SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Geçtiğimiz süreçte yaşanan çip krizinin, çeşitli sektörleri sekteye uğrattığını belirten Kurtçu, bundan otomobil sektörünün de nasibini aldığını dile getirdi. Honda’nın Türkiye’deki fabrikasını kapatmasını değerlendiren Kurtçu, “Dünya genelinde bir sıkışma var. Bu şoku atlatabiliriz. Almanya, Fransa modellerinden beş sene geriden geliyoruz, önümüz daha açık. Çok güçlü bir ülkeyiz, stres seviyemiz çok yukarda. Sabretmeliyiz. Anne babalarımızın sıfır arabayla geleceği günler gelecek. İkinci elde sıfır piyasasını yaratmaya çalışıyoruz Taksitle Oto Al olarak. Ayı postu olan bir galerici imajını silmek için çok zorlandık. 2 hafta iade garantisi veriyoruz. Her şeye rağmen kandırılıyorsam soru işareti oluşuyor insanların kafasında” ifadelerini kullandı.

“İnanılmaz bir talep var, yerine yenisini koyamıyorsunuz”

Türkiye otomobil pazarında, art talep dengesinin şaştığını vurgulayan Kurtçu, şu mesajları verdi.

“İnanılmaz bir talep var, karşısına yenisini koyamıyorsunuz. Aynı arabayı satıyorsunuz, arabayı sattığınız fiyattan alamıyorsunuz. Yerine koyabilecek bir şey yok. Bunun regüle olması gerekiyor. X marka aracı satıyoruz, yenisini yerine koyamıyoruz. İkinci el, Aveupa’da daha erişilebilir durumda. İngiltere’de mesela, evinize nasıl süt söylüyorsanız araba da hakkınız. Dünya şekil değiştiriyor, fakat Türk halkının araca olan sevgisini seviyorum. Tüm yatırımlarımızı araca yapmaya devam edeceğiz. Eskiden lüks olarak görülen otomobil, artık bir ihtiyaç”

“Herkesin malı kendine göre değerlidir”

Üç ay önce, 40 bin liralık aracın şimdi 60 bin liradan satıldığını ifade eden Kurtçu, ülke ekonomisine yazık diyerek dert yandı. Kurtçu, “50-60 aynı aracı alıp, piyasayı yükselten insanlar var. Devletin kestiği parmak acımaz. Nasıl kredi oranlarını bir araca, 80 bin lira çıkarırken artık 60 bin liraya düşürdüyse, bu söylediğimden zarar edeceğiz. Bunu kısa vadede düşünmemek gerek. Daha rasyonal, daha düzgün düşünerek güzel Türkiye olacağız. Balon bir piyasayla karşı karşıyayız. 1930’larda yaşanan otomotiv krizi gibi. Bugün 1+1 ev fiyatına bir araç satın alıyorsunuz. Türk halkının güzel şeylere ihtiyacı var. Siyasi bir tarafı yok bu söylediğimin, tansiyonun düşmesi gerekiyor. Taksitle Oto Al, her yere bayii veriyor. Arkamızda finans gücü var. bunun dışında düzgün bir piyasadayız” şeklinde konuştu.

Taksitle Oto Al nedir?

2016 yılında Taksitle Oto Al alan adını satın almasıyla bu serüvene başlayan Kurtçu, ilk zamanlar çok zorlandıklarını, fakat zamanla başarılı olduklarını dile getirdi. Kurtçu, “Hiçbir aracımız yoktu, bizim mantığımız birinin aracını başka birine satmaktı. Böyle başladık. Sonra, İzmir’deki galerilere gittik, onlara araç satarak komisyon alıyorduk. 2019’da çalıştığımız bir bayiiyi satın aldık. 2020 sonunda ikinci şubemizi açtıktan sonra, şimdi İstanbul’da iki yeni şubemizi daha açıyoruz. 2019’dan 2021 sonuna kadar 30 çalışan ve 92 milyon ciro üreten bir firma olarak karşınızdayız.” sözlerini aktardı.

“İnsanlar ilk zamanlar haklı olarak temkinli davranıyordu”

Kuruluş zamanlarında insanların güven sorunundan bahseden Kurtçu, bunu “Normal şartlarda siz bir araç beğendiğiniz zaman, diyelim ki 100 bin lira pay biçelim araca, 100 bin lira götürüp arabayı almanız gerekiyor değil mi? Hatta parayı almadan satışı vermem vs şeklinde haklı olarak temkinli davranıyorlar. İşte bizde banka yok, herhangi bir aracı yok. Ekspertizi yapışmış araçlarımızın 30 bin lirasını bize veriyorsunuz, 70 bin lirasını da bağlı bulunduğumuz kredi kuruluşları sizin adınıza fonluyor” şeklinde açıkladı. Kurtçu, aynı gün aracı noterden teslim ettiklerini vurgularken, satış sonrası desteklerinden de söz etti. Diğerlerinden farkını, aracı herhangi bir kurum olmadan, ekspertiz ve banka ile uğraşmadan satış işlemiyle ortaya koyarken, satış sonrası desteklerinden de bahsetti.

Satış kriterlerinin oldukça geniş olduğundan söz eden Kurtçu, 18-75 yaş arası borcu olmayan herkesin araç satın alabileceğinin altını çizdi. Önemli olanın aylık ödemelerin olduğunu belirtirken, herkesin aynı gün araca sahip olabileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim