Renkli görüntülere sahne olan festivalde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Gündoğdu Meydanı’na doğru, geleneksel Afrika giysileri ve dans gösterileriyle yapılan kortej yürüyüşüne vatandaşların ilgisi büyük oldu. Melis Sökmen konseriyle renklenen kutlamalarda konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ın her renkten ve kültürden insanın barış içinde yaşadığı bir ilçe olduğuna dikkat çekti.

Konak’ta 14. Uluslararası Dana Bayramı Festivali, Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Afro-Türkler” sergisinin açılışı ve “Köklerle Buluşma” paneliyle başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, geçen yıl pandemi nedeniyle herhangi bir etkinlik düzenlenemeyen Dana Bayramı’nı bu sene kutlayarak geleneği devam ettirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.

İzmirlilik kültürünün göstergesi

Dana Bayramı’nın Konak için çok önemli olduğunun altını çizen Batur, bayramın sadece bir kültürü yaşatmakla, tanıtmakla sınırlı olmadığına dikkat çekerek, “Bu bayram aslında Konak’ın zengin kültür dokusunu ve şehri bir arada tutan ‘İzmirlilik’ kültürünü bizlere çok güzel gösteriyor. Konak zaten toprakları üzerinde birçok medeniyete can vermiş, eşsiz bir ilçe ve farklılarla bir arada, uyum, ahenk içinde var olunabileceğini, yaşanabileceğini çoktan kanıtlamış. Biz de yerel yönetim olarak, ilçemizin kültürel zenginliğine, köklü tarihine her zaman büyük bir gururla sahip çıkıyoruz. Bunun birincil vazifemiz olduğunu da her zaman dile getiriyoruz. Konak’taki tüm kültürlerimizi yaşatmak, gelecek kuşaklara anlatmak için çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. Batur sözlerini “Konak’ımızın kültürü işte böyle zengin, işte böyle renkli, biz işte böyle güzel” diyerek noktaladı.

Başkan Batur’a teşekkür

Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği adına konuşan Avukat Orhan Çetinbilek ise kutlamaların pandemi nedeniyle bu yıl mayıs yerine ekim ayında yapıldığını belirterek, “Dana Bayramı uluslararası olmaya devam ediyor. Gittikçe daha fazla ülkeyle tanışıyoruz. Her geçen gün buradaki tarihimizin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Konak Belediyesi’ne, Başkanımız Abdül Batur’a şimdiye kadar sundukları destekler için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Milli Atlet Solmaz anıldı

Tarihçi Fatma Kırcı’nın moderatörlüğünde yapılan panelde ise Prof. Dr. Erdal Aksoy, “İzmir ve Çevresinden Yaşayan Afro-Türklerde Kimlik İnşa Süreci”; Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş,

Editör: TE Bilişim