerimizin yükünü hem de atıkları taşıyan kamyon trafiğini azaltacağız. Hepimiz evlerde çöpümüzü aynı torbaya atıyoruz. Amacımız bu atıkların geri dönüşüme kazandırılması.”