BÜNYAMİN DOBRUCALI / 
Eline usturayı ilk aldığında, büyük ihtimal onun yaşıtları mahallede top peşinde koşturup haylazlık yapma, gününü gün etmenin peşindeydi. Henüz 10 yaşındaydı babasının berber dükkanında ilk müşterisinin sakallarını tıraş ettiğinde. Ve bugün; sadece Buca’nın değil, İzmir’in en eski berberlerinden biri olarak hâla ekmeğinin peşinde koşan, 60 yıllık meslek yaşamını geride bırakırken sanki ‘yaşlandıkça gençleşen’ bir berber olarak çıkıyor karşımıza. Nüfus kağıdındaki ismine göre Galip Dumlupınar olsa da resmi işlemler dışında kimse bilmez onun soyadını. O Buca’nın ‘Galip abisi, Galip amcası, Galip dayısıdır’. Kısaca o dostlarının gözünde ‘Berber Galip’tir, öyle gelmiş ve öyle de gidecek bir kimliktir ona yakışan ve yakıştırılan.

HEM DEDEYİ, HEM BABAYI, HEM TORUNU
‘’ Berberlik bizde aile mesleğidir. Babam, amcalarım, dayılarım, hepsi berberdi. Bir tek ben kaldım’’ hatırlatmasında bulunan Galip Dumlupınar, ‘’zaman nasıl geçti anlamadım. Dile kolay meslekte 60 yılı geride bırakmışım. Binlerce insan tanıdım. Üç kuşaktan müşterilerim oldu. Bugün bile hem dedesini, hem oğlunu hem de torununu tıraş ettiğim müşterilerim var. Artık onlar benim için müşteri değil. Bir dost. Sanki ailemden biri gibiler. Hepsiyle iyi günde de beraberim, kötü günde de. Cenazeye de giderim, düğüne de. Bana ihtiyaç duydukları her yerde bir an bile düşünmem. Galiba o yüzden severler beni. Buca’da nereye gidersem gideyim, sağ olsunlar Kaymakam gibi karşılarlar beni’’ derken içten, samimi ve belli ki hoşuna da giden bir itirafta bulunuyor.


BAYRAĞI OĞLUM SERKAN DEVRALACAK
‘’Oğlum Serkan benim yolumdan devam etti, o da benim babamdan aldığım bayrağı benden devralacak’’ derken karşımıza oğluyla gurur duyan bir baba olarak çıkan Berber Galip, ‘’dükkanımda Y kuşağı da var, Z kuşağı da. Benim babam 87 yaşında vefat edene kadar berberlik mesleğine devam etti. Ben o kadar sürdürebilir miyim? Kısmet. Ama bu mesleği çok seviyorum. Çünkü insanları seviyorum. Ahilik geleneğinde ‘yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık ve yiğitbaşılık’ vardır. Ben bu aşamaların hepsini tek tek geçtim. Sadece geçmedim ayrıca onlarca insanın da geçmesine yardımcı oldum. 
50’DEN FAZLA KALFA YETİŞTİRDİM
50’den fazla insan da benim yanımda bu mesleği kademe kademe öğrenip kendi dükkanını aştı. Her bayramda sağ olsunlar beni ararlar, sorarlar, onlar da benim evlatlarım gibidir. Benim yetiştiğim kültürde ‘sofran açık olacak, ikramdan kaçınmayacaksın’. Babamın öğüdünü hiç unutmadım. Dükkanıma gelen ister müşteri olsun isterse sohbet için gelen fark etmez, çayını, kahvesini içer, karnı açsa doyurulur. Bu böyle gelmiş ve böyle de gidecektir’’ mesajı verdi.

MESLEĞİN YAŞAYAN ÇINARI
‘Berber’in ‘kuaför’e dönüştüğü bir dönemde zaman inat, ‘tepeden tırnağa berber’ olan, sanki bu meslek için doğmuş bir isim Galip Dumlupınar, daha doğru bir deyişle ‘Berber Galip’. Eli açık, cömert, konuksever ve kapısı açık bir esnaf olmak için uğraşmıyor, çünkü o zaten öyle biri. Buca’yla ilgili son bilgileri almak mı istiyorsunuz, adres belli. Siyasetten spora, magazinden sanata fark etmez. Her konuda güler yüzlü sohbet edebileceğiniz, keyifli bir ortamda gerçek bir ‘ahi’ çıkacak karşınıza. Berber Galip için sıradan, sizin için sıra dışı bir deneyim yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim