BİLİRKİŞİ RAPORUNDA İHMALLER ZİNCİRİ 

İzmir depreminde 37 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı Rıza Bey Apartmanı'nın bilirkişi raporunda ihmaller zinciri ortaya konuldu. Binanın izinsiz ve kontrolsüz tadilatlar geçirdiği belirtildi. Bilirkişi raporunda ayrıca idari mercilerin de sorumlu olduğu belirtildi.

BİNANIN İNŞASINDA TEKNİK EKSİKLİKLER TESPİT EDİLDİ

İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, beton karot numunelerinin sonuçlarına göre betonarme projedeki beton dayanım sınıfını sağlamadığı, yapının statik-betonarme projesi hesap raporunun yapılan incelemesinde Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte (1975) belirtilen ardışık katlar arası öteleme sınırının aşıldığı belirtildi.

UYGULAMA VE İŞÇİLİK HATALARI

Binadaki hata ve yetersizliklerin sıralandığı bilirkişi raporunda, şunlar kaydedildi:

"Rıza Bey Apartmanı binasının; projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır.
Ayrıca yapının daha önce deprem nedeni ile hasar aldığı, bu hasardan sonra projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işlemi geçirdiği tespit edildiğinden, bu işlemin de yapının tamamen yıkılmasında etkisi olabileceği değerlendirilmektedir."

BİLİNÇLİ TAKSİRLE BİRDEN FAZLA İNSANIN ÖLÜMÜNE..."

İddianamede "Şüphelilerin 1. derece deprem bölgesi olan İzmir'de mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdikleri eylemlerin sonuçlarını öngördükleri ancak buna rağmen mevzuata ve yapı tekniğine aykırı davranarak açıklanan eylemleri gerçekleştirdikleri sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır." ifadesi kullanıldı.
Davanın iddianamesinde, 9 sanığın, "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılması talep edildi.
Sanıklar arasında bina müteahhidi, sürveyan, mimari proje müellifi, statik-betonarme proje müellifinin yanı sıra 2005 yılında meydana gelen depremden sonra yapının taşıyıcı sistem elemanlarına epoksi enjeksiyon ile projesiz, izinsiz ve kontrolsüz tamirat işlemi yaptıran kat maliki ile bu işlemin yapıldığı tespiti kendisine tebliğ edilmesine rağmen idari birimlere başvurup işlem tesis ettirmeyen bina yöneticisi de yer alıyor.

SONUÇ VE İSTEM BÖLÜMÜNDE SORUMLULARIN ADI YOK

Rızabey Apartmanında meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan sorumlu oldukları, soruşturma evrakı içeriğinden anlaşılmıştır. ..."  denilmesine rağmen “Sonuç ve İstem" kısmında bu kişiler hakkında cezalandırılmaları talebinde bulunulmaması dikkati çekti.

Rıza Bey Apartmanı iddianamesinde  bilirkişi raporunda bir çok tespit yer aldı.

KAMU SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ 

T.C. Bayraklı Belediyesi - Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı tarafından hazırlanan 25/04/2012 tarihli ''Bina Deprem Riski Değerlendirme Raporu''nun 4. maddesinde; 2005 yılında meydana gelen deprem sonrasında kolon-kiriş bağlantı noktalarında çatlakların oluşmuş olduğu ve bu bölgelerin epoksi ile tamir edildiğinin belirtildiği, ancak Bayraklı Belediyesi'nden alınan yapı arşiv dosyasında söz konusu epoksi enjeksiyon ile taşıyıcı sistem tamiratına yönelik herhangi bir proje, döküman veya yapı ruhsatına rastlanmamış.
Söz konusu esaslı tadilatın yapıldığı sonradan kayıt altına alınmasına rağmen bu konuda idari işlem tesis etmeyen ilgili idari mercilerin, sorumlu oldukları yönünde görüş ve kanaat bildirilmiştir, ifadelerine  de yer verildi.

Editör: TE Bilişim