Türkiye genelinde ise, 2021 Yılında Yaş Meyve Sebze Sektörleri toplamda; İlk kez 5 milyar dolar barajını aşarak 5 milyar 111 milyon dolara ulaştığını da açıklayan Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizin; 1 milyar 182 milyon dolar ihracat ile Türkiye geneli ihracatının yüzde 23’ünü gerçekleştirdiğini söylemek istiyorum. Bu  başarıda canla başla çalışan kıymetli üyelerimize ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. Uçak şunları söyledi:
“Bu başarıda, bize her zaman destek veren, tıkandığımız noktalarda önümüzü açan TİM, EİB, Ticaret Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız’ın tüm kurumlarının yönetici ve çalışanlarına destekleri için teşekkür ediyorum. 
Sizlere, Yönetim Kurulu olarak 2018’de göreve geldiğimiz günden bu yana ihracatımız hakkında bilgi vermek istiyorum. 2017 yılı sonunda 739 milyon dolar olan Birliğimiz ihracatını 600 ‘ü aşkın üyemizle birlikte, 2021 yılı sonunda 1 milyar 182 milyon dolara çıkarmayı başardık. Dört yıllık dönemde yüzde 60 artış kaydettiğimiz ihracattaki bu başarımızı, 1 Milyar dolar barajını aşarak taçlandırdık. 2022 yılında da başarılarının devamını diliyorum.”

Hangi ürünler, pazarlar
2021 yılında biber ve kornişon turşuları 220 milyon dolar ile 2021 ihracat şampiyonu oldu. Su, meyve suyu ve domates salçası biber ve kornişon turşularını takip etti.  Almanya, Amerika, Hollanda, İngiltere ve İtalya en önemli pazarlar oldu. Taze meyve sebze grubunda ise 2021’in şampiyonu 68 milyon dolar ihracat ile taze üzüm olurken, üzümü domates, kiraz ve mandarin izledi. Rusya, Almanya, İtalya, Ukrayna ve Romanya en fazla ihracat yaptığımız ülkeler oldu. Birleşmiş Milletlere kayıtlı 208 ülke bulunmaktadır. Birlik, 2021 yılında dünyanın yarısından fazlasına 138 Ülkeye ulaştı.

800 üyeye ziyarette bulunuldu

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak 2018 yılının Eylül ayında faaliyetlerine başlayan yönetimin İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Afyon, Balıkesir ve Denizli’deki 800’ün üzerinde üyemizi belirli aralıklarla işletmelerinde ziyaret ettiğini sorunlarını dinleyip, taleplerini aldığını söyledi. Uçak şöşye devam etti:
“Beş sayı olarak “Hasat ve Ötesi” dergimizi yayınladık. Dergimiz ile yurt içi ve yurtdışında ihraç ürünlerimizin tanıtımını yaptık. Hasat ve Ötesi televizyon programında Yönetim Kurulu Üyelerimizin katılımı ile kamuoyunu bilgilendirdik. Pandemi ile başlayan yasaklardan önce, Kemalpaşa’dan Afyon’a, Alaşehir’den Ortaca’ya kadar üreticilerimizin yoğun katılım ve ilgi gösterdiği 10’un üzerinde toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda akademisyenler ve ilgili bürokratlar ile üreticilerimizi buluşturduk. Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi ile, Sektörümüz için önemli olan kiraz, nar, üzüm, mandarin, şeftali, domates, hıyar, çilek ve asma yaprağı ürünlerinde yaptırmış olduğumuz analizler ile kalıntı limitlerine ilişkin bölgenin haritası çıkarıldı. Üreticiler bilgilendirildi. Pandemi öncesinde başarı ile tamamladığımız ilk URGE projesinden sonra, yeni oluşturduğumuz 2 adet UR-GE Projemiz kapsamında; potansiyel ve hedef pazarlarda yapılacak tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile, firmalarımızın rekabet güçlerinin artırılması ve pazar araştırması üzerine çalışmalarımızı tamamladık.Firmalarımıza yönelik, 2022 yılı ilk yarısında devam edecek olan eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini başlattık. Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği ile birlikte yürüttüğümüz “Gönüllü Son Hasat Projesi” ile çoğunluğu üniversite öğrencisi olan gönüllülerimizin tarımla tanışmasını sağladık, toplanan ürünleri aş evlerine dağıtarak sosyal yönden güçlü bir Birlik yarattık. “


Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Sosyal sorumluluk projesi olarak üreticilerin dalında kalan toplayamadığı ürünleri de topladıklarını anımsattı, çalışmaları şöyle anlattı:
“Aynı zamanda Gıda’da sıfır atık projesine katkıda bulunduk. Pandeminin başladığı 2020 yılının Mart ayına kadar dünyanın her köşesinde fuarlara katılım sağladık, alım taleplerini topladık ve üyelerimize bu taleplere ilişkin bilgi verdik. Ayrıca sektörümüzün, bölgemizin ve bölgemizdeki nadide ürün ve ürün çeşitlerinin adını tüm dünyaya duyurmuş olduk.  Pandemi döneminde, ülkelerin koyduğu yasaklar ve yaptırımlar nedeni ile tüm dünyada fuarların iptal edilmesi ile tanıtım faaliyetlerimizi sanal ortama taşıdık. TİM organizasyonu ile birçok ülkeyle sanal ticaret heyetleri düzenledik ve üyelerimizi dijital platformda ticaret heyetleri ile buluşturduk. Ülkemizin ilk Sanal Gıda Fuarı “THE FOURCE 20” ‘de üyelerimiz ile birlikte yer aldık. Pandemi sonrasında fiziksel aktivitelerimize Hollanda-Belçika Sektörel Ticaret Heyeti ile başladık ve firmalarımızı bu ülkelerde potansiyel alıcılar ile buluşturarak ikili iş görüşmeleri organize ettik. Bölgemiz firmaları ve ürünlerimiz hakkında tanıtım aktiviteleri gerçekleştirdik. İhracatta önemli bir yeri ve desteği olan Eximbank’ın, üst seviyede müdürlerini ve yöneticilerini üyelerimiz ile buluşturduk. İhracatçılarımızın sorun ve taleplerini en üst seviyelerde Eximbank yöneticilerine aktarmalarını sağladık.”

Kargo görüşmeleri  

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Uzak destinasyonlara hava kargo yoluyla ihracatın arttırılması ve geliştirilmesi için Turkish Cargo ile üst düzeyde yapılan görüşmeler yaptıklarını da anımsattı, şöyle söyledi:
“Dönemsel olarak, ihracatçılarımız ile Turkish Cargo yetkilileri buluşturularak, ihracatçılarımızın taleplerini doğrudan en yetkili kişilere aktarılması sağlandı.
Turşu üretimindeki sirke arzı sorununa yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak sorun hızlı bir şekilde çözüldü ve sirke üreten firmalar etil alkol tedarikine yeniden başladı. Üretici toplantılarımızda (2018) gündeme gelen, bölgemizin önemli ürünü mandarinde kullanılan AMS feromon tuzaklarına verilen desteğin arttırılması konusunda hemen girişimde bulunuldu ve destek miktarının arttırılması sağlandı. AB ülkelerine kuru domates ihracatındaki kota sorunu ve 2021 yılında ortaya çıkan GTİP değişikliği sorununa ilişkin TİM ve Ticaret Bakanlığı nezdinde talepte bulunuldu. Suudi Arabistan gümrüklerinden Türk ürünlerinin ithalatını durdurulması ile ilgili sorun TİM ve Ticaret Bakanlığımıza onlarca kez arz edildi, her platformda dile getirildi. Rusya Federasyonu’na domates ihracatındaki kotanın zamanında artırılması veya tamamen kaldırılmasına yönelik defalarca girişimde bulunuldu ve her seferinde kota artırıldı. Kotanın tamamen kaldırılmasına yönelik girişimler halen devam etmektedir.  Meyve ve sebzelerdeki kalıntı sorununa yönelik üreticilerimizin daha bilinçli olmaları için broşür ve posterler hazırlandı, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yürütülen eylem planı kapsamında gerekli adımlar atıldı.”

Analiz sorunu aşıldı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak taze meyve sebze ürünlerinin ihracatında uygulanan analiz sıklığının düşürülmesi çalışmaları ile hafta sonu ve tatillerde mesai olmadığı için gümrük işlemlerinde yaşanan aksaklıkların giderildiğini de ifade etti, “Son dönemde Rusya Federasyonu’na ihracatta meydana gelen analiz sorunu ile ilgili firma mağduriyetlerinin önlenmesi için konu Meclis Tarım Komisyonuna kadar taşındı” dedi
2022 ‘in ilk günlerinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş ile toplantı yaptıklarını da belirten Uçak,  üye ilişkileri ekibinin mobil hale getirildiğini ve daha fazla üye ziyareti yapıldığını da sözlerine ekledi.


