SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Servisçilerin, yaşanılan son dönemde, çok zorluklar çektiğini “Araçlarımızın altında ot bitti” sözüyle özetleyen İzmir Otobüsçüler ve Umumi Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, servisçilerin evine ekmek götüremediğini belirtti. Başkan Bostancı, “Kontak çevirme hasretiyle kaldık, para kazanmayı geçtik. Bizle beraber, yan paydaşlarımız da işsiz kaldı. Kantinciler, kırtasiyeciler. Dünya genelinde ekonomi darboğaza girdi. Servisçi kazanacak ki, mahalle bakkalından alışveriş yapacak, sanayiide bakım yaptıracak. Zincir bunlar hep. Esnaf çok perişan, kimisi aracını sattı köyüne döndü, kimisi sektör değiştirdi yevmiyeyle çalışıyor” sözleriyle, yaşadıkları zorlukları anlattı.

“Herkes ekonomist oldu”

Türkiye’nin ekonomik açıdan zorluklar yaşadığını belirten Başkan Bostancı, sütten elektriğe her şeye zam yapılmasının yanı sıra, kullandıkları araçların da 100 bin liradan 400 bin liraya fırlamasına yakındı. Başkan Bostancı, “Herkes ekonomist oldu. En ufak çocuğundan, en büyük işletmeye kadar, tahsil görmemiş kişiler. Yaşadığımız sürecin kazandırdığı şey, herkes hesabını kitabını bilmek zorunda kaldı. Esnafın kapanmayı kaldıracak gücü kalmadı” diyerek bu durumu açıkladı.

“Yüzde 15 bir zam değil, fiyat ayarlaması”

Araç bakımlarında kullandıkları yedek parçalara yüzde 50 zam gelirken, elektrikten süte kadar rekor zamlar yapılırken, okul servisleri ücretlerine gelen yüzde 15’lik artışı zam olarak görmediklerini ifade eden Başkan Bostancı, şu ifadeleri kullandı:

“Lastik fiyatları, yedek parçalar yüzde 50 arttı. Yaşamın olağan akışında süte bakın elektriğe bakın. Yüzde 50 artan maliyetlerin yanında biz bu işi severek yapan insanlarız. Bizim ekonomide görevimiz lokomotiflik. Biz çalışacağız ki diğerleri de devam etsin. Biz bu yüzde 15’lik artışa zam diyemeyiz, diğerlerinin yanında üçte biri yapıldı. Baktığınız zaman maliyetlere, matematiksel olarak hesabını veremiyorsunuz. Temel ihtiyaçlarımız artarken, kullandığımız malzemeler artarken yüzde 15’e zam diyemeyiz. İnsanları, vatandaşlarımızı düşünerek ekonominin canlanması için fiyat ayarlaması yaptık. Buna zam değil, fiyat ayarlaması diyelim”

“KDV indirimi yapılsın”

“Diğer ticari araçlarda yüzde 20 indirim yapıldı. Bizim için yüzde 4 anlam ifade etmiyor. En azından KDV indirimi yapılsın. Bu sayede hem araçlar yenilenir. Hem de konforlu araçlarda seyahat edilmesi mümkün olur”

“Okul zamanı herkes kılıçlarını bileyip, servisçilere yükleniyor”

Eğitim öğretim sezonunun başlamasıyla, velilerin servisçilere “Servis ücretleri” konusunda tepki gösterdiğini söyleyen Başkan Bostancı, velilere yaşamın gerçeklerine bakmasını önerdi. Temel malzemelere, araç fiyatlarına, yedek parçalara ve akaryakıt zamlarına dikkat çeken Başkan Bostancı, “Okul zamanı başladığında, herkes kılıçlarını bilemiş, servisçilere yükleniyor. Yemek ücretlerine, temel malzemelerimize, araç fiyatlarına yedek parçalara, akaryakıta baksınlar. Yaptığımız fiyat ayarlamasını, vicdan muhasebesi yaptığımızda görürüz. Servisçinin lüksü yok. Okullar kapanmasın, çok paranın peşinde değiliz. Herkes darboğazda. Yeter ki tekerimiz dönsün, temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım” diye konuştu.

“Kademeli saat şart”

Servis hizmetinin, zamanla yarış içinde olduğunu vurgulayan Başkan Bostancı, hizmetin karşılanmaması durumunda, o işi kaybettiklerini aktardı. Araçların bakımlı olmasının, taşınan canlar için önem arz ettiğini bildiren Başkan Bostancı, kademeli saat uygulamasının hem çevre için, hem de trafik için faydalı olacağının altını çizdi. Başkan Bostancı, “Büyükşehirlerde, fix saatlerde yarım saatte gidiyorduk. Arık A noktasından B noktasına iki saatte gidiyoruz. Yangını var, kazası var. Kademeli saat politikasına geçersek, fabrika mesaileri mesela, 07.00, 15.00, 23.00’dan 06.00, 14.00 22.00 olursa, ilköğretim, anaokulu ve ortaokulu da buna göre ayarlanırsa A noktasından B noktasına bir saatte gideriz. Bu şekilde, trafikte harcadığımız süre yüzde 50 azalacak, karbon emisyonu azalacak. Daha huzurlu, ferah duruma gideceğiz” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’da araç yaş şartı yok”

28 Ağustos’ta gelen kararla birlikte, servis taşımacılığı yapılan araçların 15 yaşından büyük olmaması servisçiler arasında büyük tartışmalara yol açtı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Avrupa’da, araçların muayenelerden geçmesinin yeterli olduğunu bildiren Başkan Bostancı, “Filmlerde de görüyorsunuz, Avrupa’da, Amerika’da araçlarda yaş sınırlaması yok. İddia ediyorum, tüm dünyada en yüksek modellerde hizmet veren ülke Türkiye” sözlerini aktardı.

“En önemli şey korsan servis taşımacılığı”

Korsan servis taşımacılığı yapanları “Emek hırsızları” olarak tanımlayan Başkan Bostancı, bununla mücadele için her türlü imkanı hazırlamaya hazır olduklarını dile getirdi. Başkan Bostancı, “Türkiye geneli en önemli şey korsan servis taşımacılığı. Emek hırsızları! Çok bir şey istemiyorum, 1 kişi istiyorum. Her türlü imkanı ayarlayalım, mobil olarak gelen ihbarları değerlendirelim. Araç durdurulurken biz müdahale etmeyeceğiz, o kolluk kuvveti ordaki ekiple müdahaleyi gerçekleştirecek ki, caydırıcı olsun. Bize gelen ihbarları değerlendirip mekanizmayı çalıştıralım. Bu konu çok büyük ses getirecek. Korsan taşımacılıkta büyük bir yol alınacak” dedi.

Editör: TE Bilişim