SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Okulların kapalı olduğu dönemde, uzaktan eğitimin ne kadar başarılı olduğunun tartışmalı olduğunu aktaran Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, yüz yüze eğitimin, herkes tarafından kaçınılmaz olduğunun kabul edildiğini vurguladı. Bu süreçte, bir Milli Eğitim Bakanı “Feda” ettiğimizi dile getiren Sefiloğlu, yüz yüze eğitimin devam etmesi için, uzmanların çeşitli önerileri olduğunu ifade etti.

Yüz yüze eğitimin devam etmesi gerekiyor”

Tüm koşulların, önlemlerin ve hazırlıkların tamamlanması gerektiğinin altını çizen Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu önlemleri tam olarak almamasına dert yandı. Vardar, “Yalnızca bizim bölgemizde, 54 sınıfın kapandığını, 21 öğrencinin ve 74 öğretmenin hastalığa yakalandığını biliyoruz. Bu veriler en az olan sayı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü açıklamadığını için, tamamen bir şeffaflık söz konusu değil. Bazı verilerin gizlendiğini, açıklama yapılmadığını biliyoruz. Uzaktan eğitim sürecinde, yüz yüze eğitimin gerekliliğini, ilgililer gördü. Eğitim-Sen, okullar açılmadan önce eğitimin kesintisiz devamlılığı için bir dizi önlemleri sıralaryıp, ilgili birimlere rapor olarak sunmuştuk. Şu ana kadar, önerilerin değerlendirildiğini söyleyemeyiz Alandan gelen önerilere kendini kapatmış bir şekilde, süreç yönetiliyor. Havalar soğumadan, havalandırmalar yönünde bir çalışma yapılması gerekiyor. MEB, alanın özneleriyle birlikte kolektif akıl yürütmeli” şeklinde konuştu.

Yemek hizmetinde tek kriter ücreti olmamalı”

Kantin ve yemekhane hijyenine dikkat çeken İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, “Okul gıdası” projesinin yürürlüğe girdiğini, fakat bunu uygulayan firma ürünlerinin çok az olduğunu belirtti. Toprak,” Daha önce, çocuklarımız şırıngalı bir üründen dolayı yaşamını yitirmişti. Bundan dolayı, okul gıdası önemli. Bunu uygulayan firma ürünleri çok az, yasa ertelendi ama düzene sokulmadan yürürlüğe girdi” ifadelerini kullandı.

Gıdanın güvenliğinin, gıdaya temas eden malzemelrin de hijyeninden geçtiğini anlatan Toprak, şunları söyledi:

“Personel hijyeni kadar kantin hijyeni de önemli. Gıda güvenli dediğimiz zaman, gıdayla temas eden malzemelerin de güvenliğini sağlamak gerek. Yemek hizmeti verilirken, tek kriterin ücret olmaması gerekiyor. Yenebilecek kalitede, güvenli, sağlıklı ve yeterli hijyen kriterleri baz alınarak yapılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı, MEB ile birlikte protokol yapıp denetimleri okullara devrediyor. İlgili hocalar yapıyor. Biz bunun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılması gerektiği kanaatindeyiz. İlköğretim ve ortaokul öğrencilerine bilinçli gıda tüketimi eğitimi verilmesi gerekiyor. Ürünün etiketinde neler var öğrenmeli, bilebilmeli. Biz süreç başlamadan önce, Gıda Mühendisleri Odası olarak erişebildiğimiz okullarda veriyorduk. Formasyon almış gıda mühendisleri tarafından zorunlu ders verilmesi gerekiyor. Ve bu kişilerin kantin denetimi yapması gerektiğini düşünüyoruz”

4 Ekim Hayvan Haklarını Koruma Günü

Eylem Aslan Asena, hayvan haklarının korunmasına dikkat çekerek, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü için, Hint Lider Mahatma Gandhi'nin şu sözlerine atıfta bulundu:

Sokakta yaşayan hayvanın iyi bir durumda olduğunu düşünmüyorum. İşkence edilen sokak hayvanları var. Esir edilip hayvanat bahçelerinde ya da yunus parklarında sergilenen hayvanlar var. Spor, turizm denilerek devlet eliyle katledilen yaban hayvanları var. Kültür denilerek zorla dövüştürülen, güreştirilen hayvanlar var. Laboratuvarlarda üzerinde deney yapılarak öldürülen hayvanlar var. Kumar için öldürülen hayvanlar var. Pet shoplarda kafeslerde, akvaryum içinde mal gibi satılan hayvanlar var. Bugün, dünya hayvanları koruma günü. Hangi birini halledeceğiz”

Editör: TE Bilişim