2022 Yılında 7*24 üyelerimize hizmet vermeye devam edeceğiz. Son derece verimli olarak devam eden projelerimize yenilerini ekleyerek hizmet kalitemizi arttırmayı hedefliyoruz.
Birazda 2022 yılı projelerimiz hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Sektörümüzün, en önemli gündem maddelerinden biri ve en önemlisi her zaman kaliteli ve kalıntısız üretim olmuştur. Birlik olarak bu konuda bölgede öncü olmamız ve bu konunun önemini tüm paydaşlara aktarmamız çok önemli ve asli görevlerimizden birisidir. Bu nedenle üreticilerimizi bilinçlendirmemiz, kaliteli ve kalıntısız üretim için yol gösterici olmamız gerekmektedir.

Pandemi’den dolayı ara verdiğimiz üretici toplantılarına tekrar ağırlık vererek üreticilerimizin; Akademisyenler ve kurum yetkilileri ile doğrudan temas etmesini, sorun ve taleplerin en hızlı şekilde, yerinde çözüme ulaştırılmasını sağlayacağız.
Mobil ekipler ile, üreticilerimizin buluşma noktaları olan köy kahvelerine kadar giderek üreticilerimizi doğru çeşit, kaliteli ve kalıntısız üretim konusunda bilinçlendireceğiz.

GENÇ ÜRETİCİLERİMİZE YÖNELİK 2022’NİN EN ÖNEMLİ PROJESİNİDE İLK DEFA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ.  
Ne yaptığını bilen, ürettiğine önem veren bir üretici grubunun oluşması için gençlerimizi tarım konusunda bilinçlendirmek için 3er aylık eğitim programları oluşturarak; Yeşil mutabakattan meyve sebzede kayıplara kadar birçok konuda çiftçi adaylarını bilgilendireceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığımız 2022 yılını eğitimde seferberlik yılı olarak ilan etti. Biz de aynı düşünce ile her zaman olduğu gibi genç üreticiler için başlatacağımız proje ile birlikte 2022 yılında üreticilerimizi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz.
2021 yılında başlattığımız ve 9 ürün için başarılı sonuçlar ile tamamladığımız “Kullandığımız Pestistleri Biliyoruz” projesini 2022 Yılında genişleterek devam edeceğiz.

2022 yılının koronavirüsün etkisinin sona erdiği bir yıl olmasını diliyorum. Pandeminin etkisi azaldığında yurtdışı faaliyetlerimize de devam etmek istiyoruz.
Hem URGE kümelerimizle hem de üyelerimizle yurtdışı fuar ve heyetlerde yeniden buluşmak en büyük arzumuz.
Katma değeri ve birim fiyatı yüksek üretim ve ihracat için üreticilerimiz ile birlikte yeni projeler üretmeye çalışacağız. Başarılı ihracatın yolu, başarılı üretimden geçmektedir.
2022 Yılı için sizlerin huzurunda yine iddialı sayılabilecek bir hedef lanse etmek istiyorum. 

Üyelerimizin enerji ve gayretleri ile Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında 2023 yılında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 1 buçuk milyar dolar ihracat hedefi belirledik. Bu hedefe ulaşabilmek için ilk adım olan 2022 yılında ise 1,3 milyar dolar hedefimiz olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2022 ve 2023 Yılı hedeflerimize üyelerimiz, birlik çalışanlarımız ve diğer paydaşlarımızın özverili çalışmaları ve gayretleri ile ulaşabileceğimize inanıyor. Her birisine ayrı ayrı güveniyorum. 
Sayın basın mensupları, değerli katılımcılar biliyorsunuz,

Bu yıl tüm ihracatçı birlikleri için seçim yılı. Ancak biz sanki seçim yokmuş gibi üyelerimize hizmet vermek ve ihracatımızı artırmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 2022 ‘de yapılacak ihracatçı birliklerinin, yeni dönem Yönetim Kurulu seçimlerinin ülkemiz ve ihracatımız için hayırlı olmasını, dostluk, birlik ve beraberlik içinde, centilmence geçmesini diliyorum.  Sözlerime son verirken katılımınız için hepinize tekrar teşekkür ediyor, öncelikle sağlık olmak üzere başarılı bir 2022 yılı diliyorum.

Editör: TE Bilişim