2 günlük Bergama çıkarmasında CHP heyeti Bergama’nın 28 köyünü ve merkezini adım adım gezerek halkın sorun ve taleplerini dinledi. 

Öte yandan; saha çalışmasında aktif olarak çalışan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bergama’nın tartışmalı konuları olan millet bahçesi ve Antik Selinos Kanalı kamulaştırma kararına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında yer alan millet bahçelerinin yapımı için İzmir’de önemli bir adım atılmış ve Bergama’da Millet Bahçesi yapılacağı duyurulmuştu. Eski stadın millet bahçesi olacağının duyurulmasının ardından karara karşı çıkan TMMBO’ye bağlı odalar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçmiş ve planlara itiraz etmişlerdi. Söz konusu itirazlarda alanın bir bölümünün arkeolojik sit alanında bulunduğuna da dikkat çekilmişti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bergama'da yapılacak Millet Bahçesi projesinin yapımına olanak tanıyan imar planlarına askı süresinin son günü yaptığı itirazı reddetmişti.

Geçtiğimiz haftalarda, Bergama’da bulunan tarihi Ulucami Mahallesi’nde yer alan ve Devlet Su İşleri öncülüğünde yürütülecek Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı kararı ile mahallede 134 adet parsel için acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Karar kapsamında Antik Selinos Kanalı'nda ıslah ve restorasyon yapılacağı gerekçesi ile Ulu Cami Mahallesi'nde çok sayıda ev ve işyerinin kamulaştırılarak yıkılacağı duyurulmuştu.

Bergama ziyaretinde bölgeyi ziyaret ederek mahalleliyi de dinleyen Başkan Yücel, ‘acil kamulaştırma’ kararının yalnızca olağanüstü durumlarda verilebileceğine dikkat çekerken kararın hukuksuz olduğunu ve belirtti ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. 

'Acil kamulaştırma' kararlarının hukuki zemininin olmadığının altını çizen Başkan Yücel, bakanlık düzeyinde girişimlerinin olacaklarını söyledi ve "Burada 50-60 yıldır oturan insanlar ve onların çocukları var. Acele kamulaştırma kararı her konuda alınamaz. Ulusal güvenliği ilgilen diren bir durum olması gerekiyor. Bu kararın hukuki bir alt yapısı yok. Olağanüstü durumlarda ancak acele kamulaştırma kararı alınabilir. Burada Selinos deresinin ıslahı ile ilgili bu kararın alındığı belirtilmiş. Burada mahalle sakinleri hukuki bir başvuruda bulunmuşlar, yargı sürecini başlatmışlar, biz de bu süreci takip edeceğiz. Hem hukuki olarak destek vereceğiz hem milletvekillerimiz DSİ ve Bakanlık düzeyinde girişimde bulunacaklar" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim