Son Mühür - Gazze'deki şubat ayında yapılan ilk ateşkesin ardından uzun süredir devam eden görüşmelerde sona gelindi.

Görüşme 'olumlu' geçti

İslami Direniş Hareketi Hamas'ın lideri Halil el-Hayye, Amerikan hükümetiyle yapılan görüşmelerin "çok olumlu" geçtiğini ve önemli bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Hamas ayrıca, Gazze Şeridi'nin bağımsız ve profesyonel bir komite tarafından yönetilmesine de hazır olduklarını belirtti.

Hamas'ın yaptığı resmi açıklamanın tam metni şu şekilde:

''Ateşkesin sağlanması için arabulucular tarafından sarf edilen çabaların bir parçası olarak; Hamas, geçtiğimiz günlerde ABD yönetimiyle temaslarda bulundu ve bu temaslarda büyük bir ilerleme kaydedildi. Çifte vatandaşlığa sahip Amerikan-İsrailli asker Aidan Alexander'ın serbest bırakılması; ateşkesin durdurulması, sınırların açılması ve Gazze Şeridi'ndeki insanlarımıza yardım ve sükunet getirilmesi için atılan adımların bir parçası olarak gerçekleşecektir.''

''Gazze'yi bağımsız bir komite yönetebilir''

''Hareketimiz, derhal yoğun müzakerelere başlamaya ve savaşı durduracak nihai bir anlaşmaya varmak, üzerinde mutabık kalınan şekilde esir değişimlerini tamamlamak ve Gazze Şeridi'ni bağımsız profesyonel bir komite tarafından yönetmek, yeniden imar ve kuşatmanın sona erdirilmesinin yanı sıra uzun yıllar boyunca sükûnet ve istikrarın devamını sağlamak için ciddi çaba sarf etmeye hazır olduğunu teyit eder.''

Türkiye'ye teşekkür ettiler

''Kardeş Katar Devleti ve Mısır Arap Cumhuriyeti'ndeki arabulucuların yanı sıra Türkiye'deki kardeşlerimizin de geçtiğimiz süreç boyunca yorulmak bilmeden sarf ettikleri çabaları takdirle karşılıyoruz.''

Netanyahu ile görüşmeleri sonlandırdı

ABD basınında çıkan haberlere göre, Başkan Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeleri sonlandırarak Hamas yetkilileriyle doğrudan görüşmeler yapmaya başladı. NBC'ye konuşan Trump, "İsrail'in Gazze'deki operasyonlarına devam etmesinin bir anlamı yok, bu çabalar sonuçsuz kalacak" şeklinde bir açıklama yapmıştı. Trump'ın Netanyahu'yu ateşkes müzakerelerinden dışladığı iddiaları gündeme gelirken, İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürerek ABD yönetimini baskı altında tutmayı hedefliyor.

Gazze'de işgalci İsrail'e karşı direniş gösteren Hamas, ABD ile yürütülen müzakerelerin ardından imzalanacak anlaşmadan önemli kazanımlar elde etmeyi hedefliyor. Daha önce İsrail aracılığıyla yapılan görüşmelerin aksine, Trump'ın Netanyahu'yu devre dışı bırakmasıyla Hamas-ABD doğrudan müzakereleri gerçekleştirildi. Bu adım, ABD'nin Hamas'ı resmen tanıması anlamına gelirken, birçok ülkenin de aynı yolu izlemesi konusunda istemeden bir etki yaratabilir.

Öte yandan, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in “Gazze İsrail’in değil Filistin’indir. Filistin devleti kurulmalı ve Gazze de onun bir parçası olmalı. Gazze’den bir an önce çekilmeliyiz.” şeklindeki açıklamasınında bu süreçte etkili olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi