Son Mühür / Merve Turan - Prof. Dr. Halil Çivi’nin katıldığı seminerde, Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir şube başkanları, Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclis Üyesi Erhan Güzel, Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin ve kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

"Yasalar sadece kanun maddesi değil bir milletin mihenk taşlarıdır"Prof.  Dr. Halil Çivi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Atatürkçü Düşünce Derneği Selçuk Şubesi Başkanı Kerim Akgüneş açılış konuşmasını yaptı. 

Kerim Akgüneş, Devrim Yasalarının Türk milletinin tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, “Bugün Devrim Yasalarını anmak için toplandık. 

Bu yasalar sadece kanun maddesi değil bir milletin; bilime, özgürlüğe, çağdaşlığa uzanan yolculuğunun mihenk taşlarıdır. 

Bugün bizlere düşen görev bu kazanımlara sahip çıkmak, onları daha ileriye taşımaktır. Bu anlamlı günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu devrimleri gerçekleştiren tüm kahramanlarımızı saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

"Devrim Yasalarının önemi de her geçen gün daha iyi anlaşılıyor"Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir şubesi

Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin, Atatürk ilke ve devrimlerinin savunulmasındaki büyük rolüne dikkat çekerek, “1989 yılında Muammer Aksoy’un öncülüğünde kurulan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin, ilk kurulan şubelerinden biri de Selçuk Şubesidir. 

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin değeri bugün çok daha iyi anlaşılıyor. Devrim Yasalarının önemi de her geçen gün daha iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

"Toplumun söz sahibi olması demektir"ADD Selçuk Şubesi

Prof. Dr. Halil Çivi, konuşmasına Atatürkçülük tanımını yaparak başladı ve "Bana göre Atatürkçülük özgür aklın ve çağdaş bilimin verilerini kullanarak tüm toplumun siyasi, hukuki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda çağdaşlaşma projesidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Halil Çivi, 3 Mart 1924’te kabul edilen üç devrim yasasının her birinin ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. Halil Çivi, “Devrim Yasalarından Hilafetin Kaldırılması kişiler, aileler ya da tek kişi yerine kendi kendini yönetmede toplumun söz sahibi olması demektir. 

Dolayısıyla Hilafetin Kaldırılması Ulus Devletin kuruluşudur. İkinci en önemli temel yasa olan Evkaf ve Şeriye Vekaletinin kaldırılması ise milletin iradesi üzerindeki vesayetin kaldırılmasıdır. 

Çünkü ortaya konulan her yasa dine uygunluğu açısından Evkaf ve Şeriye Vekaletinin iradesine sunuluyordu. 

Bir diğer yasa eğitim ve öğretimde birlik anlamına gelen Tevhid-i Tedrisat Yasasıdır. Bu yasa da devrim yasaları için de akla ve bilime dayalı çağdaş bir zihniyeti yaratması açısından önem taşımaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Halil Çivi'nin katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla seminer sona erdi.

Muhabir: MERVE TURAN