İzmir 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sallanmıştı. 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde binlerce konut da ağır, orta ve hafif dereceli hasara uğramıştı.

Depremden sonra Bayraklı’da 7 adet rezerv konut alanı ilan edilirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu alanlarda konut yapımına başlamış ve 26 Kasım tarihinde ilk etap depremzede konutları anahtar teslim töreni yapılmış ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Kent Hastanesi yanında belirlenen ve kuraları çekilen konutlar, depremzedelere bugün teslim edileceğini açıklamıştı.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, bugün il başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında İzmirli depremzedelerin yaşadığı sıkıntılar hakkında basın toplantısı düzenledi.

"AKP İktdarı her zaman olduğu giib başını kuma gömdü"

Depremin hemen ardından depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmaya başladıklarını ifade eden Başkan Yücel, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. CHP’nin, depremi siyaset üstü bir konu olarak görüp bu yönde çalıştıklarına dikkat çekerken merkezi iktidarın sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti ve “Yapılan tüm desteklerin yanı sıra depremin ana merkezi Bayraklı’yı yeniden inşa etmek ve İzmir’i geleceğe hazırlamak için teknik çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyemiz ve İzmir Büyükşehir Belediyemiz depremde hasar gören binalar için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı aldı. Biz karıncanın su taşıması misali, adım adım bunları gerçekleştirirken, TBMM'de meclis çoğunluğunu elinde bulunduran ve istediği an İzmir depremiyle ilgili yasa çıkartarak bölgesel emsal artışı getirebilecek durumda olan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi başını kuma gömmeyi tercih etti” dedi.

"Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki..."

Teslim edileceği söylenen depremzede konutlarının hala teslim edilmediğinini vurgulayan Başkan Yücel, “AKP'li yetkililer tarafından kamuoyuna, deprem konutları teslim tarihi her açıklandığında, depremzedelerimizin umutları çalındı. İzmir depreminin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk olarak teslim tarihini, 2021 yılı Ağustos ayı olarak açıklamış, bu söz gerçekleşmeyince Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri tarafından depremin yıldönümü olarak değiştirilmişti. Yine olmayınca Kasım’ın her haftası farklı tarih verilen ve son olarak Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e geldiği 26 Kasım’da teslim edildiği iddia edilen deprem konutları hala bitmedi, hala teslim edilmedi. Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki, deprem konutları teslim töreni düzenliyor, bu törene bakanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri katılıyor. Sahneye 8 depremzede davet edilerek kendilerine anahtar teslim ediliyor. Cumhurbaşkanı şovunu yapıyor ve gidiyor. Bitirildiği söylenen konutların balkonlarına çiçek saksıları yerleştirilerek, basına ve kamuoyuna “Daireler bitirilmiş, teslim edilmiş” görüntüsü veriliyor ancak depremzedelere teslim edilen 1 tek daire bile yok. Sıcak yuvasına kavuşan, konutuna yerleşen 1 tek depremzede bile yok” ifadelerini kullandı.

TMMOB'un açıklamasına da değindi

TMMOB’un yargı hamlesinin ardında farklı amaçlar olmadığının altını çizen Başkan Yücel, “Yargı ve dava hakkı anayasa bir haktır TMMOB, kurumun yasaların temsil ettikleri akademik meslek mensuplarını sorumluluğuyla hareket ederek yargı yoluna başvurmuş olabilir. Bunun depremzedelerin mağduriyetini artırmak ya da sorunlarına çözüm üretilmesini engellemek amacıyla yapıldığını düşünmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Herkes dava açabilir. Hak arama hürriyeti dava hakkını kullanmasının ardında farklı bir amaç olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim