Başkan Arda’nın açıklamaları şöyle:

‘HEPİMİZİN BİR HİKAYESİ VAR’
İki yıl önce çok büyük bir heyecan içerisindeydik. Her ne kadar seçileceğimizi biliyor olsak da heyecanımız doruktaydı. Seçilmemizin üzerinden 2 yıl geçti. Bu 2 yılı 2’ye ayırmak lazım, pandemi öncesi ve sonrası diye. Çünkü 100 yılda bir yaşanacak olayı yaşıyoruz. Hepimizin bir hikayesi var. Gaziemir belediye başkanlığı da benim hikayemin bir parçasını oluşturuyor. Pandemiyi fırsata dönüştürdüğümüzü düşünüyorum. Gelecek yılların kurgulanması için kendimize dönük proje hazırlığı için fırsat olduğunu düşünüyorum. Mart’ın Sonu Bahar dediğimiz çok coşkulu bir seçim çalışmasının neticesinde yüzde 57 gibi rekor bir oyla seçildik. 

‘DOĞRU STRATEJİLER ORTAYA KOYDUK’
Bu süreçte neler yaptık? Önce her belediyenin olduğu gibi bizimde borçlarımız vardı, doğru bir strateji ortaya koyduk. Kamulaşma dedik tasarruf dedik. Bu felsefeyle yola çıktık. İlk yaptığımız; çöp taşeronunu ortadan kaldırmak oldu. Bugün ne kadar doğru bir şey yaptığımızı görüyorum. 440 bin liralık tasarruf sağlarken 19 tane yeni kamyona sahip olduk. 

KAMULAŞTIRMAYA ÖNEM VERİYORUZ’
Kamulaştırma, kamusal alanların genişletme gibi bir derdim vardı. Belediyenin işlettiği bir tesis yoktu. Belediyelerimiz tarafından kiralanan yerlerden kiracıları hukuka uygun bir şekilde çıkarttık. Ucuz, sağlıklı hizmeti belediye şirketiyle sunmak istedik. Gaziemir, kısa sürede çok hızlı büyüyerek köy kimliğini kaybetmiş bir yer. Tarihimize önem veriyoruz. Tarihi evlerimizden birini kamulaştırdık. Şu an restorasyon çalışmaları devam ediyor. Vali ile görüşüp, kamulaştırma konusunda yardım istedim, sonrasında vazgeçtiler. İnşallah şimdi restorasyon aşamasında bize yardım edeceklerini düşünüyorum. Ama kendi gücümüzle de yaparız. Bizler vergi olarak pay aktarıyoruz bu yardım en doğal hakkımız diye düşünüyorum.  Yine kamulaştırmayla ilgili belediyemize ait bir kafemiz vardı, Tepe restoran. Uzun yıllardır kiralanmıştı, hukuk kuralları çerçevesinde kiracıyı çıkardık. Burası kafe olacak, aynı anda birçok kadının üretim yapacağı bir mutfak atölyesi de olacak. Üretici kadın kooperatifindeki kadınlarımız buradaki mutfak atölyesinde üretim yapacak, belediyeye ait kafelerde satacağız. Şu an inşaatı hızla sürüyor, 1 buçuk ay içerisinde bitirmiş olacağız. 

İYİLİK ORGANİZASYONU
Pandemi sürecinde gıda koliler dağıttık. Bu süre içerisinde esnaf ve vatandaşlarımıza yardım ettik, asker ailelerine yardımlar yaptık. Sosyal market en önemli çalışmalarımızdan biri. Belki birçok belediye tarafından kullanılıyor ama bizim sistemimiz farklı. 350 aileye yardım olarak başladık şu an 521’e yükseldi. Bize özgür bir yazılım yaptık. Para geçmiyor puan var. Vatandaş, her üründen 1 ay içerisinde 1 kere alabiliyor. Ürün yelpazesi geniş, istismarın da önüne geçiyoruz. Şu ana kadar 3 bin 518 aileye ayni yardım yapmışız. Hayırsever vatandaşlar raflarımızı dolduruyor. Bir iyilik organizasyonu. Hayırsever vatandaşlarımızla dezavantajlı ailelerimizi buluşturuyoruz. Taziye evleri açtık. Aktepe Emrez, Binbaşı Reşat Bey’de taziye evi istek olarak birinci sırada geliyordu. Bu mahallelerde taziye evlerimizi hizmete açtık. 

‘3 BİNE YAKIN AĞAÇ VE FİDAN DİKTİK’
Yeşile değer veriyoruz. 3 bine yakın ağaç ve fidan dikimi yaptık. 158 tane parkımız var. Gaziemir yapılaşmasını yüzde 90’larda tamamlamış bir ilçe. Park yapacak yerimiz yok gibi bir şey. Mevcut parkları rehabilite ediyoruz. Parklarımızı, insanlarımızın uzun zaman geçirecekleri alanlara dönüştürüyoruz. 

‘YABO İLE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ’
YABO Projemiz var. Yurt dışı akademik burs projesi. Seçim bildirgemizde de vardı. Burada gençlere randevu veriyoruz, hayallerini dinliyoruz, yurtdışında nerede eğitim alabilir nasıl burs alabilir arkadaşlarımız araştırma yapıyor. Eğer hayalleriyle çakışan şeyler varsa köprü vazifesi görüyoruz. Danışmanlık hizmeti veriyoruz. Buradaki hedefimiz orada eğitim almaları sonra ülkemize gelip faydalı olmaları. Bu bir danışmanlık hizmeti… 200’den fazla öğrenciye danışmanlık hizmeti verdik, 5 tanesini yurtdışına gönderdik.Fen işleri müdürlüğümüz; kilit taşından parkesine devamlı çalışıyor. Sevgi mahallemizde pazaryerinde yenileme çalışmaları yaptık.

‘İŞÇİYE, ESNAFA BORCUMUZ YOK’
En önemli konulardan biri mali denetim. Şu anda Gaziemir Belediyesi’nin şubat ayında dahi esnaftan aldığı tüm hizmetlerin bedelli ödenmiş durumda. Esnafa bir kuruş borcumuz yok. KHK ile taşerondan bize geçen temizlik işçilerimizi toplu sözleşmeye dahil ettik. Şu anda en düşük işçi maaşımız 5 bin15 lira.  İşçiye hiç borcumuz yok. Hepsini günü gününe ödüyoruz.

‘KENDİ AYAKLARIMIZIN ÜSTÜNDE DURUYORUZ’
Vergi sigorta borcumuz var. Büyük bir kısmını çözdük. Kalanı taksitlendirdik, ödemeye başladık. Gaziemir ekonomik olarak kendi ayakları üstünde duran bir belediye. 

‘İHALE İPTAL EDEN BİR BAŞKANIM’
İhale iptal eden bir başkanım. İstediğim parayı vermediklerinde onların teklif ettiğini kabul etmiyorum. Gaziemir’in bana emanet edilmiş değerlerine sahip çıkıyorum.Geri dönüşümde, Gaziemir Belediyesi’nin ambalaj atıklarının toplanması ile ilgili hiçbir menfaati olmamış. Başkanının imzasıyla verilen bir iş. İhale kapsamında değil. Bir firma benim ambalaj atıklarını neden toplar? Bir rant elde ediyor. Bunu ihaleyle yaptık. İzmir’de 6 firmayı davet ettik, yıllık 1 milyon 151 TL anlaştık. Geldiler imzaladılar. Pandemiye kadar bu paraları aldık, AVM’lerin kapatılmasıyla toplanan atıklarla ilgili sayılar düştüğü için aldığımız para da düştü. 

‘BAKANLIĞA ÇERNOBİL ÇAĞRISI’
Çernobilimiz var. Yaklaşık 15 yıl önce tespit edilen nükleer atığımız var. Ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Eski kurşun fabrikası… Türkiye’de olmayan dışarıdan bir madde getiriyorlar. Kurşun üretip atıklarını toprak altına bırakıyorlar. Yağmurlarla birlikte resmen toprağın altından duman tütüyor. Sulara karışıyor, oradaki vatandaşları etkiliyor. Burasının temizlenmesini istiyorum. İzmir Valimiz ilk geldiğinde, burasının temizlenmesi gerektiğini söyledim. Hepimizi bir yuvarlak masada bizi toplayın, burayı nasıl temizleriz, gelin bu cenazeyi hep birlikte kaldıralım diye çağrılar yapıyorum. Bir kere vali yardımcısı başkanlığında toplandık. Orada kaldı. Tehlike devam ediyor. Bir teklifim var; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alanı kamulaştırsın. Nükleer temalı bir parka dönüştürsün. Orada yaşayan insanlara özür gibi, ödül gibi kamulaştırılmasını istiyorum. Tabii ki karşılık bulamıyoruz.

‘HAZİNE MİKTAR FAZLALIĞI DEVREDİLSİN’
Aktepe Emrez Bölgesi, İzmir’in en büyük kentsel dönüşüm alanıdır. Burada vatandaşlarımızın tapularında hazine miktar fazlalığı var. Burada da vatandaşların bu konuda büyük problemi var. Kendilerine hazine miktar fazlalığın olduğu söylenmemiş, tapuda da yazmıyor. 10 yıldır mağdurlar. Çivi çalkamıyoruz, doğalgaz gelmiyor. Dönüşüm yapılması için hazine miktar fazlalığının bedellerini vatandaşlara devredilmesini istiyoruz. 

‘55 BİNLİK FATURA YOK, BÖREK YOK’
AK Parti Grup Başkanvekilinin söylemleriyle bir haber çıktı, bir seferde 55 bin liralık börek aldığımıza dair. Alzheimer Demans Merkezine gelen hastalarımıza öğlen yemek çıkartıyoruz. Yıllık olarak bir lokantayla anlaşma yapmışız. Ocakta 2 bin 200, şubatta 2 bin 300 almışız. Pandemi gelmiş kapatmışız. Bir daha yıl sonuna kadar 1 kuruşluk almamışız. Sözleşme 55 bin, yıl bitmiş dosya kapanmış gitmiş.  55 binlik fatura yok, ortada börek yok. 

‘GAZİEMİR, İZMİR’İN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI’
Pandemi başladığından bu yana dezenfeksiyon çalışmalarımızı en iyi şekilde sürdürüyoruz. Kuaförlere yardımlar yaptık. Kamu birimlerine destekler veriyoruz. Filyasyon, aşı ekiplerine destek veriyoruz. Can dostlarımızı unutmuyoruz. Belediyemizin gençlik spor kulübü var. Gençlerimize kurslar veriyoruz. Amatör spor kulüplerine ayni nakdi yardım yapıyoruz.Kardeş şehirlerimiz ile ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Ama ben Gaziemir’i, İzmir’in dünyaya açılan kapısı olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar hiç olmayan Japonya, Çin, İspanya gibi ülkelerde kardeş şehir oluşturmak için görüşmelerimiz oluyor. İzmir’de bir Japon Festivali düzenlemek için Japonya ile görüşmelerimiz sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaptığımız çalışmalar var; dere ıslahı, kanalizasyon çalışmaları gibi birçok çalışmamız var. Yeni bir köprü yapacağız. İhalesine çıkıyoruz. Sarnıç’ta trafik yaşanıyor, bu köprüyle rahatlayacak. Gaziemir İlçe Stadımızı yeniledik.  Evde hasta yaşlı bakım en önemli hizmetlerinden biri. Eksiksiz devam ediyor. diyestiyen psikolojik destek, fizik tedavi rehabilitasyon hizmetleri devam ediyor.

DUYU PARKI PROJESİ
Duyu parkı projemiz var. Önemli projelerinden birisi. İnsanın 5 duyusuna hitap eden bir park. Benzerinin Gaziemir’de kurulmasını istiyoruz. Gaziemir’de asla imara açılmayacak, Milli Emlak’a ait olan bir yer var. Eğer Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis ederlerse bu parkı yapmayı düşünüyoruz.

GENÇLİK EĞİTİM MERKEZİ
Bir diğer önemli bir projemiz; Gaziemir Gençlik Eğitim Merkezi. İnşaat ruhsatı kesildi. Buca’da hipodromun arkasındaki fidanlığın mülkiyeti Gaziemir Belediyesi’ne ait ama biz kullanamıyoruz, Büyükşehir Belediyesi fidanlık olarak kullanıyor. Büyükşehir’e bir teklif yaptım, ‘Fidanlığın mülkiyetini size verelim. Gaziemir 3’te 2si Büyükşehir’e ait olan araziyi bize devredin, aradaki değer farkından dolayı da bize bir gençlik merkezi yapın’ dedim.  Kabul ettiler. Bir dil bir iş diyoruz. Dil bilen insanlara burada çok ihtiyaç var. Bu merkezde eğitim atölyeleri, etüt odaları, performans ve sahne sanatları salonu, laboratuvarlar gibi birçok şey olacak.

‘METRO EN ÖNEM VERDİĞİM PROJE’
Gaziemir Metrosu’nu İzmirliler ilk benden duydu. Orta ve uzun vadede yapılması düşünülen bir proje. Ben, bunu bir gün erkene çekebilirsem diye Tunç başkan ilk geldiğinde, en önemli projenin bu olduğunu söyledim.  Ardından Tunç başkan, ‘Gaziemir metrosu geliyor’ diye açıklama yaptı. Kasım 2019’da proje ihalesine çıkıldı. Şu an jeolojik etütler yapıyorlar, projeyi çiziyor. Proje çalışmaları bitmek üzere. Uzun vadeli bir şey ama benim dönemimde başlaması, benim bunun üzerine gitmem beni çok mutlu eden bir şey. 

‘SALDIRILAR VAR’
Bize yönelik negatif algı yaratan saldırılar var. Ama seçildiğimiz görevi layıkıyla sürdürmek için canla başla ilk günkü heyecanla çalışmaya devam ediyoruz. 

SORULARI YANITLADI
Başkan Arda açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

‘GENEL MERKEZ İLE PROBLEMİM YOK’
Genel merkez ile olan ilişkilerine dair soruya yanıt veren Arda, “Genel merkez ile partimle ilgili hiçbir problemim yok” dedi.

‘VEKİL ADAYI OLARAK KARŞINIZA ÇIKABİLİR’
Eşi Deniz Arda ile ilgili tartışmalara ilişkin soruyu yanıtlayan Başkan Arda, “Eşim 1.60 boyunda 50 kiloluk bir kadın, çok güçlü bir kadın. Halil Arda’nın attığı her golden sonra bir Deniz Arda kartı çıkarıyorlar. Siyaseten önünü açıyorlar diye düşünüyorum, ilerideki dönemde milletvekili adayı olarak karşınıza çıkabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim